Бойко Борисов: Ако Рашков ме арестува, ГЕРБ ще ме канонизират Снимка: © "24 часа"

Притеснявате ли се, че Бойко Рашков някоя сутрин ще ви арестува в Банкя? „Като направи това, в ГЕРБ ще ми сложат портрета на стената и ще ме канонизират. Ако това е целта, добре дошъл“.

Така лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира враждата си с вътрешния министър в интервю за „24 часа“, продължило над 1 час. В него той казва, че партията му нямала нищо общо с изтеглените и изпрани 53 милиона лева от АМ „Хемус“ и че прокуратурата била пазител на демокрацията при наличието на Бойко Рашков. Освен това бившият премиер отрича да е разполагал с кюлчета злато в нощното си шкафче.

На думите на вътрешния министър, че по време на управлението на ГЕРБ ДАНС е проспала тегленето на милиони в кеш от „Хемус“, Борисов отговаря, че това щяла да реши прокуратурата. „Фактът, че до септември са продължили да теглят, ако информацията е вярна, то от юни до септември беше вече друга ДАНС, изцяло изчегъртана“, твърди той.

Аферата АМ "Хемус": Как един строител се оказал свързан с "куха фирма", без да подозира

Попитан за авансовите плащания по строежа, Борисов прехвърля отговорността на „министри, зам.-министри, АПИ, фирмите“. Казва, че инхаус процедурите разрешавали да се действа точно по този начин в ЕС.

На въпрос дали се опасява, че обвиняемият по делото Борислав Колев е посочил пред Бойко Рашков имена на политици от ГЕРБ, Борисов отговаря „не“, защото „по никакъв начин нямаме достъп до такива пари“. „Ако някой кошаревски свидетел искат да измислят, може да хвърли бомба. Но на следващия ден трябва да кажат, че на еди-коя си дата този човек е направил това и това“.

След като над година по-късно прокуратурата поиска от БНБ да извърши експертиза на снимките с кюлчета и банкноти в евро, поставени в нощното шкафче на спалнята на Бойко Борисов, бившият премиер заяви: „Никога не съм имал кюлчета“. „Аз се радвам, че искат да проверят, защото ще отидат в банката и ще видят. Много пъти сме се шегували с приятели, че ако съм имал, ще си ги държа в Банкя, а не там, където стотици влизат – чистачи, градинари, кой ли не (б.а. – резиденцията в Бояна).

Борисов нарича Бойко Рашков „бухалка на Радев“, а действията на разследващите по случая – „целенасочени“. „И прокуратурата, и МВР трябва да разследват без политически натиск. Никога не съм разчитал нито на прокуратурата, нито на когото и да било“, казва той в отговор на думите на вътрешния министър за опънатия „прокурорски чадър“ над ГЕРБ през последното десетилетие.

„На фона на Рашков единственият пазител на демокрацията се явява прокуратурата. Главният прокурор бе избран по правилата на българските закони. Ето сега премиерът Петков каза, че иска да си сложат техни хора в прокуратурата. И като имаш Бойко Рашков, ДАНС, КПКОНПИ, своите хора в обвинението – какво става с политическия ти опонент?“, казва Борисов. „Ако превземат и това, то ще стане диктатура“.

„Ролята на Рашков е като на съдията в един футболен мач – може да ти го направи по-тежък и това прави той. Това рано или късно ще се обърне срещу тях. Имахме такъв министър на вътрешните работи и това настрои в крайна сметка много хора срещу нас“, каза Борисов с препратка към Цветан Цветанов.

Бившият премиер твърди, че служебните правителства били „в пъти по-слаби“ от управлението на ГЕРБ, а за новия кабинет трябвало да мине време, за да се прецени. Той атакува кабинета „Янев“ за допуснатия скок в цените на тока и обвини двете гръцки компании, които строят интерконектора с южната ни съседка, за забавянето на проекта. Според него мораториума върху цените на тока, предложен именно от ПГ на ГЕРБ, само ще отложи проблема до 1 април 2022, но няма да го реши.

Борисов критикува бившия здравен министър Стойчо Кацаров, че нанесъл огромни поражения върху психиката и здравето на хората. Въпреки че по време на кабинета „Борисов 3“ България преживя двете най-смъртоносни вълни на Covid-19 и се бореше да изплува от последното място по ваксинация в ЕС заради слабата кампания и грешка в планирането на доставките на ваксини, бившият премиер смята, че се е справил добре. „С темповете, с които вървяхме до август, 70% щяха да са ваксинирани“, твърди той.

Дори критикува одобряването на ваксини за деца, въпреки че клиничните проучвания доказаха тяхната безопасност и ефикасност от над 90%.

Според него отказът да бъде приет зелен сертификат за достъп до парламента е тактика на управляващите срещу опозицията и предложението на ГЕРБ.

Той насочи критиките си към ИТН, „Демократична България“ и БСП, които са с по-малко парламентарно представителство от неговата партия, но получиха много от важните комисии в Народното събрание.

Кои са председателите и членовете на 24-те постоянни комисии в 47-ото Народно събрание

Борисов коментира и темата за евентуалното увеличаване на контингентите на НАТО заради Русия, включвайки България – въпрос, по който премиерът Кирил Петков се сблъска с министъра на отбраната Стефан Янев.

„Тук дори няма спор. Ние сме в НАТО и съгласно плановете на НАТО, ясно и точно имаме своите ангажименти и трябва да ги изпълняваме. Какво има да се колебаят? Ние ще готвим нашата армия да защитаваме Украйна, а в същото време нашият държавен глава с юмрука напред говори за Крим“, казва Борисов и добавя, че когато Янев говорел, той чувал Румен Радев.

Стефан Янев се обяви против нови войски на НАТО в България

На въпроса дали ще отстъпи мястото си на по-млади хора от ГЕРБ, Борисов заявява: „Има ли такъв, има ли нужда, веднага ще го направя“.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Тейлър Суифт и разбитите сърца, или какво казват терапевти за 5-те фази на скръбта

Скръбта в действителност е по-малко предвидима

11:05 - 20.04.2024
Важно днес

Със 75 км/ч. над допустимата скорост е шофирал убиецът на треньора Ферарио Спасов

Футболният треньор Ферарио Спасов (61 г.) загина в катастрофа край Велико Търново през ноември миналата година.

10:23 - 20.04.2024
GEN Z дневници

VOL.18: 40 години България на Еверест, каква република сме всъщност, Грузия с урок по бунт

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на представителите на поколение Z* в редакцията на "Булевард България"?

09:57 - 20.04.2024
Важно днес

11 души са пострадали при катастрофа на автобус с българска регистрация в Турция

В превозното средство е имало 14 пътници, сред които и двама български граждани.

09:17 - 20.04.2024
Живот

Вайбът е в детайла: Япония и стрийт еклектиката на чувства и цветове

И тук, в началото на пролетта, ще празнуваме Япония, Страната на изгряващото слънце с това специално събитие.

09:05 - 20.04.2024