"Copy-Paste премиерът": Ксавие Бетел е плагиатствал 3/4 от дипломната си работа Снимка: © Getty Images

Министър-председателят на Люксембург Ксавие Бетел беше обвинен в плагиатство, след като журналистическо разследване показа, че почти цялата му дипломна работа е копирана от чужди източници без позоваване.

48-годишният Бетел е получил диплома по публично право и политически науки от университета в Нанси, Франция, през 1999 г., когато става и член на парламента на Люксембург.

Степента, която той е защитил, се нарича "диплома за задълбочено образование" (приравнена на магистърската диплома). Тя се издава като свидетелство за сериозна научно-изследователска работа и за високо ниво на съответния възпитаник от френски университет, предхождаща докторската степен.

Ксавие Бетел е представил изследователска теза от 56 страници, но поне 3/4 от тях са изцяло копирани.

Местната медия Reporter.lu описва дипломната му работа като "впечатляващ миш-маш от копирани пасажи, който не отговаря на обичайните академични изисквания".

Авторите на разследването "Copy-Paste премиерът" казват, че открили само 2 страниците, в които няма съдържание с плагиатствани текстове.

Ксавие Бетел, който управлява Люксембург още от 2013 г., признава, че "от днешна гледна точка може би трябваше да я напиша по различен начин". Министър-председателят казва, че е готов да приеме резултата от проверката в университета по въпроса дали текстът му отговаря на стандартите на времето - дори ако това означава да изгуби дипломата си.

Работата на Бетел е озаглавена "По пътя към възможна реформа на избирателните системи за Европейския парламент" и съдържа дълги пасажи от чужди книги, уебсайтове и прессъобщение, които не са цитирани.

Според разследващите журналисти само няколко параграфа в увода и "също толкова кратка част от заключението" не са копирани изцяло. Текстът е прегледан и от независими експерти, които са се съгласили с извода на медията, че става дума за плагиатство в "невиждани размери".

Цели 20 страници от дипломната работа са копирани от сайта на ЕП, а други 9 страници са взети от доклад на гръцки евродепутат от 1998 г. Пасажи от текста съвпадат с информация, публикувана в книга, озаглавена "Въведение в институциите на Европейския съюз".

Двама преподаватели от университета на Люксембург и от Science Po - най-известното висше училище по политически науки във Франция - потвърждават, че става дума за чисто плагиатство.

Научният ръководител на Ксавие Бетел Етиен Крики обаче казва, че стандартите за оригиналност са били по-различни преди създаването на софтуера за засичане на плагиатство.


Етичната комисия на СУ реши: Петър Илиев е плагиатствал от дисертацията на Наталия Киселова

"И все пак... какво е блокчейн?"Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Путин се качи в Мерцедес и тръгна да инспектира Кримския мост

Путин премина с мерцедес по стратегически важния мост, за да покаже състоянието му

18:39 - 05.12.2022

Радев: Аз бях първият излъган от "Продължаваме промяната" и сега плащам цената

Президентът с нови остри критики към "Продължаваме промяната"

17:46 - 05.12.2022

Хари и Меган обещават да разкажат "цялата истина" в документалната им поредица за Netflix

В нов трейлър за поредицата принц Хари осъжда "болката и страданието на жените", които се омъжват за членове на кралското семейство

15:02 - 05.12.2022

Експлозии в две военновъздушни бази в Русия. Има загинали и вероятно повредени бомбардировачи

Смята се, че в базите се съхраняват бомбардировачи, използвани за удари срещу Украйна

13:35 - 05.12.2022

Тя отказа да се състезава с хиджаб за Иран. Режимът намери начин да си отмъсти

Елназ Рекаби остава под домашен арест, а къщата на брат ѝ беше съборена

13:30 - 05.12.2022