Снимка: © БСП

Ръководството на БСП се сблъсква със серия от проблеми около подредбата на кандидатските листи за изборите на 11 юли. 

Партията е решила да отложи планирания Национален съвет от 30 май на 3 юни, докато преминат "отчетните конференции" в цялата страна. В съобщението на "Позитано" 20 се твърди, че "попълването на листите е без проблем", но поне три областни организации дават сигнали в обратната посока. 

Георги Кадиев, който ще участва като коалиционен партньор в "БСП за България" и би трябвало да води листата в Стара Загора, днес не отрече пред bTV, че има напрежение сред червената организация в града. 

"Ще преценя за себе си какво ще правя, защото нямам намерение да влизам в битка и някой да ме стреля в гръб. Ако ще правя това нещо, по-добре да намерим друг начин. Когато лявото се свива и губи народни представители, местата на водачите стават толкова привлекателни, че всички се вторачват в партийните конференции, за да станат първи, а не да печелят гласоподавателите. Това, което трябва да се направи, е всички мастити партийни функционери да се борят за преференции. Да сложим млади хора за водачи на листи", каза той. 

Кадиев подчерта, че той не е поставял никакви условия на Корнелия Нинова и че издигането му за водач в Стара Загора не е по негово желание. 

"Аз съм от Бургас, съпругата ми е от Видин, живея в София, логично можех да направя най-голям принос в тези места. Решението беше такова, защото явно беше преценено, че там съм най-нужен в момента", каза още той. Бившият депутат и зам.-финансов министър беше поставен на първо място в Стара Загора вместо Георги Гьоков, който от своя страна получи "компенсация" - членство в Изпълнителното бюро на БСП. 

В събота Нинова и Кадиев посетиха Стара Загора, за да разговарят с местните ръководители на партията, но от съобщението на БСП така и не става ясно дали неразбирателството помежду им е разрешено.

Сериозен спор има и в БСП-Велико Търново, където Нинова се опитва да наложи за втори път Явор Божанков като водач на листата.

Местната организация стои зад кандидатурата на Весела Лечева, която на 4 април събра над 3800 преференции, след като остана на второ място след Божанков. Този път Лечева демонстрира явно недоволство си от решението на централата на БСП отново да я остави извън списъка с водачите. Областният съвет отказа да участва в попълването на листата заради бойкот на две поредни заседания от 7 от 10 общински организации.  

Това означава, че Националният съвет ще трябва да нареди служебно списъка с кандидат-депутати в МИР-Велико Търново, а мобилизацията на местните избиратели ще бъде под въпрос.

БСП-Пловдив също още не е попълнило своите кандидати за депутатската листа.

Мнозинството от градската партийна конференция е решило на 28 май да свали от дневния ред процедурата по гласуване на листата, а няколко от номинираните са направили отвод. 

В петък Корнелия Нинова направи опит да опровергае съмненията за вътрешни спорове около листите, като обяви, че в някои медии се "тиражира невярна информация за проблеми при провеждането на областните съвети". 

Тя твърди, че "абсолютно безпроблемно" са подредени листите в Перник, София-град, Габрово, Бургас, Варна (където тя ще води на 11 юли), Кърджали, Кюстендил, Монтана, Пазарджик, Пловдив-област, Разград, Русе, Силистра, Сливен, Смолян, Стара Загора, Търговище, Шумен и Ямбол. В събота е подредена и листата в Благоевград. 

Бившият председател на БСП Сергей Станишев обаче коментира пред БНР, че е "много притеснен" от медийните съобщения за отказа от листите на "хора, които носят гласове" във Видин, Враца, Кюстендил, Шумен, Добрич, Велико Търново, Пловдив. Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Весела Казакова, Мина Милева и "наказателният вот" срещу филмите им в България

"Това е наказание срещу успеха на всички, които светът призна - и то западният свят"

Изследване от Швеция: Covid-19 засяга по-малко хора, ако близките им са ваксинирани

Ваксините играят ключова роля не само за индивидуалната, но и за колективната защита във високорискова среда

Вирусолозите предлагат по-строги мерки: "Ние сме в извънредна ситуация"

"Излизането от тази вълна зависи от нашето разумно поведение като общество"

Евростат: България е втора по бедност в ЕС след Румъния

Над 1/3 от населението на страната е изложено на бедност и материални лишения

Меркел посети Ердоган за последно - разбраха се за бежанците и за преговори с талибаните

Германският канцлер беше на визита в имение в Истанбул

Елтън Джон оглави британските чартове за първи път от 16 г. със съдействието на Дуа Липа

Първата му поява на върха беше през 1976, а последната - през 2005 г.