Снимка: © БСП

Ръководството на БСП се сблъсква със серия от проблеми около подредбата на кандидатските листи за изборите на 11 юли. 

Партията е решила да отложи планирания Национален съвет от 30 май на 3 юни, докато преминат "отчетните конференции" в цялата страна. В съобщението на "Позитано" 20 се твърди, че "попълването на листите е без проблем", но поне три областни организации дават сигнали в обратната посока. 

Георги Кадиев, който ще участва като коалиционен партньор в "БСП за България" и би трябвало да води листата в Стара Загора, днес не отрече пред bTV, че има напрежение сред червената организация в града. 

"Ще преценя за себе си какво ще правя, защото нямам намерение да влизам в битка и някой да ме стреля в гръб. Ако ще правя това нещо, по-добре да намерим друг начин. Когато лявото се свива и губи народни представители, местата на водачите стават толкова привлекателни, че всички се вторачват в партийните конференции, за да станат първи, а не да печелят гласоподавателите. Това, което трябва да се направи, е всички мастити партийни функционери да се борят за преференции. Да сложим млади хора за водачи на листи", каза той. 

Кадиев подчерта, че той не е поставял никакви условия на Корнелия Нинова и че издигането му за водач в Стара Загора не е по негово желание. 

"Аз съм от Бургас, съпругата ми е от Видин, живея в София, логично можех да направя най-голям принос в тези места. Решението беше такова, защото явно беше преценено, че там съм най-нужен в момента", каза още той. Бившият депутат и зам.-финансов министър беше поставен на първо място в Стара Загора вместо Георги Гьоков, който от своя страна получи "компенсация" - членство в Изпълнителното бюро на БСП. 

В събота Нинова и Кадиев посетиха Стара Загора, за да разговарят с местните ръководители на партията, но от съобщението на БСП така и не става ясно дали неразбирателството помежду им е разрешено.

Сериозен спор има и в БСП-Велико Търново, където Нинова се опитва да наложи за втори път Явор Божанков като водач на листата.

Местната организация стои зад кандидатурата на Весела Лечева, която на 4 април събра над 3800 преференции, след като остана на второ място след Божанков. Този път Лечева демонстрира явно недоволство си от решението на централата на БСП отново да я остави извън списъка с водачите. Областният съвет отказа да участва в попълването на листата заради бойкот на две поредни заседания от 7 от 10 общински организации.  

Това означава, че Националният съвет ще трябва да нареди служебно списъка с кандидат-депутати в МИР-Велико Търново, а мобилизацията на местните избиратели ще бъде под въпрос.

БСП-Пловдив също още не е попълнило своите кандидати за депутатската листа.

Мнозинството от градската партийна конференция е решило на 28 май да свали от дневния ред процедурата по гласуване на листата, а няколко от номинираните са направили отвод. 

В петък Корнелия Нинова направи опит да опровергае съмненията за вътрешни спорове около листите, като обяви, че в някои медии се "тиражира невярна информация за проблеми при провеждането на областните съвети". 

Тя твърди, че "абсолютно безпроблемно" са подредени листите в Перник, София-град, Габрово, Бургас, Варна (където тя ще води на 11 юли), Кърджали, Кюстендил, Монтана, Пазарджик, Пловдив-област, Разград, Русе, Силистра, Сливен, Смолян, Стара Загора, Търговище, Шумен и Ямбол. В събота е подредена и листата в Благоевград. 

Бившият председател на БСП Сергей Станишев обаче коментира пред БНР, че е "много притеснен" от медийните съобщения за отказа от листите на "хора, които носят гласове" във Видин, Враца, Кюстендил, Шумен, Добрич, Велико Търново, Пловдив. Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Хотелите пак ще могат да настаняват бежанци от Украйна, но срещу 15 лв./ден

Кабинетът няма да ползва само ведомствени бази, а и семейни хотели и къщите за гости

Кирил Петков поиска Радев да свика КСНС за Северна Македония

Петков иска МВнР да внесе доклад за състоянието на преговорите със Скопие

Бойците от "Азовстал" прекратяват съпротивата след 86 дни война

Майките и жените на войниците молят Ердоган за помощ в спасението им

Авария в завода "Неохим" доведе до временно изпускане на азотни окиси

РИОСВ-Хасково: Отчетените стойности са под пределните норми

Беларус обвини съоснователя на NEXTA, че ръководи "терористична" организация

Страната въведе смъртно наказание за опити за извършване на "терористични актове" преди дни

Италия внася повече руски петрол въпреки планa за ембарго на ЕС

Само за този месец Русия е изнесла около 450 хил. барела на ден за Италия

Металните врати на НС изненадаха и Никола Минчев

"Аз също видях тези врати в момента, в който и всички вие"

Герхард Шрьодер най-накрая подаде оставка от "Роснефт"

Заедно с него напуска и бившият агент на ЩАЗИ Матиас Варниг

Москва спира доставките на газ за Финландия в събота

Финландският газов оператор каза, че е подготвен за ситуацията