Борисов реши да осмее опонентите с колаж на 7-те загинали астронавти със совалката "Колумбия" Снимка: © Getty Images/Facebook.com/Boyko Borissov

На поредната си пресконференция след предсрочните парламентарни избори Бойко Борисов вдигна пред журналистите на пръв поглед забавен колаж, връчен му от пиар отдела на ГЕРБ. На него с Photoshop бяха поставени лицата на Христо Иванов, Ивайло Мирчев и Атанас Атанасов (ДБ), на Мая Манолова и Николай Хаджигенов (ИСМВ), на Цветан Цветанов („Републиканци за България“) и Тошко Йорданов (ИТН).

Лидерът на ГЕРБ използва снимката като мълчалив отговор на въпроса „Кой ще състави правителство?“ и накара представителите на медиите да се засмеят на оранжевите скафандри на „астронавтите“. Така Борисов коментира идеята за изпращане на българи и северномакедонец в НАСА, лансирана от Слави Трифонов.

Зад оригинала на тази снимка обаче се крият тъга и скръб. Истинските 7 астронавти са членовете на екипажа на совалката на НАСА „Колумбия“, които загиват на 1 февруари 2003 г., по време на завръщането си на Земята.

В социалните мрежи се надигна вълна от критики срещу Борисов и ГЕРБ за колажа, които според потребителите се "гаврят с паметта на астронавтите“ и не са си направили труда да потърсят кои са седемте души на снимката.

Командир на 28-ия полет на „Колумбия“ е 45-годишният Рик Хъсбанд, летял в космоса и през 1999 г. На борда се качват още 41-годишният пилот Уилям Маккуул, Дейвид Браун (46 г.), Калпана Чаула (41г., летяла и преди това със совалката), 43-годишния Майкъл Андерсън, Лоръл Кларк (41 г.) и първият астронавт от Израел – 48-годишният Илан Рамос.

Полетът е отлаган няколко пъти, след като първоначално е бил планиран за август 2002 г. Открити са проблеми със системата на охлаждане на совалката, но НАСА преценява, че тя ще бъде изстреляна на 16 януари 2003 г.

В космоса екипажът извършва около 80 експеримента и прекарва в орбита 16 дни, преди да се отправи обратно към Земята. По време на мисията НАСА разследва инцидент, станал 82 секунди след излитането на совалката – голямо парче полиуретанова пяна се е откъснала от външната обвивка и е пробила лявото крило на космическия кораб. Агенцията е знаела за проблема от години и е била подлагана на натиск от Конгреса и от медиите да го отстрани, преди да продължи с мисиите си.

Именно тази щета се оказва фатална за екипажа на „Колумбия“. На 1 февруари 2003 г. – 16 минути преди планираното приземяване, когато совалката се движи с 20 хиляди км/ч, тя се разрушава в плътните слоеве на атмосферата.

Това е втората катастрофа на совалка с екипаж на НАСА след трагедията с „Чалънджър“ от 1986 г. Инцидентът с „Колумбия“ води до 29-месечно прекъсване на полетите с кораба, а Америка е в траур.

Дълго след това американците разчитаха само на руските ракети „Союз“, преди SpaceX на Илон Мъск да изстреля екипаж към Международната космическа станция през 2020 г.

"Колумбия" е първият американски пилотиран космически кораб за многократно използване от типа космическа совалка. Той прави първия си изпитателен полет още през 1981 г., а по време на мисиите му са били извършвани множество научни изследвания, извеждани са били спътници, а също така е бил ремонтиран телескопът „Хъбъл“.

На 14 юли 2021 г. Бойко Борисов вдигна знаковата фотография с променените лица на 7-те астронавти от 28-ата мисия на „Колумбия“ на пресконференция, посветена на „шоуто“, както той сам се изрази.

„Тя не се ползва за нищо друго, освен да помечтаеш и поплачеш, не се ползва за колажи, нито за смях в залата“, коментира във Facebook програмният директор на „Дарик“ Константин Вълков.

„Един бивш министър-председател трябва да се въздържа от такива гафове“, гласят коментарите във Facebook. И още: „Каквото му е управлението, такива и пиарите“; „Има ли някой изненадан след „Работата носи свобода?“; „Отвратително“.


"Arbeit macht frei": Какво значи репликата на Борисов и защо е окачена над входа на Аушвиц

Слави, космонавтите и детската мечта на Соломон Паси

Трифонов на първите страници в Скопие: България не ни пуска в ЕС, но ще ни води в космоса


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

ФАРА 2024 ще се проведе в Бургас

Заявки за тазгодишното издание на Фестивала ще се приемат до 18 април

21:24 - 28.03.2024
Важно днес

Радан Кънев: Партия ГЕРБ пожела да има избори и си ги получи

Евродепутатът не смята, че промените в конституцията, могат да доведат до криза

18:31 - 28.03.2024
Важно днес

Сарафов, Гешев и Цацаров са извикани на изслушване в комисията за Нотариуса

Последните трима главни прокурори ще бъдат изслушани във връзка с мрежата около Нотариуса

18:24 - 28.03.2024
Технологии

Сам Банкман-Фрийд беше осъден на 25 години затвор за финансови измами

Фрийд каза пред съда, че съжалява.

17:55 - 28.03.2024
Живот

Бонуси от $75 хил. за всяко родено дете. Как Южна Корея се бори с демографската криза

Компании обещават хиляди долари бонуси за тези свои служители, които решат да станат родители

17:22 - 28.03.2024
Важно днес

Хванаха дипломатическа кола с мигранти на "Капитан Андреево"

По информация на телевизията зад волана на автомобила е бил виетнамски гражданин с дипломатически имунитет.

17:06 - 28.03.2024
Важно днес

Нова предизборна рокада в Митниците: Павел Манченко поема столичната служба

Герой от записите "Ало, Ваньо" ще управлява Митници София

16:30 - 28.03.2024