БСП се зае да спира военната помощ за Украйна Снимка: © Скрийншот, Bulgaria on Air

Да се спре военната помощ за Украйна - това е едно от първите предложения на БСП в 50-ото Народно събрание. Позицията на партията не е изненада, а и държавната позиция на България е "за" изпращане на оръжия - има решения на парламента, и на правителството за това.

По-озадачаваща обаче е втората акция на социалистите - те искат да "забранят" и изпращане на "жива сила" на територията на воюващата за суверенитета си страна, която беше нападната от Русия преди повече от две години. Озадачаваща - първо защото никой никога не е имал подобна идея, няма дори разговор и предложение за такъв ход от страна на международните съюзи, от които България е част - НАТО и ЕС. И второ - дори да имаше подобен дебат, само и единствено Народното събрание може да разреши изпращане на български военни зад граница. Такова решение закономерно няма, затова не е ясно какво точно иска да забрани партията.

Само преди дни служебният министър на отбраната Атанас Запрянов подчерта пред журналисти, че "НАТО няма никакво намерение да се намесва с войски в Украйна, не иска да ескалира този конфликт, а справедлив мир".

Социалистите настояват още да се забрани използването на български оръжия на територията на Русия. Няма данни да има и такива случаи, освен това страната ни не разполага, съответно не дарява ва Украйна далекобойно оръжие, което би могло да стигне до руски територии.

Лидери от ЕС обещаха на Зеленски преговори за членство и над 3 млрд. евро до юли


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Евакуираха дом за възрастни хора заради пожарите в ямболското село Воден

Пожарникари и доброволци продължават борбата с пожарите

17:43 - 17.07.2024
Политика

Първи тест за евродепутатите от България. Кой как гласува в резолюцията за Украйна?

Пълна промяна при Елена Йончева, БСП отказа да гласува помощ за Киев

17:21 - 17.07.2024