Бивш сътрудник на "криптокралицата" Ружа Игнатова е изчезнал

Франк Шнайдер - бивш шпионин и доверен съветник на Ружа Игнатова, е изчезнал, съобщава британската медия BBC.

53-годишният мъж е сред обвинените в измама и пране на пари заради ролята, която е имал в крипто схемата "One Coin". Той е бил под домашен арест във Франция, където е очаквал екстрадицията си в САЩ. Но подобно на своята бивша шефка Игнатова той е изчезнал точно преди да се изправи пред американския съд.

Френските власти потвърждават, че Шнайдер е носил гривна на глезена, но е успял да избегне електронното следене. Апелативният съд на Нанси е издал нова заповед за ареста му на 16 май, което означава, че местонахождението му е неизвестно повече от три седмици, пише BBC.

Шнайдер е работил като специалист по отстраняване на проблеми за Игнатова, която стои в основата на крипто измамата OneCoin. Самата тя е видяна за последно през октомври 2017 г., когато се качва на полет от София до Атина и изчезва безследно. Оттогава насам никой не я е виждал, а световните разследващи служби като ФБР, Европол и Интерпол продължават издирването ѝ. Криптокралицата е и в списъка на ФБР за 10-те най-издирвани хора на планетата.

През август 2022 г. Шнайдер дава интервю пред британската обществена медия, докато е под домашен арест. И споделя, че се съмнява, че ще получи справедлив процес в родината си.

"Страхувам се, че нямам достъп до правна система, в която да мога да се защитя правилно. Системата до голяма степен се основава на т.нар. пледоарии. Това за мен е проблем, защото дълбоко вярвам, че не съм виновен", каза той.

Шнайдер е арестуван от френската полиция през април 2021 г., докато шофира със семейството си близо до границата с Люксембург. Той прекарва седем месеца в затвора, след което е освободен под домашен арест.

Смята се, че мъжът е бил ръководител на операциите на разузнавателната служба на страната, преди да създаде собствена частна фирма "Сандстоун". Работата му за Игнатова включва координиране на базираните в Лондон адвокати и PR консултанти, които са помогали нейната измама да се разрастне.

Американските прокурори твърдят, че Шнайдер също така ѝ е предоставял поверителна полицейска информация. Той е и човекът, за когото се смята, че е предупредил Ружа Игнатова, че срещу нея се води разследване - което вероятно ѝ е помогнало да се укрие навреме.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Година по-късно - какво (не) се промени след масовите протести в Сърбия

Опозицията поведе битка срещу управляващите, но се разпадна само няколко месеца по-късно

14:39 - 03.05.2024
Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024
Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024