Бившето руско консулство във Варна ще бъде детска градина или общински офис Снимка: © Screenshot

Бившето руско консулство във Варна да стане детска градина или да се използва от общинската администрация, реши Общинският съвет в града.

В предложението за промяна на предназначението на сградата, внесено от кмета Благомир Коцев (ПП-ДБ), беше записано, че тя ще бъде използвана за обществени нужди.

Преди гласуването бившият кмет на Варна и настоящ общински съветник от групата на ГЕРБ Иван Портних настоя то да бъде конкретизирано.

Така общинските съветници трябваше да гласуват по две отделни предложения: "за детско заведение" и "или за нуждите на общинската администрация". И двете предложения събраха достатъчно гласове, за да се поиска Министерството на външните работи да прехвърли безвъзмездно имота на Община Варна.

Генералното консулство на Русия във Варна окончателно затвори врати през октомври миналата година, след като през 2022 г. България експулсира 70 руски дипломати и служители. Така руските консулства във Варна и Русе останаха без персонал. Сградата е частна държавна собственост и към момента принадлежи на Министерство на външните работи.

Все още не е ясно какво ще случи със сградата на бившето консулство в Русе. В края на януари на заседание на обществения съвет по икономически въпроси бяха дадени няколко предложения: да бъде превърната в Музей на социализма, да стане нова база на Художествената галерия, в нея да се съхранява документацията от Държавния архив в Русе, да бъде офис на общинска социална служба или културен или бизнес център.

След изнасянето на предишните ѝ ползватели се разбра, че руските дипломати, които напуснаха България през лятото на 2022 г., са изнесли мебелите, изкъртили са касите на вратите и са оставили имота в неузнаваем вид.

Взели са си и вратите. Как изглежда руското консулство в Русе след изгонването на дипломатите


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024