Без подписан меморандум преговорите за ротацията започват другата седмица Снимка: © Булевард България

Следващата седмица се очаква да бъде обсъден съставът на кабинета за евентуалната ротация на 6 март, потвърдиха в един и същи ден с няколко часа разлика премиерът Николай Денков и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

На фона на обтегнатите отношения, в които тонът между партньорите в управлението преминаваше от остър в по-мек и обратно, Денков каза, че в четвъртък се е срещнал с вицепремиера и министър на външните работи Мария Габриел.

"Тя ще е готова с прегледа на програмата в понеделник. Като се върне от едно пътуване, ще обсъдим състава на Министерския съвет," каза премиерът след участието си в парламентарния контрол.

Отношенията между ПП-ДБ и ГЕРБ се обтегнаха, след като в началото на седмицата втората по големина парламентарно представена партия предложи меморандум, с който да очертаят приоритетите на общото им управление през следващите месеци.

В отговор Габриел заяви категорично, че няма да подпише документа и го определи като ултиматум. Според лидера на ГЕРБ Бойко Борисов обаче в него има принципи, които звучат добре, но от ПП-ДБ не ги спазват.

Става дума за попълването на регулаторите, за което в меморандума е предложено то да става по публичен график, а всяка от партиите да може да приема граждански или други номинации за постове в държавните структури, но да поема партийна отговорност за тях.

"В меморандума се поставят принципни въпроси за съставите на Висшия съдебен съвет, Антикорупционната комисия, регулаторите. Не става дума за търговия, а за процеси, които ще бъдат публични и прозрачни," отговори Денков на критиките, дошли първо от Борисов, а след това и от Делян Пеевски от ДПС, че става дума за подялба на постове.

По думите на премиера в последно време се наблюдава разбирателство между ГЕРБ и ДПС и от тях ще зависи дали ще има правителство или предсрочни избори.

От Варна лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира,че лидерите на управляващите партии в момента говорят за успокоение, но в същото време нападат и правят назначения.

"Като Мария Габриел и Николай Денков успокоят обстановката, направят и преглед на министрите, дойдат и видят отчета за министрите, тогава ние ще им поставим нашето условие кои ние не можем да подкрепим, защото в края на краищата нашите избиратели ще ни питат "Защо?", каза Борисов.

Той обясни още, че е нормално между партиите да има конфликти, но без да се стига до обиди.

В последните два дни председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски на няколко пъти нападна съпредседателя на "Демократична България" Христо Иванов и дори го обвини, че тласка страната към избори.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Технологии

Няма ляво, няма дясно - Huwei FreeClip и синия океан от възможности 

Дизайнът не е случаен – този модел попада в нова категория - т.нар. open fit

13:00 - 29.04.2024
Важно днес

Отказва ли се Санчес от премиерския пост след разследването за корупция срещу жена му

Премиерът на Испания обяви своето решение, след като пет дни спря да изпълнява публичните си задължения

12:22 - 29.04.2024
Важно днес

От "Корал" до Пашата: Скандалът с документите на Кирил Петков и взаимните обвинения

Кирил Петков замеси Румен Николов-Пашата в скандала с предполагаемите фалшиви подписи

10:29 - 29.04.2024