Боил Банов за казуса Добчев-Бакалова: Социализмът свърши, демокрацията е свобода Снимка: © Getty Images

Министърът на културата Боил Банов „разбира“ думите на проф. Иван Добчев за Мария Бакалова, които предизвикаха скандал, но в същото време отправи критика към режисьора, акцентирайки върху това, че „демокрацията е свобода“.

В интервю за „Площад Славейков“ преди няколко дни бившият преподавател на звездата от „Борат 2“ в НАТФИЗ каза, че тя „се слага на мъже и на публиката“, а той не успял да я „отучи“ от това в продължение на четири години. Също така добави, че „публиката на „Борат 2“ не е публиката на „Сфумато“ и заяви, че филмът е на много по-ниско ниво от истинското изкуство.

На въпрос как оценява ролята на Бакалова, в интервю за bTV Боил Банов отговори: "Хората са я оценили, те са ѝ дали номинацията (б.а. – за „Златен глобус). Тя е щастлива, аз няма какво да я оценявам. Това е чудесно, трябва да има повече български артисти с номинации от всякакъв характер“.

На гости на Високия театър, постановка Иван Добчев

„За тази полемика, която върви – че това е популярно изпълнение, а не високо естетично, аз имам отговор. Годините на социализма минаха. Не можем да казваме на хората: „Ръкопляскайте, не ръкопляскайте. Радвайте се на тази награда, не се радвайте. Печелете такава награда, откажете се от друга“. Стига. Демокрацията е индивидуалност, тя е свобода – и лична, и творческа“, каза културният министър.

Според него Добчев е станал обект на остри критики заради коментарите си, но причината да се изказва така е „неговата природа“.

„Проф. Добчев е и мой професор. Той е крайно взискателен към всички студенти, иска да бъдат отдадени на професията и на театъра, да живеят с това. За него семейството е театърът, съществуването. Другото му семейство е на втори план. Той съществува с това, винаги е бил краен в позицията си по тази тема. Това му е и красивото на проф. Добчев“, каза Банов.

На въпрос подкрепя ли думите му срещу Мария Бакалова, културният министър каза: „Не, но ги разбирам. И казвам защо го прави – винаги иска неговите студенти да дават максимума, да са най-добрите, да се занимават в дълбочина с изкуството. Такъв му е типът. Подкрепям и момичето, подкрепям и него. Всеки има своите ниши, своя вътрешен живот. Той трябва да бъде ценен“.

Маргарита Младенова от НАТФИЗ: Думите на Добчев за Мария Бакалова са професионален жаргон

Банов коментира и отвореното писмо на над 200 кинодейци към президента Румен Радев, с което го призовават да наложи вето на ЗИД на Закона за филмовата индустрия, гласуван в Народното събрание на второ четене (на 17 февруари). Според тях – промените ще пренасочат повече средства към телевизионни сериали и към големите телевизии, които ги продуцират, а така ще се ощети създаването на нови филми.

Сред подписаните режисьори, оператори, композитори, актьори, продуценти и още дейци са Адела Пеева, Теодор Ушев, Димитър Коцев-Шошо и други. Те твърдят, че с изменението в закона се третира преференциално „комерсиалният успех“ и се „обслужва масовият вкус“, а така се създава „ценностна криза в обществото“. Освен това казват, че наложената промяна е в разрез с европейските практики.

„Не виждам основание за налагане на вето, но президентът си има право – ще прецени, ще го посъветват“, каза Банов. „Важни промени се приеха, които донесоха много повече средства, дават голяма възможност за развитие на цялата индустрия. Дали конкретен текст е добре списан и дали ще проработи, времето ще покаже. Основната задача е изпълнена – много повече средства, които са за киноиндустрията“. През 2020 г. той обяви, че промените ще донесат до 25 млн. лв. повече за филмовата индустрия у нас.

Културният министър отхвърли твърденията, че законовите изменения ще доведат до административен произвол. „Киното от 2003 г. чака промяна в този закон. Всеки ще разбере, че той е балансиран и е добър за бранша. Работихме по закона 2 години и проведохме консултации с кинодейците“, отбеляза той, но каза, че и след разговорите са били добавени текстове, които най-вероятно са предизвикали напрежение.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Млада България

Двете лица на Gen Z в България: Какво отличава тийновете от останалите младежи

Всичко е в полза на младите, но социалният и финансовият им статут са пречка

12:31 - 25.04.2024
Важно днес

И в СЕМ ще има ротация: Наплатанова и Велева поемат временно председателство (Обновена)

Габриела Наплатанова и Симона Велева са двете предложения за нов председател на СЕМ

11:04 - 25.04.2024
Важно днес

Борисов и Пеевски в синхрон видяха нова коалиция в парламента

Повод стана предложението за отстраняването на Росен Желязков

10:02 - 25.04.2024
Важно днес

Цензура или скъп хонорар? За какво е последният медиен скандал в Италия

Италиански писател обвинява RAI и Джорджа Мелони, тя пусна спорната му реч във фейсбук

08:19 - 25.04.2024
Важно днес

Могат ли испанските крайнодесни да свалят премиера Санчес с компромат срещу жена му

Педро Санчес временно спира да изпълнява публичните си задължения

07:25 - 25.04.2024
Важно днес

Кандидатът на опозиционната ВМР0-ДПМНЕ с най-много гласове на президентските избори в Северна Македония (Обновена на 25 април)

Първите резултатите сочат около 100 хил. гласа разлика между първите двама

22:24 - 24.04.2024