Борис Бонев: Новият корпус на Френската гимназия е с мухъл по стените и течащ покрив Снимка: © Скрийншот

Новият корпус на Френската гимназия в София за 5 млн. лв. е опасен за учениците заради некачествено строителство и евтини материали.

За това алармира председателят на партия "Спаси София" и общински съветник от "ПП-ДБ-СС" Борис Бонев.

Бонев твърди, че две години след откриването на чисто новото крило има "мухъл по стените, течащ покрив и стърчащи кабели".

"Контролът на предишните управляващи е допуснал пореден компромис, този път с нашите деца. Така вместо да играят, учениците трябва да си гледат в краката. Волейболните мрежи се подпират с бетонни бордюри, откъртени от подпорните стени на двора, покривът на салона тече, трибуните не отговарят на проекта, настилката на пода вече е нагъната, в съблекалните мирише на канал, а осветлението в много от помещенията е като в къща на ужасите - едва мъждукащо", твърди Бонев.

Той съобщава, че екипът му е получил сигнали от ученици на гимназията за съществуващите условия.

На брифинг пред медии Бонев припомни, че договорът за нов физкултурен салон и обновяване на сградата на гимназията е подписан през 2020 г. между Столична община и "Булстрой груп" и е на стойност 5 256 107,32 лв. с ДДС и срок за изпълнение 700 календарни дни.

В задълженията на изпълнителя ясно е записано, че той следва да извърши възложената работа точно, пълно, качествено и спазвайки приложимите технически стандарти и норми в строителството.

„Като бивш възпитаник на Френската гимназия ме боли, че след десетилетия чакане за нов салон и корпус, това, което днешните и бъдещите ученици в гимназията получиха, е посредствено и опасно. След две години ползване, чисто новите съоръжения далеч не отговарят на качеството, което нашите деца заслужават. Явно е, че технически стандарти не са спазени, а работата е извършена некачествено, след като в толкова кратки срокове наблюдаваме толкова сериозни проблеми", коментира Бонев.

"Спаси София" ще поиска активиране на гаранцията в най-кратки срокове.

Изпълнителят трябва за своя сметка да извърши всички работи по отстраняване на дефектите и недостатъците.

"Вече извършихме оглед на място, за да бъдат описани всички проблеми. До дни ще бъде готов констативния протокол, след което ще се пристъпи към гаранционни ремонти. Шокиращо е, че и преди година отново е имало констативен протокол, но предишното ръководство на общината от ГЕРБ не е предприело никакви действия. Тези, които не са строили качествено, трябва да понесат последствията си", категоричен е Бонев.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

НС направи важни крачки към приемане на еврото и взе решение за ускоряване на процеса

Парламентът постави като цел 1 юли 2025 г. за приемане на еврото у нас

17:56 - 26.07.2024
Технологии

Vivacom навлиза ударно в света на гейминга с турнира „Game ON“

Популярни геймъри, техните фенове и специални гост-звезди влизат заедно в епичен сблъсък за награда от 15 000 лева

17:46 - 26.07.2024
Важно днес

Русия арестува бивш зам.-министър на отбраната и го обвини в корупция

Офицерът е един от най-дълго служилите служители в областта на руската отбраната.

17:25 - 26.07.2024
Важно днес

МОН предлага две по-дълги ваканции за учениците

МОН с предложение за ваканциите и неучебните дни през учебната 2024/25 г.

15:28 - 26.07.2024