Мирослав Найденов за разпита на Борисов: Сигналът е от трето лице, което чуло, че някой е заплашван

„Предполагам, че Борисов е получил призовка за явяване на разпит по същата причина, по която и аз се явих, защото и мен ме викаха“ – това каза бившият земеделски министър в първия кабинет на Бойко Борисов – Мирослав Найденов.

Лидерът на ГЕРБ е бил призован от Бойко Рашков за снемане на сведения на 15 юли, четвъртък. Найденов също вече е бил на разпит и е дал показания във връзка със „заплаха за убийство на бизнесмен“.

Случаят беше разгласен от служебния вътрешен министър Бойко Рашков в началото на юни, когато той заяви пред „Евроком“, че ще сезира прокуратурата след среща с анонимен свидетел, който твърди, че Борисов го заплашил. По думите на Рашков . заплахата била: „Имаш жена и деца, които няма да разберат дали не ядат твоето месо".

По-късно се появи информация, че свидетелят е бившият шеф на Държавен фонд „Земеделие“ от 2009 г. Светослав Симеонов. Според Мирослав Найденов обаче – не е правен сигнал от „заплашвания бизнесмен“, а от трето лице, „което чуло“, че някой е заплашван.

„Това нещо беше анонсирано от Бойко Рашков с месец назад. Аз бях викан да направя едно уточнение. Нямам право да разгласявам информация, но мога да коментирам някои неща, казани от Рашков. Той твърди, че има сигнал от бизнесмен, който казва, че е заплашван от Борисов. Според това, което остана като впечатление у мен, след като бях питан – няма такъв сигнал, категорично“, каза Найденов пред bTV.

„Тъй като беше споменато името на бившия директор на Фонд „Земеделие“ Светослав Симеонов, мислех, че сигналът е от него, категорично заявявам – такъв сигнал няма. Има сигнал от трето лице, което чуло за такова нещо. Не този, който евентуално е плашен. Оказва се, че това трето лице е бивш висш служител на Министерството на земеделието, директор на една от изпълнителните агенции, който аз съм уволнил“, добави той.

Според сайта „Афера“, който се позовава на свои източници, сигналът е от бизнесмена Марин Димитров, който през 2009 г. е бил уволнен от Найденов като шеф на ИАРА – Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури, заради „далавера с катери“.

„Симеонов не е подал сигнала. Той е разпитван по едно досъдебно производство от 2009 г. и не е твърдял такива неща. 12 години след това да се опитва нещо такова чрез трето лице, това е безсмислица. Тук се търси политически дивидент в ущърб на бившия премиер Борисов“, твърди Найденов.

Според думите на Рашков от юни – свидетелят по това дело оттеглил показанията си. Ако не го беше направил, то Найденов е щял да бъде осъден за подкуп от 200 хиляди лева и би влязъл в затвора.


Рашков: Борисов спасил свой министър от затвор чрез заплахата за живота на свидетел


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Какво са "АПИ-та" и защо никой не иска да гледа как се правят наденица и европейски закони

Лидия Симова за работата на един политически сътрудник в ЕП

20:30 - 25.04.2024
Важно днес

Двама лидери, общо съобщение. ГЕРБ и ДПС се хвалят с 1 млрд. лв. за държавните мини

Трима министри от служебния кабинет на крака при Борисов и Пеевски

18:16 - 25.04.2024
Важно днес

Без да са го прочели, депутати от комисията "Митници" пратиха доклада си в прокуратурата

Но какво пише в документа така и не стана ясно

17:17 - 25.04.2024
Важно днес

Присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване е отменена от съда в Ню Йорк

72-годишният холивудски магнат все пак ще остане в затвора

17:15 - 25.04.2024
Важно днес

"Има риск нашата Европа да умре". Речта на Макрон в Сорбоната

Френският президент призова ЕС за реформи и отговор на рисковете

15:08 - 25.04.2024