Снимка: © Булевард България

Служебният вътрешен министър Бойко Рашков иска бившият премиер Бойко Борисов да бъде извикан на разпити от органите на реда и по други случаи, които са останали „неизяснени“ – като къщата в Барселона.

Изказването на вицепремиера пред БНР идва само няколко дни след като лидерът на ГЕРБ беше призован да даде показания по три сигнала в периода 2009-2013, включително за негова евентуална заплаха срещу свидетел по дело срещу бившия земеделски министър от ГЕРБ Мирослав Найденов. Борисов влезе в ГД „Национална полиция“ сред вълна от поддръжници пред сградата на 15 юли.

„Това е политически пиар. По повод едно действие, което се основава на закона, гражданинът Борисов да бъде разпитан от органи, които имат това право, той направи пиар – с 200 души, със скандирания. Не знам дали всеки български гражданин, призован от МВР или съда, ходи така в тези институции. Това било репресия спрямо него“, каза Рашков.

Източник: БНР

„Към онзи момент, когато са получени сигналите, фактическата обстановка съзнателно не е била установена, за да бъде пощаден Борисов, измъкнат от отговорност. Ако тогава компетентните органи си бяха свършили работата, сбирката на Кокинов, Найденов и Борисов можеше да се квалифицира като организиране на престъпна група, която има намерение да предприеме действия за смачкване на такъв криминален случай. Това нещо не е разгледано, прокуратурата е прекратила производството“, каза служебният вицепремиер.

Мирослав Найденов за разпита на Борисов: Сигналът е от трето лице, което чуло, че някой е заплашван

„Надявам се, че и друг път Борисов ще бъде привикан от органите, за да изяснява други случаи, които са останали неизяснени. Как е купена къщата в Барселона, с чии пари, има ли участие Борисов в нейното придобиване? Разследва се в Испания, паралелно и тук – но никакъв резултат. Защо тази българска прокуратура не обяви и списъка с лицата, които не са декларирали имоти в чужбина, а мотае обществото. Има и редица случаи, които аз съм отразил и изпратил към министерството на правосъдието, които чакат своето обяснение“, заяви още той.

Рашков коментира и актуалната тема за внесеното предложение на правосъдния министър Янаки Стоилов до Висшия съдебен съвет за отстраняване на Иван Гешев заради уронване на престижа на съдебната власт. Предложението е по доклад на Бойко Рашков, в който пише, че обвинител номер едно неправомерно е разгласявал информация, събрана със СРС в рамките на досъдебни производства - вкл. срещу президента Румен Радев и неговия съветник Пламен Узунов.

„Много преди материалът да се изготви и предложи на министъра на правосъдието, от миналата година, редица съсловни организации започнаха да пишат тревожни писма до ВСС, излагайки в тях поведението на Гешев. Реакция не се получи, защо тогава никой представител на главния прокурор не се появи и не обясни дали се прави нещо за тези сигнали. Защо органите не се самосезираха да образуват едно досъдебно производство срещу главния прокурор? Още повече – Конституционният съд излезе със свое решение, в което посочи еднозначно, че всеки прокурор може да образува производство срещу главния“, каза Рашков.

Отстраняването на Иван Гешев: Тестът за еманципираност на ВСС с "малък шанс" за успех

„Този материал го подготвям много преди да възникне идея и да ми се предложи да стана служебен вътрешен министър. Не може да става дума това да е било специалната ми цел. Този материал доста закъсня. Има един детайл – министерството на правосъдието преди 4 април беше представлявано от управляващата партия. Мислите ли, че подобен материал би бил внесен във ВСС от Десислава Ахладова? Нямам такива илюзии“, заяви Рашков.

Отстраняването на Иван Гешев: Тестът за еманципираност на ВСС с "малък шанс" за успех

Той определи шансовете за успех на предложението на Стоилов за малки, тъй като 25-членният състав на ВСС трябва да приеме доклада със 17 гласа „за“. За служебния вицепремиер обаче по-важно е не да се свали Гешев, а да се направи реформа в съдебната власт.

