Борисов поиска смяната на "неработещия" Тагарев още преди оценката на Денков и Габриел

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов не е съгласен преговорите с ПП-ДБ да започнат с разговори за регулаторите и службите и все още държи двете формации да се разберат първо за министерските постове. Той се обяви за смяната на военния министър Тодор Тагарев, който определи като "неработещ".

"Работата на министър Тагарев за мен се изчерпа. Той работата не я е свършил. Това е неработещ министър, който е работил на толкова високи обороти, че му били виновни заместник-министрите, МВР и всички останали по земните кълбета", критикува го Борисов.

Искането му идва още преди да е излязла оценката на премиера Николай Денков и вицепремиера Мария Габриел за работата на министрите в кабинета. Самият Борисов каза по-рано, че тя трябва да е готова в понеделник, но пред журналисти в парламента днес се оправда, че все още не я е получил.

Във вторник съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков даде мнение противоположно на това на лидера на ГЕРБ. Той заяви, че обединението е разговаряло с министър Тагарев за свършената работа на Министерството на отбраната и помощта за Украйна и според Петков "в последните 9 месеца е направено много" по тези теми.

По-рано днес Тагарев обяви, че БТР-ите, които Народното събрание одобри за изпращане в Украйна още миналата година, все още се намират в България. Именно това силно е възмутило Борисов.

"В секретно деловодство има справка на какво е свършил и трябва да ви кажа аз не бих отишъл в Киев при Зеленски в никакъв случай преди да съм изпълнил решениянта на парламента", допълни той.

По повод призива на ПП-ДБ предложението за коалиционно споразумение да бъде изготвено по-бързо Борисов даде знак, че това няма да се случи този уикенд. Бившият премиер се оправда с това, че предстои националния празник на страната - 3 март и по този повод има мероприятие.

"Две седмици ги чаках да се напопътуват и никакъв резултат от тези пътувания. Ние за разлика от тях обмисляме всяка дума, всяко изречение. Това не е документ, който се пише на коляното, като при тях, за да отразява само щенията на една или друга партия", отсече той.

И за Пеевски Тагарев е "една голяма нула"

Няколко минути по-късно изявление пред медиите даде и съпредседателят на ДПС Делян Пеевски, който в синхрон с Борисов също поиска Тодор Тагарев да бъде сменен. По думите му всичко, което е било направено за Украйна, го е свършил парламентът.

"[Тагарев] не може да прати едни БТР-и няколко месеца. Работа, която свършихме с г-н Борисов с ГЕРБ и ДПС преди месеци всичко беше готово, написано, направено... Той до ден днещен не ги е изпратил", каза Пеевски.

Решението на Народното събрание за безвъзмездно предоставяне на стари БТР-и от складовете на МВР беше взето още през юли 2023 г., но за него със "за" гласуваха не само ГЕРБ и ДПС, но и депутатите на ПП-ДБ и тези на "Има такъв народ".

Споразумението между двете правителства беше подписано през август в София и ноември 2023 г. в Киев от двете страни. Ратификацията му обаче се забави чак до декември 2023 г., защото президентът Румен Радев се опита да я спре с вето. На 2 февруари 2024 г. Тагарев съобщи, че вече е започнало транспортирането на машините към Украйна - но се оказа, че те все още се намират на българска територия.

Още по темата:

Тагарев: До няколко дни българските БТР-и може да са в Украйна

Българските БТР-и, които "тръгваха за Украйна", са още в София


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

Калкулаторът, с който бизнесът може да измери колко е „зелен"

Повече за зеления калкулатор научаваме от Константин Киров

08:20 - 23.04.2024
Важно днес

Унгария отново се готви да блокира помощ на ЕС за Украйна за 2 млрд. евро

Будапеща отново зае страната на Русия по въпроси, свързани с войната в Украйна

07:55 - 23.04.2024
Важно днес

Депутатите изслушват Бойко Рашков и Петър Тодоров за скандала в "Митници"

Комисията продължава със своето разследване по скандала около Агенция "Митници"

07:36 - 23.04.2024
Важно днес

Журналистът на bird Димитър Стоянов е бил задържан

Държавен служител се е оплакал, че е заплашван

00:12 - 23.04.2024
Важно днес

България е втора по най-нисък дълг в ЕС за 2023 г.

Бюджетният дефицит е бил 1,9% от БВП

19:30 - 22.04.2024
Важно днес

Георги Семерджиев е осъден на 20 години затвор и на втора инстанция

Той уби две момичета при жестока катастрофа през 2022 г.

18:58 - 22.04.2024