Борисов и ГЕРБ обвиниха ДПС, че е "преляла гласове" към ИТН

ГЕРБ обвини ДПС, че е „преливала“ гласове към „Има такъв народ“ на предсрочните парламентарни избори на 11 юли.

„По данните, които имаме, ДПС съвсем целенасочено е преливала гласове към ИТН в емблематични общини – Кърджали, Ардино, Джебел, Мадан, Рудозем и други. ДПС губи малко повече от 7 хиляди гласа, ИТН взима малко повече от 11 хил. гласа. Това е учудваща разлика“, каза зам.-председателят на партията Даниел Митов на пресконференция в централата на ГЕРБ в неделя.

„Прегледахме ромските секции, в София ИТН са получили учудващо много подкрепа, като нашият резултат ние го знаем и той се дължи на дългогодишна работа в тези общности. Говоря за София, но го има и в цялата страна“, добави Митов, но нито той, нито премиерът Бойко Борисов представиха доказателства.

Двамата заявиха, че ГЕРБ е „победила“ в България, защото партията била първа сила, ако се извади вотът зад граница. „Предимството на ИТН дойде от чужбина, но след сигналите, които получаваме от хора, които в чужбина са наблюдавали изборите, се оказва, че големият брой отворени секции там не само че не е увеличил активността, а и е създал възможност за купуване на гласове. Увеличил е възможността да се контролира вот. Имаме съмнения по въпроса как се е оперирало с машините, кой ги е пипал, кои са тези хора“, каза Митов, отново без да дава конкретни доказателства.

„Винаги сме твърдели, че има голяма уйдурма - ДПС играе за ИТН и това е факт. В смесените региони, където мюсюлманите си изкарват прехраната, назначенията са от ДПС, а където не са имали хора - от БСП. В горските стопанства, във ВиК секторите всички назначения са направени от ДПС. С назначаването на бившия военен министър Цонев в Надзорния съвет на ВиК, всичко става ясно“, каза Борисов.

"Във Враца 5000 гласа са прелети от ДПС към "Има такъв народ", в Монтана 2000, във Видин - 1000", добави бившият премиер, като за източник посочи кметовете на общините.

Преди изборния ден служебният вътрешен министър Бойко Рашков заяви, че в търговията с гласове има доминация на една партия и това е именно ГЕРБ.

Борисов обвини Рашков в непоследователни действия, след като в две интервюта обявил, че „известен политик от близкото минало купува гласове в регионите Монтана, Враца и Видин – за партия от известен етнос“. „Някой обаче рязко му дърпа спирачката, това е президентът Радев. И Аврамов вече е депутат. Може и да не е той, но от етнос – ДПС – кой да е“, каза Борисов, визирайки Димитър Аврамов от ДПС, който реализира мандат от Монтана.

„Призовавам да се намери кой е този депутат, защото това е престъпление. Зам.-директорът на Дирекцията в Кърджали изведнъж се изстрелва на най-високия връх на полицията – ГД „Национална полиция. Как така Рашков го видя, кой му го е казал? Ангажиментът към ДПС вече го свършиха. Назначенията са направени, сега ДПС може да стои настрана“, твърди лидерът на ГЕРБ.

След като преди няколко дни призова ДБ и "Изправи се! Мутри вън!" да подкрепят Слави Трифонов за правителство, сега Борисов каза, че "колкото по-дълго продължава властта на служебния кабинет, толкова повече Румен Радев се дискредитира".

Борисов и бившият здравен министър Костадин Ангелов критикуваха настоящия служебен ръководител на МЗ Стойчо Кацаров, който обяви, че бил един от 400-те фиктивни пациенти в „Пирогов“ и уволни директора Асен Балтов заради нарушения в болницата.

Началникът на Covid-отделението в "Пирогов" обвини здравния министър в "лъжа"

В неделя Кацаров обвини „Пирогов“, че фалшифицирали подписа му на епикризата за прием през януари 2021 г. Той твърди, че не е бил приеман в болницата за пост-Covid лечение, а в документа пишело за диагноза „чернодробна цироза“. Шефът на Covid-отделението го обвини в лъжа и каза, че това не е диагноза, а клинична пътека.

„Знам, че това, дето излъга за подписите, ще стане ясно“, каза Борисов за Казаров и го обвини за „изчегъртване на директорите“ на болниците в Ямбол и Варна.

„На Ямболската болница е назначен пенсионер за директор. Искам отговор и на въпроса дали новоназначеният директор на „Пирогов“ (проф. Иван Поромански) си е раздал близо четвърт милион лева бонуси за 2019? Питам дали във Варна – в болница „Св. Анна“ – е назначено лице за член на Съвета на директорите, което е представител на ДБ? Това ли е прозрачното управление?“, пита Костадин Ангелов, но не каза откъде има подобна информация.


Рашков: Борисов да бъде призован от органите за обяснения по още неизяснени случаи

Цвета Караянчева се връща в завода: Мисля за машините и мириса на масло

Борисов реши да осмее опонентите с колаж на 7-те загинали астронавти със совалката "Колумбия"



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

120 млн. лв. инвестиции  и 12 нови магазина планира BILLA в България през 2024 г. 

През март компанията отчита дефлация в цените на стоките на годишна база

16:04 - 24.04.2024
Важно днес

СДВР още не знае кой е посегнал пръв при сбиването на Димитър Стоянов и служителя на НАП

По случая от 22 април сигнал е подала и съпругата на Стоянов

14:45 - 24.04.2024