Снимка: © Getty Images

Министър-председателят на Люксембург Ксавие Бетел беше обвинен в плагиатство, след като журналистическо разследване показа, че почти цялата му дипломна работа е копирана от чужди източници без позоваване.

48-годишният Бетел е получил диплома по публично право и политически науки от университета в Нанси, Франция, през 1999 г., когато става и член на парламента на Люксембург.

Степента, която той е защитил, се нарича "диплома за задълбочено образование" (приравнена на магистърската диплома). Тя се издава като свидетелство за сериозна научно-изследователска работа и за високо ниво на съответния възпитаник от френски университет, предхождаща докторската степен. 

Ксавие Бетел е представил изследователска теза от 56 страници, но поне 3/4 от тях са изцяло копирани.

Местната медия Reporter.lu описва дипломната му работа като "впечатляващ миш-маш от копирани пасажи, който не отговаря на обичайните академични изисквания". 

Авторите на разследването "Copy-Paste премиерът" казват, че открили само 2 страниците, в които няма съдържание с плагиатствани текстове. 

Ксавие Бетел, който управлява Люксембург още от 2013 г., признава, че "от днешна гледна точка може би трябваше да я напиша по различен начин". Министър-председателят казва, че е готов да приеме резултата от проверката в университета по въпроса дали текстът му отговаря на стандартите на времето - дори ако това означава да изгуби дипломата си.

Работата на Бетел е озаглавена "По пътя към възможна реформа на избирателните системи за Европейския парламент" и съдържа дълги пасажи от чужди книги, уебсайтове и прессъобщение, които не са цитирани. 

Според разследващите журналисти само няколко параграфа в увода и "също толкова кратка част от заключението" не са копирани изцяло. Текстът е прегледан и от независими експерти, които са се съгласили с извода на медията, че става дума за плагиатство в "невиждани размери". 

Цели 20 страници от дипломната работа са копирани от сайта на ЕП, а други 9 страници са взети от доклад на гръцки евродепутат от 1998 г. Пасажи от текста съвпадат с информация, публикувана в книга, озаглавена "Въведение в институциите на Европейския съюз". 

Двама преподаватели от университета на Люксембург и от Science Po - най-известното висше училище по политически науки във Франция - потвърждават, че става дума за чисто плагиатство. 

Научният ръководител на Ксавие Бетел Етиен Крики обаче казва, че стандартите за оригиналност са били по-различни преди създаването на софтуера за засичане на плагиатство. 


Етичната комисия на СУ реши: Петър Илиев е плагиатствал от дисертацията на Наталия Киселова

"И все пак... какво е блокчейн?"Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Кирил Петков постави две условия за премахването на Covid-сертификатите

София, Бургас и още 10 области навлизат в критичен етап на Covid до пет дни

Румен Радев: Условието на Русия е неприемливо и безпредметно

"Страната ни не приема ултимативни искания от когото и да било"

Окончателно: Учениците ще почиват 9 дни между двата срока

Неучебните дни няма да се компенсират чрез допълнителни занятия през останалата част от учебната година, съобщиха от МОН

Блинкън и Лавров не постигнаха прогрес за Украйна, докато депутатите у нас спореха за НАТО

САЩ предупреди отново Русия, че ще отговори "бързо и сериозно" при нахлуване в Украйна

"Не бива да се залъгваме. Путин не блъфира, това е заплаха срещу международния ред"

Бившият съветник по национална сигурност на САЩ Фиона Хил в интервю за Der Spiegel

Минималната учителска заплата става 1411 лв. от април 2022

Средната заплата за педагозите се увеличава с 12%

Новите мерки в София: Част от учениците се връщат към онлайн-обучение

В последната седмица преди междусрочната ваканция