"Бивол" все пак пусна видео от убийството на Пейо Пеев Снимка: © Screenshot/YouTube

Сайтът за разследваща журналистика "Бивол" пусна видео от убийството на Пейо Пеев, заснето от частна охранителна камера. Смущаващите кадри са цензурирани, но са публикиувани в YouTube, където бързо натрупват хиляди гледания.

Медията твърди, че видеоматериалът е основното доказателство, въз основа на което прокуратурата e повдигна обвиненията на заподозрените извършители на убийството. Това са съпругата на Пеев - Габриела Славова, както и майка ѝ Красимира Трифонова.

Кадрите, опредени от "Бивол" за "ексклузивни", показват последните четири минути от живота на мъжа. Екипът на разследващия сайт казва, че те трябва да станат публично достояние заради "надделяващия обществен и медиен интерес към случая, който не затихва в продължение на повече от 5 дни".

Видеото беше анонсирано предварително от "Бивол", което предизвика смесени реакции и призиви на потребители да не се стига до качването на картината от убийството в интернет. Беше посочено и че Пейо има дете, което един ден може да попадне на това съдържание.

Етичният кодекс на българските медии изрично посочва, че трябва да се внимава и да не се допус "засилване мъката на хората, попаднали в беда или пострадали от престъпление".

От "Бивол" обаче смятат, че не са в нарушение на тези правила, тъй като видеото е редактирано и на него не се виждат лицата на убийците, нито това на жертвата.

"Водени от етични съображения и респект към паметта на 44 г. баща Пейо Пеев и неговите близки, както и към работата на все още неприключилото докрай разследване, сме се постарали да не показваме кадри, които могат да травмират допълнително или да осуетят работата на институциите", се казва в тяхна позиция.

Материалът е с поставено възрастово ограничение и е достъпно само за потребители в YouTube над 18 години. "Булевард България" няма да го покаже, за да не засилва мъката на близките.

На него се вижда как колата на Пеев спира и шофьорската врата се отваря, но веднага след това се затваря. Вижда се размахването на ръце, както и боричкане. След малко автомобилът потегля, но само след няколко метра внезапно спира.

От видеото става ясно, че покрай убийството минава свидетел, вижда се и пресичането на друга кола в близост.

Екипът на "Бивол" е на мнение, че излъчването на смущаващи кадри е важно "важно, за да бъдат пресечени всякакви фриволни манипулации и тълкувания по казуса". Те дават като аргумент това, че обвиняемите майка и дъщеря са "известни личности с активна политическа и административна кариера в различни властови държавни институции" и заради това темата е от обществен интерес.

  • Трифонова е бивш консул на България в Тайланд по време на Тройната коалиция и до вчера беше служител на Външно министерство (МВнР).
  • Според публикация на "Гласове" Трифонова е в роднински отношения с мъжа на бившата външна министърка Румяна Желева, както и на освободения през октомври 2010 г. от поста заместник-министър на външните работи Милен Люцканов.
  • Дъщеря ѝ Габриела работи като началник отдел в община Бургас. Тя присъства на последно място в листата на "Продължаваме промяната" в Бургас на парламентарните избори през ноември 2021 г. като гражданска квота.

По-рано в четвъртък стана ясно, че полицията е задържала други двама мъже във връзка с убийството. И двамата обаче са освободени и нямат повдигнати обвинения.

Един от тях е бившият депутат от ПП Велико Минков, който претендира за бащинство на второто дете на Габриела Славова. Вторият мъж е съсед на Трифонова.

Повече по темата:

Велико Минков, Габриела Пеева Велико Минков: Получавал съм "смразяващи съобщения" от Габриела

Велико Минков, Габриела Пеева Велико Минков: Получавал съм "смразяващи съобщения" от Габриела

Бивш консул в Тайланд и чиновничка в община Бургас са обвинени за убийството в София


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Кабинетът на Нетаняху реши да спре дейността на "Ал Джазира" в Израел

Тел Авив аргументира решението си с мотива, че катарската телевизионна мрежа застрашава националната сигурност.

15:33 - 05.05.2024
Важно днес

17-годишен младеж се призна за виновен за побоя над Матиас Еке

Непълнолетното момче се е предало на полицията в Дрезден в присъствието на родител.

12:59 - 05.05.2024
Важно днес

Хиляди протестираха в Тел Авив с искане за прекратяване на огъня в Газа

Демонстрантите настояват, че трябва да се направи всичко възможно, за да се върнат у дома отвлечените от групировката заложници.

10:13 - 05.05.2024
Важно днес

Си Дзинпин пътува за Европа. Макрон ще го убеждава да сътрудничи за прекратяване на войната в Украйна

Китайският президент Си Дзинпин започва днес европейската си обиколка, като първата му спирка е Париж.

09:12 - 05.05.2024
Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024