Борисов смята, че "сглобката" трябва да се изпълнява или да се "предоговаря" Снимка: © ScreenShot

"Сглобката" трябва да се предоговоря или изпълнява", каза председателят на ГЕРБ Бойко Борисов по време на извънредно заседание на парламентарната група на партията, част от което беше излъчвано на живо във фейсбук профила на Борисов.

Целта на заседанието е ГЕРБ да направи преглед на досегашното управление на „сглобката“, както Борисов нарича общото управление на ПП-ДБ и партията му, в което тя има вицепремиер и министър на външните работи, и доколко се изпълняват поетите ангажименти.

От думите на Борисов стана ясно, че ГЕРБ не се чувства достатъчно въвлечена в управлението, защото партньорите им "не ги питали „нито за електронните рецепти“ или за друго".

"Трябва да стане, както си го говорехме в началото - те да управляват, ние да ги контролираме чрез парламента“, каза Борисов.

За да се подобри координацията между управляващите формации, Борисов ще предложи да се провеждат регулярни срещи между представители на парламентарните комисии и ресорните министри.

"Тогава може да се каже, че и ние носим солидарна отговорност с тях. Но сега, като нямаме, например, зам.-министър в здравеопазването - ние сме дали решения, но те вече не ни питат за нищо, както стана с електронните рецепти. И вместо да управляваме заедно, изглежда все едно сме опозиция. И ако този механизъм не сработи така, щета е и за "Продължаваме промяната", щета е и за нас", заключи Борисов преди прекъсне живото излъчване.

Борисов не е доволен, че са били сменени директорите на НАП в Пловдив и Хасково, защото изглеждало, че го "правят напук на ГЕРБ" след местните избори.

По време на заседанието бяха отправени и критики към министрите на здравеопазването, на енергетиката, на регионалното развитие и благоустройството и най-вече към финансовия министър Асен Василев.

Борисов го призова да не отваря "кутията на Пандора" по повод тегленето на нов дълг. Преди ден финансовото министерство съобщи, че държавата успешно е пласирала облигации на стойност 2,3 млрд. евро.

Дългът е в рамките на предвиденото в бюджета за 2023 г. и в голямата си част ще бъде използван за рефинансиране на стари задължения от 1,5 млрд. евро, чийто падеж е в началото на следващата година. Бюджетът за 2023 г. с тази опция беше гласуван и от депутатите от ГЕРБ.

Борисов не отрече, че заемът ще ползва за покриване на стари дългове, но поиска мерки в бюджета за следващата година, така че да се ограничи "дефицитът в хазната".

Лидерът на ГЕРБ каза, че партията му трябва да си "върне физиономията" и даде заявка за сериозно участие при формирането на бюджета за 2024 година.

ГЕРБ вдигна жълт картон на кабинета: "За 6 месеца само смениха едни мантинели"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024
Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024
Важно днес

Руска атака в Харковска област, ранени са най-малко 8 деца

Ударите са били срещу град Дергачи, поразени са жилищни сгради

19:43 - 02.05.2024
Важно днес

Байдън след безредиците: Всеки има право да протестира, но не и да сее хаос

Президентът на САЩ заяви, че няма промяна на позицията му за войната в Близкия Изток

18:27 - 02.05.2024
Живот

Войната между TikTok и UMG приключи. Музиката на Адел, Дрейк и други артисти се връща в платформата

Музиката на най-големите изпълнители в света се завръщат в TikTok

17:35 - 02.05.2024