Снимка: © Facebook.com/VassilKrumovBojkov

Укриващият се в ОАЕ Васил Божков* публикува във „Фейсбук“ чат, който твърди, че е част от комуникация с премиера Бойко Борисов. В него бившият хазартен бос, срещу когото има 18 обвинения, намесва името на Мая Манолова на фона на твърденията, че е финансирал кампанията ѝ за кметските избори в София миналата година.

На 10 септември 2019 година Божков е написал в чата „Мая Манолова идва за поддръжка. Отказал съм ѝ“. Събеседникът му отсреща отговаря с „Благодаря“. Припомняме, че изборите, в които Йорданка Фандъкова запази поста си, се проведоха през октомври.

Както знаете, преди седмица лидерът на НФСБ Валери Симеонов каза пред БНТ, че Васил Божков е финансирал кампанията на Мая Манолова. Тя, от своя страна, отрече категорично твърденията. „Нe, бизнecмeнът Бoжкoв нe мe e финaнcирaл и зa тaзи лъжa aз дaвaм бeквoкaлa нa Бoриcoв (б.а. - Вaлeри Cимeoнoв) нa cъд“, каза тя в предаването „Денят започва“ по БНТ на 5 юни.

Сега с публикацията укриващият се в ОАЕ се разграничава от кандидата, чиято номинация за местния вот беше издигната от инициативен комитет. В същото време обаче издава, че тя (предполагаемо) е искала подкрепа от него.

На заседание на Министерски съвет малко по-късно през деня премиерът Бойко Борисов отрече той да е бил събеседникът на Божков в този разговор.

"Телефонът ми няма кирилица. Ако някой каже, че е получавал есемес от мен, няма как да се случи от моето апаратче. Друго нямам и с друго не мога да работя, даже седи при охраната", каза министър-председателят.

Малко по-нагоре в чата, който Божков публикува, се виждат имена на двама футболисти – Илия Димитров и Атанас Кабов. На 1 август, откогато датира комуникацията, те бяха собственост на „Левски“, а няколко дни по-късно - на 6 август, бяха отдадени под наем на „Витоша“ (Бистрица).

Събеседникът на Божков, който, по думите му, е Борисов, само споделя имената, без да дава никакви подробности, а бившият хазартен бос му отговаря със: „Следващия мач“. На 2 август събеседникът на Божков го пита "Имаме ли шанс за Илия Кабов? (б.а. - името е сбъркано), при което няма последвал отговор.

Припомняме, че премиерът Борисов се състезава за ветераните на "Витоша" (Бистрица). По думите му изглежда сякаш той е настоявал Димитров и Кабов да бъдат пратени под наем в отбора от страна на "Левски". Тогава Божков беше финансов благодетел на 26-кратните шампиони чрез своята компания "Национална лотария".

"Политическите обвързаности са паяжина", написа Божков под публикацията. "Политиците са неспособни, не желаят и не могат да решат проблемите на България. Едни и същи лица се възпроизвеждат и си сменят местата. Като управление или опозиция. Времето им изтече. Утре ще ви предложа идеи за нов политически проект".

Няколко часа по-късно Божков публикува нова информация в профила си във Facebook, в който е включен и пълният му сигнал до прокуратурата с твърдения за корупционни практики. 

"Миналата седмица сигналът ми за рекет, злоупотреба с власт и изнудване е предаден и на българската Прокуратура, която бездейства. Все още никой от тяхна страна не ме е потърсил на посочения адрес и телефон, за да свидетелствам и да предоставя доказателства.

Ще продължа да търся справедливост и обективност и чрез правните комисии към ЕС, отговарящи за подобен род проблеми. Сигналът ми е подаден и до департамент Legal services към Европейската комисия. В техните правомощия е да назначат трима независими прокурора за независимо разследване.Ще предоставя доказателствата, записите и свидетелските показания по този случай на компетентните институции. Така ще предотвратя натиск и изчезване на свидетели, заличаване на следите и унищожаване на доказателствата", казва Божков в информацията. 

В края на миналата седмица премиерът Борисов обяви, че не е получил "една стотинка, един долар" подкуп от хазартния бос. 


*Васил Божков се укрива в Дубай от края на януари 2020 г., след като беше обвинен за финансови и други престъпления от Прокуратурата на РБ. Исканията за екстрадиция засега не дават резултат. Разследващите по-късно повдигнаха нови обвинения, включително за убийства и подбудителство към убийства. Божков е една от най-спорните фигури на прехода, свързван в публичното пространство със силовите методи на групировките от 90-те години, а впоследствие - практически монополизирал хазартния бизнес в България. В годините е имал множество други  бизнес интереси, пряко или косвено свързани с държавата - пътно строителство, обществени поръчки и др.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Делян Пеевски получи бустерна доза от медсестрата на Борисов

"Категорично подкрепяме ваксинацията"

Ефектът на Covid-сертификата: Как ваксинирането се ускори за един ден

21 октомври е довел до почти 4-кратно увеличение на поставените дози ваксини

Иван Костов: Партиите са в плен на зловреден популизъм за Covid-мерките

"При това положение трябваше твърдо да се затвори всичко, за да продължат учениците да ходят на училище"

Кацаров след призивите за оставка: Налагам Covid-сертификата, за да спася животи - няма алтернатива

"Правя го с нежелание, но да сте чули тези, които искат оставката ми, да са предложили алтернатива?"

Всички са против покупката на "Нюкасъл" от принц Бин Салман: "Какво ли си мисли вдовицата на Хашоги"

Политици, организации и клубове протестират, феновете на тима се радват

Хората не са луди, политиците са некадърни

Ваксинационната кампания най-после помръдна от дъното - но не заради малодушието на партийните лидери

Прокуратурата разследва кой е авторът на снимката „Pi Ar Sevi Boiko”

Държавното обвинение разследва човека, който засне Гешев да си пише със Севделина Арнаудова - заплашен е със затвор или глоба