Борисов: Има много неща от конституционните промени, с които можем да се съобразим с президентството Снимка: © ScreenShot

Има неща от промените в Конституцията, с които можем да се съобразим с президентската институция. Такава заявка даде лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, след като промените в основния закон бяха приети на първо четене в пленарна зала.

От думите му не стана ясно за кои точно предложения става въпрос, но минути по-късно лидерът на ПГ на ДПС Делян Пеевски обясни, че се обсъжда промяна в член от Конституцията, който ограничава президента да избира за служебен премиер само между трима души. Съгласно предложенията това ще са председателите на парламента, на Конституционния съд и на БНБ.

"Дискутираме го. По всяка вероятност кръгът ще се разшири", каза Пеевски.

Борисов се застъпи за друга промяна - отпадането на забраната министрите да имат двойно гражданство. Според лидера на ГЕРБ има много българи, които живеят извън страната и не биха заменили двойното си гражданство, "а бихме могли да ги ползваме като министри и те биха били успешни".

"Визирам успешни български граждани в чужбина. Ако образно казано сте в Канада, вместо да става тук проблем, че ставаш министър - спокойно можеш да дойдеш, да си министър, а след това да си отидеш да живееш в Канада. Имахме такъв прецедент, той излезе глупост, с политически щети", заяви Борисов.

Думите му са по повод назначението на Кирил Петков за служебен министър на икономиката през 2021 г. По това време той е имал двойно гражданство - канадско и българско, като казусът около заявлението му за отказ от канадското му гражданство предизвика спорове - както политически, така и съдебни. Стигна се и до разследване на прокуратурата, което беше прекратено. Темата дори беше използвана преди от самия Борисов за политическа атака срещу съпредседателя на "Продължаваме промяната".

Представителите на ПП-ДБ също коментираха приетите на първо четене конституционни промени, като според тях това е "първата стъпка" към по-големи промени по отношение на съдебната реформа.

"В България ще има съд, който ще бъде в по-голяма степен независим и прокуратура, която ще бъде отчетна. Съдебната реформа няма да приключи с конституционните изменения - те са само рамка, но след това ще трябва да променим и Закона за съдебната власт", обясни Христо Иванов.

От изказването на Иванов стана ясно, че в управляващото мнозинство е взето решение идеята за удвояване на мандатите на председателите на върховните съдилища и главния прокурор да отпадне. Към момента е постигнато съгласие за 7-годишен мандат за председателите на върховните съдилища и 5 години за главния прокурор.

164 гласа дадоха нов ход на промените в Конституцията, но Бойко Рашков се обяви против проекта


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Бритни Спиърс ще плати милиони на баща си, за да сложи край на делото за попечителство

Звездата твърди, че не е получила "справедливост" в съдебния процес

18:31 - 29.04.2024
Текстове от партньори

Много повече общуване в чужбина с A1 Roaming Revolution

17:59 - 29.04.2024
Европейски дневници

ЕС се готви да разследва Facebook и Instagram, включително за прокремълска пропаганда

ЕС ще проверява работата на Meta с руската дезинформация в социалните ѝ мрежи

17:23 - 29.04.2024
Важно днес

Ердоган с важно послание към НАТО, подкрепи Марк Рюте за генерален секретар

Нидерландският премиер е сочен за фаворит за поста на Йенс Столтенберг

15:21 - 29.04.2024
Важно днес

Никола Минчев отрича да има нещо общо с казуса с подписите за "Корал"

Прокуратурата призна, че от август 2023 г. се занимава с казуса

14:32 - 29.04.2024
Важно днес

"Политиката може да е брутална". Най-младият първи министър на Шотландия подаде оставка

Хумза Йосаф положи клетва точно преди 13 месеца

14:17 - 29.04.2024
Технологии

Няма ляво, няма дясно - Huwei FreeClip и синия океан от възможности 

Дизайнът не е случаен – този модел попада в нова категория - т.нар. open fit

13:00 - 29.04.2024