Борисов може да предложи кабинет на малцинството, ако ПП-ДБ не му дадат имена за министри

ГЕРБ очаква от ПП-ДБ имена за състав на правителство и ако не ги получи преди президентът Румен Радев да връчи първия мандат, партията може да предложи кабинет на малцинството. Това се разбра от думите на бившия премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов. Той говори пред депутатите от парламентарната група на партията. Заявката идва часове, след като той и екипът му проведоха "лидерска среща" с втората политическа сила - ПП-ДБ, в която участваха водачите на коалицията Кирил Петков, Асен Василев, Христо Иванов, Атанас Атанасов и Владислав Панев.

Още по време на тази среща Борисов поиска да разбере какъв би бил проектокабинетът, който ПП-ДБ биха предложили (ако мандат за съставяне на кабинет стигне до коалицията), на което Василев реагира, че това е "нестандартен" подход. Тогава лидерът на ГЕРБ каза, че ситуацията е "нестандартна", а в срещата с депутатите си добави, че може малко да е прибързал с поставянето на темата, защото "те още не са готови да отговорят на нашата диалогичност". Но след това добави, че разговорите вървят добре по отношение на управленска програма и приоритети и повтори, че най-логично за него е първите две политически сили да съставят кабинет.

"Преди връчването на мандата или в деня на връчването на мандата, ние трябва да сме наясно или с наш състав на кабинет, или с техен състав на кабинет. Ако го нямаме дотогава, ние ще предложим наш състав на правителство на малцинството. Затова толкова настоятелно, не от голо любопитство, или нездрав интерес... да видим какво може да се сглоби, нещо добро, когато вече имаме и управленска програма", каза пред парламентарната група Борисов.

Репликата дойде не в "отчета" на Борисов пред депутатите му за проведените през деня преговори, а след като председателката на ПГ Десислава Атанасова повдигна темата от името на "колеги", които са задавали тези въпроси по-рано. Самата зала не даде признаци, че иска да пита лидера си нещо, когато той я подкани.

До момента от ПП-ДБ казват, че няма да подкрепят правителство с мандат и участие на ГЕРБ и дават заявка тези разговори да се водят в рамките на втория мандат, който ще отиде при тях, ако първият не бъде реализиран.

Според лидера на ГЕРБ правителството трябва да е от експерти политици. И очерта следните сценарии.

Програма минимум - приемане на бюджет и приети закони и нови избори. Програма максимум - съставяне на редовно правителство с разум и съставено от експерти политици. "Те експертите са политици, ако е много добър експерт, той си седи във фирмата и си изкарва парите, надали му се занимава с такава работа. Няма напредък по правителство, има напредък по управленска програма за правителство", каза още Борисов пред народните представители от партията му след "лидерската среща".

По думите му това е бил разговор с "нашите опоненти на изборите". "Може да се намери едно нормално управление, дори за кратко", каза още той и допълни, че няма човек, който да каже, че през последните 2 години нещо е по-добре.

Въпреки яростната предизборна кампания и това, че първата и втората политическа сила в новия парламент остават опоненти, Борисов заяви, че от разговорите за законодателна програма и бюджет оставал с впечатление, че "сме една и съща партия". Имаше предвид заявките от ПП-ДБ днес и през последните дни за бюджет с до 3% дефицит в рамките на критериите за Еврозоната, теглене на по-малко държавен дълг и неповишаване на данъци.

Лидерът на ГЕРБ очаква съгласие и в секторите земеделие и образование, култура, спорт. "Освен рестриктивните мерки, които трябва да се вземат, има неща, които сме задължени пред избирателите - в образованието не само заплати да се увеличават, а да се отделят повече пари за наука и иновации", каза Борисов. Според него работата по бюджета и управленската програма ще даде повече сигурност да се намери нормално управление "дали за кратко, дали на ротационен принцип както председателя". И добави, че след последните две години на управление "само нестандартно решение може да ни извади от тоталната криза".

Томислав Дончев: Необходимо е джентълменско споразумение и можем да действаме още с първия мандат


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

За първи път Делян Пеевски ще води листата на ДПС в Кърджали

Джевдет Чакъров може да води листата за евродепутати на Движението

12:04 - 06.05.2024