БНТ връща "Войната на буквите" за преозвучаване заради съвременния език в сериала Снимка: © Screenshot

Историческият сериал на БНТ "Войната на буквите" ще бъде върнат на продуцентите, за да бъде преозвучен. Това обяви генералният директор на обществената телевизия Емил Кошлуков на днешното заседание на Съвета за електронни медии (СЕМ), на което той представи редовния си отчет.

Според Кошлуков телевизионният проект трябва да претърпи корекции заради осъвременения диалог в него. По думите му, няма как героят на царя да използва съвременни думи като "смешник" и "изчезни" и езикът не трябва да звучи като анахронизъм.

Премиерата на сериала, вдъхновен от едноименната книга на Людмила Филипова, беше в средата на януари тази година. Повечето зрители обаче останаха разочаровани от продукцията по редица причини, включително лошото озвучаване, костюмите, сценичния дизайн и сценарното майсторство. Някои дори нарекоха сериала “Game of Thrones от Aliexpress”, а други намериха дори прилики в цветовата схема между българската продукция и хита на HBO.

"Войната на буквите" проследява края на управлението на Симеон Велики, съперничеството между синовете му Петър и Баян и появата на богомилството, макар че няма претенции да е исторически достоверен.

Кошлуков дава крачка назад и от заявката на БНТ за финансиране на новия филм на Максим Генчев. Обществената телевизия вероятно ще се откаже от продукцията, озаглавена “1349” по повестта на Иван Вазов “Иван Александър”. Филмът спечели субсидия за кинопроизводство от БНТ през 2022 г., но има вероятност да не бъде реализиран, макар все още да няма окончателно взето решение.

Това идва на фона на критиките срещу предишния проект на Генчев - филма "Ботев", който предизвика изключително остри реакции. През януари обществените дебати около него дори стигнаха до комисията по култура в парламента , където Кошлуков влезе в остър спор с лидерката на БСП Корнелия Нинова.

По-рано в медиите се появи информация, че в главната роля на "1349" ще бъде дъщерята на президента Румен Радев - Дарина Радева. Това обаче така и не беше потвърдено, а по време на изслушването си в парламента Кошлуков отхвърли твърденията.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Протестиращи блокираха входа на "Лувъра" и разгневиха туристите в Париж

Протест срещу пенсионната реформа блокира влизането в Лувъра

15:32 - 27.03.2023

Папа Франциск - модна икона? AI-генератор "облече" Светия отец в пухено яке и кецове

Midjourney създава все по-реалистични - напълно фалшиви - изображения

14:53 - 27.03.2023

Училища в София, Варна и Бургас са евакуирани заради фалшиви заплахи за бомба

Извършителите не са се обадили по телефон, а са изпратили мейли

14:24 - 27.03.2023

Как TikTok проваля разширяването на най-големия завод за боеприпаси в Норвегия

"Развитието ни е под въпрос заради сървъри с клипове на котки"

09:56 - 27.03.2023

Елисавета Белобрадова: Това не е игра. Това е битката за парламентарната ни демокрация

Правителство с план за управление минимум до местните избори е основната цел

09:18 - 27.03.2023

Ден след присъда за домашно насилие Орлин Гигов е арестуван отново, още 2 жертви проговориха за него

Бившият служител в МВР болница е арестуван за пореден път на 23 март

08:49 - 27.03.2023

350 000 души на стачка: Транспортът в Германия е блокиран за 24 часа

Всички големи летища, с изключение на Берлин, са затворени за ден

07:57 - 27.03.2023