Британското правителство вдигна забраната за добив на шистов газ чрез фракинг Снимка: © Getty

Британското правителство вдигна забраната върху добива на шистов газ чрез фракинг, която бе наложена през 2019 година, с аргумента, че това ще укрепи енергийната сигурност на страната.

"Укрепването на британската енергийна сигурност е абсолютен приоритет в светлината на нахлуването на Путин в Украйна и използването на енергията като оръжие", каза министърът на бизнеса и енергетиката Джейкъб Рийс-Мог.

"В светлината на незаконното нахлуване на Путин в Украйна и използването на енергията като оръжие, укрепването на енергийната ни сигурност е абсолютен приоритет и, както каза министър-председателят, ще гарантираме, че до 2040 г. Обединеното кралство ще бъде нетен износител на енергия. За да постигнем това, ще трябва да проучим всички възможности, с които разполагаме, чрез добив на слънчева енергия, вятър, нефт и газ - така че е правилно, че отменихме забраната за реализиране на всички потенциални източници на местен газ.", допълни той.

Правителството също така има планове от октомври да даде над 100 нови лицензи за проучвания за добив на нефт и газ, включително чрез фракинг.

От Лондон заявиха, че добивът на шистов газ може да започне до 6 месеца, но експертите в областта смятат, че ще са нужни десетилетия, като с това почти с нищо няма да се подобри енергийната сигурност, да се изпълнят целите в борбата с климатичните промени или пък да спаднат енергийните сметки.

Министерството на бизнеса, енергетиката и индустриалната стратегия (BEIS) заяви, че вдигането на забраната означава, че бъдещите заявления ще бъдат разглеждани "при наличие на местна подкрепа".

Преди да пристъпят към добив на газ, разработчиците ще трябва да получат необходимите лицензи, разрешения и съгласия.

През февруари министърът на финансите Куази Куартенгказа, който тогава беше министър на енергетиката, че допълнителното производство на газ във Великобритания няма да повлияе на цените на газа, които се определят международно.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Руски прокурори искат Алла Пугачова да бъде обявена за "чуждестранен агент"

През юли 2022 г. Русия разшири понятието "чуждестранен агент" като за такъв се смята всеки, който е "под чуждестранно влияние".

16:10 - 29.03.2024
Култура

Бийонсе пусна нов кънтри албум. С какво "Cowboy Carter" впечатли и феновете, и критиците

Новият албум на Бийонсе включва кавъри на The Beatles и Доли Партън

15:55 - 29.03.2024
Важно днес

По спешност НС отваря "врата" за ръководителите на БНБ и Сметната палата да станат служебни премиери

Аварийни промени в 3 закона по предложение на ГЕРБ и ДПС

15:20 - 29.03.2024
Важно днес

Експлозия избухна в най-голямата рафинерия в Румъния

В района на рафинерията се издигат гъсти облаци черен дим

11:37 - 29.03.2024