Снимка: © Getty Images

Премиерът Бойко Борисов съобщи, че разпорежда днес да започне масово тестване на гражданите на Банско, които дълго време бяха поставени под карантина. Целта е да се установи дали имат изградени антитела и дали са били контактни със заразени.

„В рамките на дни променихме индустрията си. Извършихме огромен труд. Щабът дава предложения, правителството взема решенията. Ако трябва да отговоря с реални действия – разпореждам днес на щаба да започне масирани тестове в Банско. Днес се създава организация с бързи тестове. Те показват дали имаш антитела. Накрая ще видим колко от хората там са ги изградили и ще получим ясна картина“, съобщи министър-председателят на сутрешния брифинг.

Проф. Тодор Кантарджиев от щаба даде още разяснения: „Имаме данни от Банско от хора, които са развили заболяването. Сега ще се направи изследване, за да се види дали хората, които са контактували с тях, имат изграден имунитет“.

На въпрос кога ще се тества цялото общество у нас по подобие на Южна Корея, Борисов отговори: „Само преди дни разговарях с президента на Южна Корея. Знам с какво са ги тествали. Чаках да дойде времето, в което ще ни сравнявате с държави, с които не съм мислил, че ще го направите. Вече не се сравняваме с Италия и Гърция, а с Южна Корея и Германия. Първите мерки в Европа бяха взети в България“.

„Германия, която има най-мощната икономика, сега си произведе бърз тест. Тества се само сред лекари на първа линия в Бавария. Един тест струва цели 150 евро. Те нямаха сигурни тестове и си произведоха. Ако 300 хиляди за България звучи масово, за една държава като тях процентното отношение е същото като нашето“, сподели министър-председателят.

Борисов каза, че поръчаните 1 милион тестове от ЕС не са пристигнали, защото „фактически не съществуват“. Каза обаче, че когато дойдат, ще се проведат масови тестове.

„Те не съществуват на пазара, няма ги. Няма откъде да се купят PCR тестове. На Белгия бяхме платили за 5000. Но излезе закон, в който разпоредиха да се помага само на съответната държава, която ги има. Когато дойдат, ще тестваме масово“, каза премиерът.

Той бе попитан защо депутатите бяха тествани, а медиците на първа линия – не: 

„Тестван съм, защото всяка минута взимам решения, касаещи толкова много хора и нося отговорност за това. Със сигурност ние взимаме по-тежки решения от медиците на първа линия. В някои страни премиерите се тестват по закон. Не е ли редно да знаете дали съм здрав? Толкова средства съм отделил, че вие правите проблем за един тест“.

Борисов обяви още, че е разпоредил изпращане на облекла за Северна Македония. „Всички държави минаха тестовете на облекла и се оказа, че българската индустрия произвежда много по-качествена продукция от „великите империи“. Вижте колко е красив жестът да дариш облекла. Днес съм казал да се пратят 100 за докторите от първа линия за нашите братя в Северна Македония. Вижда се дали сме братя, когато сме в трудна ситуация“.

Премиерът даде пояснения за евентуални лекарства срещу коронавирус, които България може да тества.

„Има лекарства, които са с добър резултат – независимо дали са на хининова основа, или друга. Към момента няма лекарство, което лекува коронавирус. Всички, които показват резултати, сме ги поръчали“.

„Таблетирали сме подобно лекарство, но за да го наричаме лекарство, трябва да мине през всички стъпки и одобрения. Работим много усилено по тази тема. Хубавата българска поговорка да не казваш „хоп“, преди да си скочил, е винаги част от моите изказвания", каза Борисов.

Освен това премиерът разпореди на икономическия министър да освободи борда на Българската банка за развитие, след като е отпуснала кредит от над 75 млн. лв. на фирма, свързана с колекторска дейност.

„ББР действа като всяка останала банка. Затова министърът да свика борд и да освобождава всичко в нея“, каза Борисов.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

БНБ пусна 2 лв. с лика на Стоянка Мутафова и предизвика огромна опашка

Всеки може да се сдобие с медната монета срещу сумата от 30 лева

Николина Ангелкова ще рекламира здравния туризъм на българския павилион в Дубай

Бившият министър от ГЕРБ ще представи презентация за "уелнес и спа"

Байдън обмисля да прати хиляди военни в Източна Европа

САЩ изтегля семействата на всички служители на посолството в Киев

Почина Тиери Мюглер - дизайнерът, който обличаше Боуи, Бионсе и Лейди Гага

Джордж Майкъл и Риана също бяха сред хората, възползвали се от дизайна му

"Никога не е било възможно "Хемус" да е готова до 2024, за 4 г. няма да имаме и един мост над Дунав"

Гроздан Караджов каза, че "Хемус" ще е готова най-рано през 2027 г.

Братството на пиещите белина срещу Covid-19 се оказа с клон и у нас

Над 10 хиляди българи вярват, че хлорният диоксид е универсално лекарство

Премиерът на Северна Македония пристига в България, 4 от работните групи вече са формирани

На 25 януари двете правителства ще проведат съвместно заседание

Надежда Нейнски: Позицията на Русия за България е провокация към НАТО и към нашето единство

"Народното събрание да заеме ясна и категорична позиция и да подкрепи правителството"