Кирил Петков съобщи, че има сигнали за купуване на гласове от ГЕРБ и ДПС Снимка: © Screenshot/bTV

В новия парламент "Продължаваме промяната" (ПП) ще бъде една принципна и конструктивна опозиция с ясни приоритети. Това каза съпредседателят на партията Кирил Петков в интервю пред bTV.

Той отново потвърди решението на партията, че няма да подкрепят кабинет, излъчен с мандата на ГЕРБ, и няма да участват в разговори за съставяне на коалиция с тях. От ПП настояват политиките, за които те се застъпват, да бъдат обсъждани в парламента и в парламентарните комисии, а не в коалиционни дискусии.

Петков каза, че ще подкрепят всяка една от заложените им 16 политики - независимо кой в парламентарната зала ще ги предложи за обсъждане. Те включват увеличаването на минималната работна заплата, на пенсиите и на ДДС прага за малките фирми до 160 хил. лв.

"Решения за България, които вярваме, че са правилни - независимо дали сме опозиция или не, ние ще гласуваме "за", коментира той.

Лидерът на ПП получи и един лаконичен въпрос от журналистката на bTV, която попита "как е Венко Сабрутев", визирайки изненадващата ситуация от преди седмица, при която на предизборния дебат на телевизията вместо Сабрутев яви именно Кирил Петков.

"Вашата медия трябва да е горда, когато преди изборите идват лидери и обяснят кой ще води политиката след изборите. И когато такъв лидер дойде - според мен вие трябва да кажете благодаря, а не тръгнете в опозиция", коментира Петков.

Предизборният сблъсък между кандидат-депутатите по bTV започна с "безпрецедентна ситуация". Кирил Петков се яви изненадващо на дебат, ГЕРБ си тръгна, bTV обяви "безпрецедентна ситуация"

Съпредседателят на партията допълни още, че от ПП ще бъдат "предвидими" в това, което ще подкрепят и в това, което няма да подкрепят.

На въпрос дали са готови да простят грешките на ГЕРБ, Петков отговори, че са склонни да гледат напред, но не не сас склонни да се "хващат на театрлани изпълнения". Той каза, че е получил сигнали за това, ГЕРБ и ДПС са купували гласове на изборите

Бившият премиер коментира и критиките към неговото управление, отправени от президента Румен Радев и каза, че не се притесняват от тях. Според него служебният кабинет е допуснал няколко грешки, в това число и, че е обвинил правителството на Петков за прекъсването на доставките с руския енергиен гигант "Газпром".

Той критикува и обявените от Радев планове България да търси оферти за купуването на друг тип изтребители.

"Защо трябва в една малка държава, където имаме лимитиран ресурс и армията не е в добро състояние, да си даваме такава сложност. И нямаме консистентно виждане за сектор, в който президентът трябва да е най-силен", коментира Петков.

По думите му подобни поръчки трябва да се правят едва след като пристигнат поръчаните американски самолети F-16 и по-добър вариант би бил страната да наеме краткосрочно изтребители, отколкото да ги купува.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Д-р Благомир Здравков: Епидемия от коклюш може да се преодолее с ваксинация

При-най малките бебета симптомите на болестта може да не са кашлица

10:07 - 21.04.2024
Важно днес

Казусът Благовест Георгиев: Може ли Столичният общинският съвет да изключи съветник?

В началото на април Георгиев участва в пътен инцидент, а впоследствие се опита да избяга от местопроизшествието.

16:23 - 20.04.2024