„Тук личността на Гешев не е най-важното, няма опит за реванш. Целта е да се постави по-големият въпрос за това как е структурирана нашата прокуратура, дали главният прокурор е реално, фактически отговорен, или е абсолютно недосегаем. Дали така структуриран ВСС - с представители на определени политически партии - не може да послужи за бламиране на едно такова предложение на политическа основа. Тези, които са избрани от ГЕРБ, да блокират едно такова предложение, когато е повече от ясно, че е извършено престъпление“, заяви Рашков.

Той припомни, че Законът за прокуратурата през 1991 г. се е приел едно към едно от новата тогава власт. „Преди той устройваше прокуратурата по Сталински. На практика ние сме признали, че устройството на нашата прокуратура трябва да бъде като от 50-те и 60-те години на миналия век. Като гражданин не мога да го приема“, каза служебният вицепремиер.

„Очаквам ВСС да няма кворум, по този начин да не се занимае с горещия картоф. Ако има кворум, очаквам да направят всичко възможно да отхвърлят предложението. И трети вариант – да го прегледат и да преценят, че няма основание да го освободят като главен прокурор“, прогнозира Рашков.

След като скандалите около подслушването на десетки опозиционни политици затихнаха, служебният министър на вътрешните работи обяви, че със СРС са били контролирани „стотици български граждани“, протестиращи срещу Бойко Борисов и Иван Гешев. Проверката на МВР е в края си и се подготвя обширен доклад, който ще бъде представен на българския парламент, когато 46-ото Народно събрание бъде сформирано, каза Рашков. Според него – въпросните „граждани и общественици“, които не са политици, били подслушвани, защото за тях имало съмнения за извършване на „престъпления срещу Републиката“.

„Подслушвани са стотици български граждани – трудно е да се каже точната цифра – заради участието им в масовите протести срещу бившия премиер Борисов и главния прокурор Иван Гешев. Ако някой упражнява своето право на протест, той вършил престъпление срещу Републиката заради бунт, опит за преврат. Аз също съм бил на тези протести. Не съм срещнал моето име засега, но не изключвам да съм там. Моето семейство и близки също са били на протестите“, каза Бойко Рашков.

„Представяте ли си докъде е стигнала прокуратурата, за да угоди на Борисов? Гешев е съгласен, тъй като протестът в един момент е почнал да иска неговата оставка. Сигурно и срещу мен ще търси престъпление, тъй като сега и аз искам оставката му. Трябва да има радикални промени в ПРБ, иначе никога няма да станем демократична страна“, заяви служебният вицепремиер.

Той каза, че са положени „големи усилия“ да се унищожават материалите, свързани с подслушванията, специално в две служби – ГДБОП и „Вътрешна сигурност“. „Нямаме достъп при тази проверка до материалите, които се намират в прокуратурата. Тя побърза да заяви, че е извършила проверка, че няма незаконни подслушвания. Но аз притежавам едно постановление, където по чл. 95 от НК се категоризират престъпления срещу Републиката“, добави Рашков.

„Службата, поела най-големия обем от прилагането на СРС, е започнала да пуши от напрежение, работили са почти денонощно, после са изтекли огромни средства да се плаща извънреден труд – установил съм го в лични разговори със служители, участващи в това“, заяви служебният вицепремиер.


Проф. Стоян Денчев (УниБИТ) "мечтае" за правителство на ИТН и партиите на промяната, само да не сменят главния прокурорАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Украйна остави своя отпечатък върху фестивала в Гластънбъри

Зеленски говори от екраните, а Пол Маккартни развя украинското знаме

Кирил Петков: Да преговаряме с ИТН би било дефиницията на "глупост"

"Със Слави Трифонов, Бойко Борисов, Делян Пеевски и Костадин Костадинов няма да преговаряме", категоричен бе той

"Демократична България" обмисля възможността да се яви на избори заедно с ПП

ДБ е твърдо за машинно гласуване на евентуалните предсрочни избори

На този ден преди 25 години светът се запозна за пръв път с Хари Потър

Четвърт век по-късно поредицата е най-продаваната за всички времена