БСП няма да подкрепи правителство на ГЕРБ, Нинова остава партиен лидер Снимка: © Screenshot

БСП няма да подкрепи правителство, излъчено с мандат на ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" и отказа участие в предложената от партията победител контактна група. Това обяви лидерът на партията Корнелия Нинова след провелия се днес пленум на левицата.

Тя каза, че отговорността за съставяне на правителство е на ГЕРБ, както и на тези, които са свалили предишното управление.

"Безусловна битка с модела ГЕРБ, на обръчите от фирми и на кражбите от 10 милиарда. Ще продължим, докато не въведем правова държава - правосъдна реформа. Сега най-важна е инфлацията и бедността. Искаме да говорим по три надпартийни теми: демографската катастрофа, здравеопазване и образование", посочи Нинова.

Националният съвет на левицата продължи близо 7 часа. На него бяха обсъдени резултатите от изборите на 2 октомври. Пленумът обаче започна с известно напрежение, тъй като най-ярките опозиционери на Нинова - Кирил Добрев и Калоян Паргов бяха изключени от участие в него след решение на Контролната комисия на партията.

На срещата стана ясно още, че Корнелия Нинова очаквано ще остане председател на БСП, след като самата тя каза по-рано, че няма намерение да подава оставка. Все пак тя сподели мнение, че в партията са необходими промени. Нинова съобщи, че нов конгрес ще бъде свикан на 11 и 12 февруари, който ще даде старт за подготовка за нова програма на една "модерна лява партия".

Лидерката на БСП още веднъж обяви, че те са против намеса във войната в Украйна и искат "мирно разрешаване" на конфликта без износ на оръжия. Те не искат и покупка, лизинг или наем на нови самолети - план, предприет от служебният кабинет на Румен Радев.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Като епизод на Black Mirror: Скарлет Йохансон твърди, че OpenAI може да е копирал гласа ѝ без нейно съгласие

Историята около "новия глас" на ChatGPT се заплита, след като Йохансон отправи обвинения към компанията

15:02 - 22.05.2024
Европейски дневници

Водачът на крайнодясната "Алтернатива за Германия" се оттегля от евровота

Новината идва, след като партията на Марин льо Мен обяви, че няма да работи с германците в бъдещия европарламент

13:29 - 22.05.2024
Важно днес

Теч в системата ли издаде, че Русия иска нови морски граници с Литва и Финландия?

Вилнюс и Хелзинки реагираха остро на плана на Москва

12:33 - 22.05.2024
Важно днес

Части от София остават без топла вода заради голяма авария в ТЕЦ

Множество райони в София остават без топла вода за няколко дни

12:23 - 22.05.2024