Бойко Борисов: Подло е бюджетът да се връща на служебния кабинет Снимка: © Булевард България

Опитът да се върне бюджетът отново на служебното правителство не само не е правилно действие, а е подло и безотговорно, каза в Бойко Борисов в кулоарите на парламента днес. Думите му идват във връзка с вчерашната среща на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС в Министерството на финансите, след която стана ясно, че има договорка за редакция между първо и второ четене, така че да се приеме закон с 3% дефицит.

„Тогава президентът с право може да ни нарича „шарлатани“ и „безотговрници“, каза бившият премиер по отношение на тази идея.

Припомняме, че преди седмица служебният кабинет представи Бюджет 2023 с 6,4% дефицит, въпреки че по-рано настояваше за такъв от 3%. Тогава премиерът Гълъб Донев мотивира решението с липсата на политическа подкрепа от водещите партии за данъчни промени, които да донесат повече приходи и така да се избегне големият дефицит. Днес Министерският съвет заседава извънредно, за да приеме и предаде проектобюджета на Народното събрание.

В четвървък обаче представители на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС проведоха среща в МФ, след която стана ясно, че има вариант да се намерят повече средства, така че дефицитът да бъде 3%. От изказванията стана ясно, че за целта се планира предложеният Бюджет 2023 да бъде отхвърлен на първо четене и върнат за преработка.

ГЕРБ и ПП-ДБ върнаха Проектобюджет 2023 на поправителен в отсъствието на Росица Велкова

По отношение на слуховете за имена на министри и участието на Асен Василев и Кирил Петков в бъдещ кабинет, Борисов заяви: „Никога не коментирам слухове или писания. Най-вероятно това е вътрешно контролирано изпускане на имена. Пред нас това нещо не е представяно.“

„Имената не ме интересуват. Мисля, че и колегите от ПП и ДБ виждат, че по-подготвен премиер от мен няма, но аз се дръпнах на първия ред, за да дадем шанс да има правителство. Според мен и Кирил, и Асен трябва да се дръпнат назад, да се направи експертен кабинет и той да управлява четири години.“

Ако те не направят този компромис, продължи Борисов, „ще продължим да работим по програмата, да приемем бюджета, ще извадим нещо добро за страната – поне да извадим възможността служебното правителство да се гърчи как без парламент да прави бюджет“.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Киев обвинява Русия, че атакува цивилни в Харковска област

Русия включи евтини, но смъртоносни планиращи бомби във войната в Украйна

11:46 - 19.05.2024
Живот

Адв. Мария Шаркова и спортът, който ѝ спаси живота

Move Her Mind, или защо жените трябва да спортуват

11:11 - 19.05.2024
Важно днес

ПП-ДБ се обявиха против идеята ББР да отпуска безплатни кредити за държавни служители

Предложението е на служебната власт, но според ПП-ДБ това е опит за купуване на гласове от ГЕРБ на гласове

10:39 - 19.05.2024
Технологии

Apple разработва по-тънък iPhone

Очаква се моделът да бъде пуснат до 2025 година

09:55 - 19.05.2024
Спорт

Усик с историческа победа срещу Фюри: Украинецът стана абсолютен световен шампион по бокс

"Украинците удариха здраво", написа Зеленски в Telegram

09:26 - 19.05.2024