Без подписан меморандум преговорите за ротацията започват другата седмица Снимка: © Булевард България

Следващата седмица се очаква да бъде обсъден съставът на кабинета за евентуалната ротация на 6 март, потвърдиха в един и същи ден с няколко часа разлика премиерът Николай Денков и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

На фона на обтегнатите отношения, в които тонът между партньорите в управлението преминаваше от остър в по-мек и обратно, Денков каза, че в четвъртък се е срещнал с вицепремиера и министър на външните работи Мария Габриел.

"Тя ще е готова с прегледа на програмата в понеделник. Като се върне от едно пътуване, ще обсъдим състава на Министерския съвет," каза премиерът след участието си в парламентарния контрол.

Отношенията между ПП-ДБ и ГЕРБ се обтегнаха, след като в началото на седмицата втората по големина парламентарно представена партия предложи меморандум, с който да очертаят приоритетите на общото им управление през следващите месеци.

В отговор Габриел заяви категорично, че няма да подпише документа и го определи като ултиматум. Според лидера на ГЕРБ Бойко Борисов обаче в него има принципи, които звучат добре, но от ПП-ДБ не ги спазват.

Става дума за попълването на регулаторите, за което в меморандума е предложено то да става по публичен график, а всяка от партиите да може да приема граждански или други номинации за постове в държавните структури, но да поема партийна отговорност за тях.

"В меморандума се поставят принципни въпроси за съставите на Висшия съдебен съвет, Антикорупционната комисия, регулаторите. Не става дума за търговия, а за процеси, които ще бъдат публични и прозрачни," отговори Денков на критиките, дошли първо от Борисов, а след това и от Делян Пеевски от ДПС, че става дума за подялба на постове.

По думите на премиера в последно време се наблюдава разбирателство между ГЕРБ и ДПС и от тях ще зависи дали ще има правителство или предсрочни избори.

От Варна лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира,че лидерите на управляващите партии в момента говорят за успокоение, но в същото време нападат и правят назначения.

"Като Мария Габриел и Николай Денков успокоят обстановката, направят и преглед на министрите, дойдат и видят отчета за министрите, тогава ние ще им поставим нашето условие кои ние не можем да подкрепим, защото в края на краищата нашите избиратели ще ни питат "Защо?", каза Борисов.

Той обясни още, че е нормално между партиите да има конфликти, но без да се стига до обиди.

В последните два дни председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски на няколко пъти нападна съпредседателя на "Демократична България" Христо Иванов и дори го обвини, че тласка страната към избори.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

ЕС иска да спре нова функция в TikTok, която плаща на потребители да гледат видеа

EK започна процедура срещу TikTok

11:35 - 23.04.2024
Важно днес

Ученички от НПМГ ще защитават проекта си в световен конкурс на НАСА

Идеята им за дрон, който предвижда пожари, ще ги отведе в космическия център на НАСА

10:49 - 23.04.2024
Бизнес

Калкулаторът, с който бизнесът може да измери колко е „зелен"

Повече за зеления калкулатор научаваме от Константин Киров

08:20 - 23.04.2024