Борисов иска коалиционно споразумение с ПП-ДБ за следващите 3 години Снимка: © Булевард България

ГЕРБ няма да подпише меморандума, изготвен от ПП-ДБ, а вместо това ще изготви коалиционно споразумение за съвместно управление в следващите 3 години. Това стана ясно от думите на лидера на партията Бойко Борисов след заседание между партийното ръководство и парламентарната група.

Борисов обясни, че споразумението ще бъде изготвено в рамките на 10 дни и ако ПП-ДБ не се съгласят да го подпишат – „отиваме на избори“. От думите му стана ясно, че ГЕРБ ще искат нов преглед на министрите и състава на кабинета.

Според Борисов постовете в правителството трябва да се раздпределят „пропорционално спрямо електоралната тежест.

Сега ще си договорим министрите, така че да знаем от ГЕРБ кой къде носи отговорност“, заяви Борисов.

От думите му стана ясно, че коалиционното споразумение, което подготвят от ГЕРБ, в голямата си част ще повтаря текстовете на меморандума, но ще е със срок от 3 години. Проектът на ПП-ДБ беше за следващите 9 месеца след ротацията.

„Категорично – ако не приемат договорката отиваме на избори“, заяви Борисов и допълни, че същият ще е резултатът и ако ПП-ДБ отворят пак темата Денков да е министър на външните работи.

В същото време Борисов заяви, че настоящото управление няма алтернатива и ще бъде „пагубно“ за страната, но „споразумението“, което ГЕРБ предлага, е добра основа за разговори след евентуални предсрочни избори, каза още Борисов.

Той отново заяви, че дори Николай Денков да подаде оставка на 6 март, тя може да не бъде гласувана веднага. Самият Борисов обясни, че ще бъде на заседание на ЕНП в Букурещ между 5 и 7 март.

Крайният срок, за да се осъществи ротацията, е през април. Това е срокът, при който дори тя да се окаже неуспешна, ще има достатъчно време да се спазят процедурите и да се организират предсрочни избори 2 в 1 - заедно с европейския вот през юни.


Кой управлява държавата? Да преброим "квотите"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024