Борисов не бърза с антикорупционната комисия. "Първо да си изберем комисии в НС" Снимка: © Screenshot

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов не бърза с приемането на нови правила за избор на членове на антикорупционната комисия, стана ясно от думите му в кулоарите на парламента.

"Първо да се съсредоточим върху мнозинство и начина на работа на парламента, да си изберем комисии в парламента, за да може предложенията на ПП-ДБ да бъдат направени," каза Борисов, след като от ПП-ДБ заявиха, че внасят отново правилата за избор на ръководство на антикорупционната комисия.

"В момента комисията се ползва като политическа бухалка срещу опонентите на ГЕРБ - ДПС", заяви по-рано депутатът от ПП-ДБ Лена Бориславова.

Като такъв пример тя посочи решението на Комисията за противодействие на корупцията за несъвместимост, с което преди ден временно от работа беше отстранен подуправителя на БНБ и бивш депутат от ПП-ДБ Андрей Гюров.

В отговор Борисов заяви, че "това е рискът да даваш партийни членове за шефове на неутрални институции. Помните, че застанахме зад Димитър Радев за шеф на БНБ, който дойде от Международния валутен фонд в САЩ, за да ти е чисто".

Борисов пропуска, че и той е пращал партийци в независими институции. Пример за това е и настоящият служебен премиер Димитър Главчев, който стана председател на Сметната палата, въпреки че е "ярка партийна фигура", която влезе в одитния орган след активна политическа кариера като депутат от ГЕРБ (за кратко и председател на Народното събрание).

Острието на ГЕРБ Десислава Атанасова стана конституционен съдия, а Юлия Ненкова - юристка, работила дълги години в администрацията на Столичната община под Бойко Борисов и Йорданка Фандъкова, и майка на депутата от ГЕРБ Александър Ненков е начело на Комисията за защита на конкуренцията.

За атаките срещу кметове на коалицията, Борисов заяви, че няма представа "какво и откъде знае (Васил) Терзиев, но няма да се учудя, ако си тръгне сам, защото в София не виждам друго, освен хаос."

По-рано по bTV кметът на София Васил Терзиев не изключи възможността за предсрочни избори за кмет в столицата, заради делото за касиране на вота, което се води от Ваня Григорова, която загуби балотажа на последните местни избори.

Срещу кметовете от ПП-ДБ във Варна, София и Благоевград се водят дела по сигнали за несъвместимост и касиране на изборите, както и срещу четирима районни кметове в столицата, избрани от ПП-ДБ.

Сигналите срещу тях за подавани Александър Долев, който има опит в местната власт в Пловдив до 2011 г., а в момента се представя за редактор в "Радио и телевизия Истина и свобода", а там, където той не успява - от кметове и общински съветници от ГЕРБ.

ПП-ДБ внася нови правила за избор на членове на КПК, за да не е "бухалка на ГЕРБ и ДПС"

Кой стои зад сигналите срещу Васил Терзиев и Благомир Коцев


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Жълт код за опасно време е в сила за 18 области в страната

Предупреждението от първа степен е за валежи и гръмотевични бури.

07:45 - 24.07.2024
Политика

Изтрива ли някой националната памет 

Защо възпитанието в патриотизъм като антагонизъм е залог за бъдещи конфликти

07:40 - 24.07.2024
Важно днес

Бързият влак София-Варна дерайлира в района на гара Своге

Пътници разказват, че първо са усетили силна вибрация и след това един от вагоните е излязъл от релси.

07:25 - 24.07.2024