Борисов: За Европа е важно ние да се върнем. За 15 дни ще оправя границата Снимка: © Screenshot

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов за пореден път начерта зловеща картина за страната по време на управлението на "Продължаваме промяната" и критикува своите опоненти с добре познати вече становища.

Борисов участваше в пресконференция по повод есенната регионална академия на Жени-ГЕРБ в Стара Загора. Той използва възможността, за да се похвали за добре свършената работа на ГЕРБ в миналото и да критикува тази на предишните управляващи.

"Оставих им граница за пример. Навсякъде в Европа даваха за пример България, Бойко Борисов - най-добре охраняваната шенгенска граница с нулева миграция. Сега в последните месеци избиха полицаи. Кой за две години допусна това? Не се ли питате? Ако имам възможност от днес за 15-30 дена въпросът с миграцията ще го реша. Доказал съм го", заяви Борисов.

Той цитира част от оценката на рейтинговата агенция S&P и се спря на факта, че тя прогнозира по-малко от 1% растеж на БВП.

"Разбирате ли какво ви причиниха те за две години. Всичките икономически желания на ПП не могат да се осъществят при такъв нисък растеж и инфлация над 15%. Това на английски се нарича "disaster", а на български - катастрофа“, каза лидерът на ГЕРБ.

Борисов обаче пропусна да посочи други части от оценката на S&P, като например становището ѝ, че българската икономика е останала по-устойчива през 2022 г. Последният доклад на международната агенция показва, че страната постепенно напредва в усилията си за влизане в еврозоната макар все още да не е ясно дали тя ще получи членство от 1 януари 2024 г.

Лидерът на ГЕРБ отново говори и за съставянето на редовно правителство, като за пореден път лансира идеята си за подписване на документ с приоритетни политики за половин година или до местните избори.

"Има вариант да излезем от този капан. Ако те не го подкрепят - за първия мандат няма шанс. Дали е на ДБ или на ПП - те така са се сгушили в момента, че то е едно и също. Шанс има и с техния втори мандат - обаче да подпишем документ какво ще прави това правителство", каза той.

Според него това е начинът партиите "да не се оцапат с коалиции, които не искат". Борисов критикува и идеята на двете партии за кабинет на малцинството.

"Слушах им предложението. Ако Борисов го няма сме готови с ГЕРБ. Чакай, бе. Аз съм те победил на изборите. Ако искам ще се оттегля, ако искам няма. Това си е моя работа. За европа е важно ние да се върнем заради границите. Без да отрегулираме границите не само забравете за шенген, а ще има и по-тежък сценарий", прогнозира той.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Най-популярният модел нов автомобил от марката BMW в България за 2022 г. e BMW X5

15% от продажбите са на електрифицирани модели

21:22 - 07.02.2023

Резников запазва поста си на министър на отбраната на Украйна - засега

Украинският министър посрещна с германския си колега в Киев

20:16 - 07.02.2023

Джордж Клуни снима адаптация на френския шпионски сериал "Le Bureau des légendes"

Един от най-добрите френски сериали започва нов живот

17:07 - 07.02.2023

Джон Малкович като Мерелин Монро и Салвадор Дали в "Квадрат 500"

„Малкович, Малкович, Малкович: Почит към майсторите на фотографията“ ще краси софийската галерия съвсем скоро

16:45 - 07.02.2023

Украйна назначи нов вътрешен министър и нов ръководител на СБУ

Кадровите смени в правителството на Украйна продължават

16:00 - 07.02.2023

Властта се изненада, че храните поскъпват с до 30% между склада и витрината

Служебният кабинет ще наблюдава, но няма да се меси в ценообразуването

15:43 - 07.02.2023