БНТ връща "Войната на буквите" за преозвучаване заради съвременния език в сериала Снимка: © Screenshot

Историческият сериал на БНТ "Войната на буквите" ще бъде върнат на продуцентите, за да бъде преозвучен. Това обяви генералният директор на обществената телевизия Емил Кошлуков на днешното заседание на Съвета за електронни медии (СЕМ), на което той представи редовния си отчет.

Според Кошлуков телевизионният проект трябва да претърпи корекции заради осъвременения диалог в него. По думите му, няма как героят на царя да използва съвременни думи като "смешник" и "изчезни" и езикът не трябва да звучи като анахронизъм.

Премиерата на сериала, вдъхновен от едноименната книга на Людмила Филипова, беше в средата на януари тази година. Повечето зрители обаче останаха разочаровани от продукцията по редица причини, включително лошото озвучаване, костюмите, сценичния дизайн и сценарното майсторство. Някои дори нарекоха сериала “Game of Thrones от Aliexpress”, а други намериха дори прилики в цветовата схема между българската продукция и хита на HBO.

"Войната на буквите" проследява края на управлението на Симеон Велики, съперничеството между синовете му Петър и Баян и появата на богомилството, макар че няма претенции да е исторически достоверен.

Кошлуков дава крачка назад и от заявката на БНТ за финансиране на новия филм на Максим Генчев. Обществената телевизия вероятно ще се откаже от продукцията, озаглавена “1349” по повестта на Иван Вазов “Иван Александър”. Филмът спечели субсидия за кинопроизводство от БНТ през 2022 г., но има вероятност да не бъде реализиран, макар все още да няма окончателно взето решение.

Това идва на фона на критиките срещу предишния проект на Генчев - филма "Ботев", който предизвика изключително остри реакции. През януари обществените дебати около него дори стигнаха до комисията по култура в парламента , където Кошлуков влезе в остър спор с лидерката на БСП Корнелия Нинова.

По-рано в медиите се появи информация, че в главната роля на "1349" ще бъде дъщерята на президента Румен Радев - Дарина Радева. Това обаче така и не беше потвърдено, а по време на изслушването си в парламента Кошлуков отхвърли твърденията.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Илхан Кючюк поема ключова комисия в Европейския парламент

Общо петима български евродепутати заемат ръководни постове в комисиите на ЕП

14:00 - 23.07.2024
Важно днес

Ивелин Михайлов подготвя края на Исторически парк

Заобиколен от икони, Михайлов, признава, че паркът е слабо посещаван, което "стъпка по стъпка икономически ни убива".

13:50 - 23.07.2024
Спорт

Анди Мъри ще играе последния турнир в кариерата си на Олимпийските игри

Британецът официално потвърди, че след Олимпийските игри ще си вземе почивка.

13:46 - 23.07.2024