Бившият депутат Андрей Михайлов напусна ИТН Снимка: © pp-itn.bg

Юристът Андрей Михайлов, който оглавяваше Комисията по правни въпроси в 46 Народно събрание, е прекратил членството си в "Има такъв народ".

Михайлов беше сред експертите в ИТН, които открито критикуваха работата на Иван Гешев като главен прокурор и описваше отказа му да отговаря на въпросите на народните представители като имитация на учтивост, зад която се крие "самодостатъчност" и липса на контрол.

Той не влиза в конкретика по мотивите за решението да напусне ИТН, но подчертава, че "винаги се е стремял да реализира реформите в съдебната власт" от професионална позиция.

"Устоях на изкушения и изтърпях упреци, не търсете тук скандал – има само тъга", казва той.

"Ще ви разкажа нещо от зората на ИТН – преди повече от четири години се събирахме с колеги и часове наред обсъждахме политически и юридически подходи, реформи, подготвяхме програма и законодателни предложения. Само в сектор „Правосъдие“ програмата беше над 100 страници. Днес няма кой да напише подобно нещо, а по-тъжното е, че няма кой да го прочете. Именно хората са същността на една идея, без хора тя е само лозунг", коментира още Андрей Михайлов в съобщението, с което заявява напускането на ИТН през Facebook.

Това е поредната знакова загуба на кадри от партията на Слави Трифонов:

  • още преди изборите Радостин Василев и шестима депутати от групата на ИТН се отцепиха заради несъгласие със свалянето на кабинета Петков - Василев, Георги Георгиев и Иво Атанасов сега са депутати от ПП.
  • главният секретар Виктория Василева напусна парламентарната група и партията в края на 47 НС;

Андрей Михайлов коментира "Нормалните избират разума" под коментар на потребител във FB, който го конфронтира с цитат на Тошко Йорданов, че "При загуба се открояват два типа хора. Едните падат, след това се изправят и се бият докрай. Другите избират себе си".

Михайлов беше сред хората, участвали в т.нар. кастинг за политици на Слави Трифонов през 2018 г.

Тогава той обяви, че вижда "как се правят обществени поръчки и как се краде" от позицията си на юрист в частна компания и от 15 г. се занимава с държавните търгове. Той обясни желанието си да се включи в политиката с това да "затвори вратите, които са отворени сега" в сферата на обществените поръчки.

За разлика от него - Любомир Каримански и Ива Митева не бяха членове на партията "Има такъв народ", въпреки че заемаха най-високи ръководни позиции в 45, 46 и 47 Народно събрание.

Каримански вече работи в Министерството на финансите като съветник. Очаква се Ива Митева да се завърне на по-ранния си пост като директор дирекция "Правна" в парламента, където работеше, преди да влезе в политиката.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Кирил Петков: Записът е рязан и лепен, службите работят като компроматна машина

Атанас Атанасов попитад дали ДАНС ще провери подслушването в партийна централа

17:54 - 21.05.2024
Живот

Роклята на Кейт Бланшет породи спекулации за призив за солидарност с Палестина

Политическо послание ли е тоалетът на Кейт Бланшет на червения килим в Кан?

17:30 - 21.05.2024
Европейски дневници

Какви езици говори българинът? И колко различна е картината в ЕС

10% от българите определят и руския като важен за развитието им

16:43 - 21.05.2024
Важно днес

МОН компенсира зрелостниците с по 4 точки заради липсващи диаграми в матурата по български език

Всички зрелостници ще получат служебно по 4 точки заради проблем при отпечатването на някои от тестовете

15:30 - 21.05.2024