Снимка: © Twitter.com/Mercedez-Benz

Движението „Black Lives Matter“ се превърна в глобален феномен, а по неговото „течение“ се пуснаха най-големите бизнес гиганти. Към тях се присъедини и „Мерцедес“, която обяви, че болидът ѝ за новия сезон във Формула 1 ще е в изцяло черен цвят. Причината – ясен сигнал за борба срещу расизма.

Шесткратният шампион в най-популярния моторен спорт Люис Хамилтън и съотборникът му Валтери Ботас, които са двамата пилоти на тима, ще са облечени изцяло в черно до края на кампанията. Тя започва в неделя с Гран при на Австрия, след като светът на F1 стана свидетел на дълга пауза заради пандемията Covid-19.

„Движението „Black Lives Matter“ постави на първа линия въпроса колко много се нуждаем от нови мерки и действия в борбата срещу расизма и всички форми на дискриминация“, обявиха от „Мерцедес“, чийто прякор във Формула 1 е „Сребърните стрели“.

Хамилтън е единственият чернокож шампион във F1. Откакто движението за равни права между всички граждани започна след убийството на афроамериканеца Джордж Флойд в Минеаполис, той е един от най-големите му поддръжници. Планира дори да създаде комисия, целяща увеличаване на разнообразието в моторния спорт.

„Много е важно да грабнем този момент и да го използваме, за да се обучим да правим реални и значими промени, що се отнася до осигуряването на равенство и приобщаване – без значение дали става въпрос за личност, марка или компания“, каза британецът.

Той добави, че е провел разговори с директора на тима Тото Волф относно ситуацията. Каза, че се е изправял срещу расизма от личен опит и говори „от сърце“, когато призовава към промяна.

„Мерцедес“ обяви, че едва 3% от служителите на компанията се идентифицират като част от етническо малцинство, а 12% са жени. Затова автомобилният производител планира да започне програма за етническо разнообразие и да подобри параметрите в тази посока до края на годината.

„Расизмът и дискриминацията нямат място в нашето общество, в нашия спорт и нашия отбор – това е разбирането ни. Но само разбирането не е достатъчно, ако останем безучастни“, каза Тото Волф.


Прочетете още:

"ЕДИН ЗАКОН ЗА БЕЛИТЕ И ДРУГ ЗА ЧЕРНОКОЖИТЕ": СПОРНАТА ЗАПОВЕД, РАЗБУНИЛА ДУХОВЕТЕ В ОРЕГОН

СРЕЩУ РАСИЗМА: УНИВЕРСИТЕТЪТ В ПРИНСТЪН ЗАЛИЧАВА ИМЕТО НА ПРЕЗИДЕНТА УУДРОУ УИЛСЪН

L'OREAL: ОТ "СИСТЕМЕН РАСИЗЪМ" ДО БОРБА СРЕЩУ НЕСПРАВЕДЛИВОСТТА "ВЪВ ВСЯКА НЕЙНА ФОРМА"

Прочети