Пловдив отказа да приеме мача с Унгария, Боби Михайлов заплаши българския футбол с изключване от УЕФА Снимка: © Булевард България

Скандалът около преместването на мача България-Унгария от София в Пловдив достигна нови висоти.

В интервю за БНТ Боби Михайлов твърди, че ако общината в Пловдив не отвори стадион "Ботев" за европейската квалификация - без публика - можело да се стигне до изключване на целия български футбол от УЕФА.

Кметът на Пловдив Костадин Димитров също се намеси. В официално писмо до БФС той отказва да допусне използването на стадиона между 14 и 16 ноември, като посочва, че в момента по обекта се правят довършителни работи и няма време за безопасното им завършване.

"Едно такова неотдаване на стадион е като отказ от организиране на спортно състезание, което означава, че държавата не е помогнала на федерацията да си организира мача, което означава намеса, което означава изключване от УЕФА. Не говорим само за лишаване на отборите от участие в европейските турнири, тук говорим за блокиране в рамките на доста дълъг период на целия футбол в България. Това е немислимо, няма причини да се случи това, това би било абсолютна катастрофа", казва той, цитиран от БНТ.

Той призовава "хората, от които зависи това нещо, да проявят здрав разум", защото можело и "Ботев", и "Локомотив", и всички други отбори да "спрат да играят футбол".

Цялата сага около мача с Унгария, планиран за 16 ноември, се разви заради притесненията на Изпълкома на БФС от готвения протест на феновете около Националния стадион с искания за оставка на Михайлов и колегите му.

От страх за сигурността на мача - футболният съюз поиска от УЕФА да разреши преместването му в друг град, и то без публика.

Стадионът в Пловдив обаче все още е в основен ремонт, а строителната компания ПИМК обяви, че не може да спре работа заради извънредно насрочения мач, без да наруши договора си. От фирмата предупредиха и че не могат да гарантират безопасността на строителната площадка, която включва сектори А, Б и Г на стадиона, както и прилежащата им външна инфраструктура.

Димитър Бербатов, който от години настоява за оставката на целия Изпълком, нарече БФС "серийни убийци на българския футбол".

"Тези управници не могат да отстранят проблема, а се обръщат срещу обвинителите си и българския народ, Обвиняват тях, че те са виновни, и играят ролята на жертва. Те знаят, че не могат да махнат причините, защото причините са те, те трябва да си подадат оставката", казва Бербатов.

"Националният отбор се подкрепя и ще бъде подкрепен, но вас никой не ви подкрепя. А това, че мач трябваше да има в София, трябваше да има. И най-вероятно са пратили писмо до УЕФА, в което са излъгали и са казали Бербатов ще дойде да ни бие", коментира още той пред БНТ.

Какво е обяснението на община Пловдив и ПИМК:

"В писмо до Българския футболен съюз Община Пловдив препотвърждава днес решението си от петък, а именно – няма възможност да предостави на БФС за ползване стадион "Христо Ботев“ в периода 14-16.11.2023 г.

В свое становище от днес Илиян Филипов, представляващ ДЗЗД "Колежа“, съобщава, че сроковете за прекратяване на строителните дейности, демобилизация и привеждане на строителната площадка във вид, в който тя няма да застрашава живота и здравето на гражданите, е прекалено кратък и няма как това да се случи за посочените дати.

Към днешна дата ДЗЗД "Колежа“ извършва СМР на сектори "Б“ и "Г“ и прилежащите им паркинги, които са планирани предварително и са част от процес, който не може да бъде прекъснат за толкова кратък срок. Предвидените СМР се извършват с тежка техника, уточняват от фирмата-изпълнител.

"Всички дейности са планирани предварително и съобразени единствено с програмата на ФК "Ботев“ Пловдив и тяхното изпълнение няма как технологично и в посочения срок да бъдат прекъснати и в допълнение да бъде обезопасена строителната площадка и прилежащите зони“, се казва в становището на ДЗЗД "Колежа“.

Предвид всичко изложено и воден единствено от грижата за живота и здравето на гражданите, кметът на Пловдив Костадин Димитров препотвърди решението, че стадион "Христо Ботев“ не може да бъде използван от БФС в периода 14-16 ноември 2023 г."


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Кабинетът на Нетаняху реши да спре дейността на "Ал Джазира" в Израел

Тел Авив аргументира решението си с мотива, че катарската телевизионна мрежа застрашава националната сигурност.

15:33 - 05.05.2024
Важно днес

17-годишен младеж се призна за виновен за побоя над Матиас Еке

Непълнолетното момче се е предало на полицията в Дрезден в присъствието на родител.

12:59 - 05.05.2024
Важно днес

Хиляди протестираха в Тел Авив с искане за прекратяване на огъня в Газа

Демонстрантите настояват, че трябва да се направи всичко възможно, за да се върнат у дома отвлечените от групировката заложници.

10:13 - 05.05.2024
Важно днес

Си Дзинпин пътува за Европа. Макрон ще го убеждава да сътрудничи за прекратяване на войната в Украйна

Китайският президент Си Дзинпин започва днес европейската си обиколка, като първата му спирка е Париж.

09:12 - 05.05.2024
Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024