Коронацията на Чарлз III по БНТ с букет от експерти. Сред тях Юлиана Дончева и Нойзи Снимка: © БНТ

Българската национална телевизия (БНТ) е готова да предаде на живо "емоциите" от коронацията на британския крал Чарлз III, която напълно случайно съвпада с Деня на храбростта и празника на българската армия - 6 май.

Зрителите на обществената телевизията ще могат да станат свидетели на историческото събитие, което се случва за първи път от 70 години насам. Това е денят, в който Чарлз III ще получи властта да ръководи църквата, армията и народа на Великобритания.

За телевизионното излъчване на тържествената церемония БНТ е подготвила цял букет от експерти. Сред "едни от най-изтъкнатите специалисти и познавачи на британската монархия" - според съобщението на телевизията, се оказват журналистът и чест гост във футболните студия преди мачове от английската Висша лига Ивайло Цветков-Нойзи, както и бившата депутатка от партията на бившия български цар и премиер Симеон Сакскобургготски - НДСВ - Юлиана Дончева.

И двамата ще бъдат гости в студиото на специалното предаване, тъй като според телевизията те са едни от най-компетентните, които могат говорят за британското кралско семейство.

Това ще е поредният работен ангажимент за Нойзи, който иначе се изявява и като експерт по (най-вече английски) футбол в ефира на българските спортни предавания. Той в миналото беше и сред членовете на Управителния съвет на ФК "Левски" и е познат и с журналистическата си кариера - първо като създател на култовото за времето си сп. "Егоист", а след това като главен редактор на "Плейбой" в България. Той водеше и свое публицистично предаване в несъществуващата вече ТВ "Европа", а неотдавна издаде интервютата, които е водил, в книга.

От своя страна, Дончева има опит не само на екран като водещ на предавания, но и като политик. Тя е бивш заместник-председател на парламентарната група на НДСВ, а след това и на парламентарната група на отцепилата се от НДСВ партия "Новото време“. Спътникът ѝ в живота - ММА боецът Станислав Недков-Стъки. Той също е изкушен от политиката под някаква форма, като често се озовава на протести в подкрепа на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, на главния прокурор Иван Гешев, нахлу в Министерството на спорта преди време...

Коментарите на Дончева и Нойзи няма да са единствените, на които зрители на БНТ ще могат да чуят, докато гледат коронацията. В студиото все пак ще са и историците Петър Стоянович и Любомир Кръстев, както и Мария Конакчиева - популярна повече с работата си във Френския културен институт, и Кен Хил - британец, който от години живее в България и съпруг на известната българска преводачка от езика на Шекспир Мариана Хил.

Водещ на специалното предаване "Новият крал: Коронацията на Чарлз III” ще бъде Георги Любенов. От обществената телевизия подчертават, че единствени ще имат екип в двора на резиденцията на британския посланик в София, откъдето Негово превъзходителство Роб Диксън ще говори в историческия за Короната ден.

Минути преди коронацията на Чарлз III БНТ ще излъчи и интервю със световноизвестния български цигулар Васко Василев. Той е концертмайстор на оркестъра, който ще бъде част от знаменателното събитие, припомня телевията.

Сред изненадите е и среща на зриталетите с дългогодишния личен секретар на кралица Елизабет II сър Дики Арбитър – разказ за най-критичните години за монархията, за развода на Чарлз и Даяна, за смъртта на Принцесата на народа, както и с „Кръстника” на кралските коментатори Робърт Джобсън. БНТ го описва като "човека, който първи научава всички тайни за живота в Бъкингамския дворец".

Коронацията на Чарлз III: Пир по време на криза или мощен икономически стимул


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024
Живот

Мъжете и депресията – защо е толкова трудно да се разпознае

Възможно ли е голяма част от депресиите при мъжете просто да не се разпознават?

16:47 - 04.05.2024
Важно днес

Пребиха водача на листата за ЕП на социалистите в Германия

Матиас Еке е бил нападнат и пребит от четирима души

14:27 - 04.05.2024
Култура

Защо масовата култура е станала толкова скучна

Какво стана с големите културни пробиви и как специфичното знание спря да е ценно

13:10 - 04.05.2024