Борисов: Радев се мотае, за да си смени изборните правила за президентския вот Снимка: © Facebook

„Президентът се мотае само за едно – да си смени изборните правила за президентския вот“ – така премиерът в оставка Бойко Борисов коментира темата с връчването на втория мандат за съставяне на правителство от страна на Румен Радев към „Има такъв народ“.

Държавният глава все още не бе решил кога да връчи мандата на втората политическа сила по време на изказването на премиера в оставка, но след това стана ясно, че ще се случи на 28 април (сряда). От партията на Слави Трифонов заявиха още в понеделник, че ще го върнат „на секундата“. Според Борисов – ИТН са „поели ангажимент“ към Радев.

В поредното си включване във Facebook от кръглата маса в дома си, продължило над 45 минути, той заяви: „Те (б.а. - ИТН) се занимават само с Изборния кодекс. Президентът се мотае само за едно - да си смени изборните правила за президентските избори, това явно е ангажиментът, който са поели към него. Те нямат отговорност и затова така ще действат“.

От ИТН внесоха законопроект за промени в Изборния кодекс, който днес ще се разглежда от правната комисия на второ четене. При първото беше подкрепен в пленарна зала от 210 депутати. Според проекта - отпадат ограниченията за секциите в чужбина, създава се нов район "Чужбина" (но след преброяването на населението през септември-октомври 2021), въвежда се изцяло машинно гласуване в гoлeмитe ceĸции и експериментално дистанционно електронно гласуване за президентските избори, както и видеоизлъчване и видеозаснемане в избирателните секции. Проектът предвижда смяна на Централната избирателна комисия, която да се състои от 15 членове и да се назначава с указ на президента след публични консултации.

„Напомням, че преди 5 години ГЕРБ беше отново управляващ, а Радев спечели при старите правила с мнозинство и стана президент. Защо да се променят правилата? Да не са поели някакви ангажименти към ДПС? С безразборно отваряне на урни в чужбина по някакъв миловиден повод“, каза премиерът в оставка. В момента в страните извън ЕС важи правило за разкриване на максимум 35 секции, прието през 2016 г. – по предложение на ОП – за да се ограничи вотът за ДПС от Турция.

На работната среща с вицепремиера и министър на туризма в оставка Марияна Николова, със здравния министър в оставка Костадин Ангелов, с Любен Дилов-син и хора от туристическия бранш, Борисов заяви, че от утре ще бъде удължена извънредната епидемична обстановка до края на май и ще излезе заповедта на здравния министър за това как ще влизат в страната чуждестранните туристи.

Премиерът в оставка каза, че е готов да изпрати в Брюксел Плана за възстановяване и устойчивост във вида, в който е разработен, без да чака Народното събрание да се произнесе по него. Документът трябва да разпредели 12 млрд. лв. помощ от ЕС за българската икономика, а опонентите на Борисов обвиниха ГЕРБ в "неадекватно" разпределение на средствата по плана.

Той коментира и 8-минутното видео на Слави Трифонов от понеделник вечерта, в което лидерът на ИТН каза, че няма да предложи правителство, защото не иска да е зависим от „компрометирани политици“.

„Радвам се, че го видях Слави - жив здрав, с готовност да управлява… някога, при абсолютно мнозинство, но такова няма да има. Той иска нови избори, но резултатите ще са сходни и на тях. Да кажем, че Слави е първи, не ни иска нас, трябва със същите тези партии да се коалира – те пак ще са в парламента, с 1-2-5 депутати повече или по-малко. Но и патриотите ще влязат. Тогава пак ли ще каже – докато не ми дадете еднолично властта да управлявам, ще ходим на избори“, каза Борисов.

„Какво лошо има на изборите, казва той. 50-60 милиона. Държавата, която харчи 200 млн. само за избори в рамките на 3 месеца и после още за президентски, тя или е много богата държава, или това е разхищение на парите на данъкоплатеца“, твърди Борисов.

Преди месец Борисов каза, че изборите стрували 150 млн. лв., но се оказа, че цялата сума за организирането на вота е малко над 101 млн. лв., като в това число влизат и 36 млн. лв. за 9600 машини за гласуване. Те са еднократен разход, което означава, че изборите струват малко над 65,6 млн. лв.

Колко всъщност струваха Избори 2021?

„Дай Боже, по-бързо да ни изчегъртат, стана един месец и не можем да си тръгнем. Парламентът ни слага мораториум, а президентът вика - да си работи правителството. Аз ако бях на негово място, слагам служебно правителство, чакам си президентските избори и си бия от раз. Както беше поговорката: „Нека ми изгори плевнята, ама да му изгори и къщата на съседа“, каза Борисов.


Слави в политиката - толкова плоско и привидно

Коя е Антоанета Стефанова: "Пешката има шанс да стане царица"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024
Политика

"Сватбата на Макрон и Лула": Среща на лидерите на Франция и Бразилия развълнува социалните мрежи

Дружбата на двамата президенти развълнува социалните мрежи

10:10 - 29.03.2024
Важно днес

Борисов: "Мераклии за служебен премиер винаги ще се намерят"

Борисов прехвърли вината за хаоса около назначаването на служебен премиер на ПП-ДБ

09:55 - 29.03.2024
Важно днес

Заместник-омбудсманът Елена Чернева обясни защо е подала оставка

Елена Чернева беше една от 10 личности, сред които президентът Румен Радев има право да избира бъдещ служебен премиер

09:52 - 29.03.2024
Важно днес

Община Марица ще дари средства за транспортирането на загиналите в Германия българи

Общинските съветници са гласували единодушно дарението.

09:12 - 29.03.2024
Бизнес

Алесандро Микеле е новият творчески директор на Valentino

За първи път сред задълженията му ще бъде дизайнът на модни колекции за висшата мода

07:46 - 29.03.2024