Снимка: © Getty Images
  • Няма нови потвърдени случаи на коронавирус в България, но днес се очаква да излязат резултатите на над 200 души, които са били в контакт с болните в Габрово и Плевен
  • Италия отбеляза най-лошия си ден досега с ръст от 57% (от 233 до 366) при смъртните случаи и 25% (5 883 до 7 375) при заразените
  • Продължава бързото разпространение и в други европейски страни, като Франция и Германия вече имат по над 1 000 случая, а с по 200 или повече са Испания, Белгия, Швеция, Нидерландия, Великобритания и Швейцария
  • В Китай и Южна Корея се отбелязва все по-голям спад в броя на новите случаи. В неделя в първата държава те са 40, а във втората 248 - най-малко от 26 февруари насам
  • Общият брой на потвърдените случаи в световен мащаб вече е 110 044, жертвите са 3 825, а оздравелите - 62 053.

Ръководителят на Военномедицинската академия (ВМА) ген. Венцислав Мутафчийски съобщи тази сутрин, че потвърдените случаи на Covid-19 в България продължават да бъдат 4. Днес се очаква да излязат резултатите на хората, които са имали контакт със заразените в Габрово и Плевен.

Ген. Мутафчийски каза пред БНТ, че в първия град са тествани 140 души, а във втория - над 80, като все още не е определен точният им брой. 

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев посети УМБАЛ "Д-р Георги Странски" в Плевен и МБАЛ "Д-р Тота Венкова" в Габрово, след което сподели, че и в двете болници е създадена необходимата организация за справяне със ситуацията и имат готовност за осигуряване на допълнителен персонал и легла.

След като на 5 март здравният министър обяви национална грипна епидемия и бяха преустановени занятията в училищата, университети в цялата страна също започнаха да излизат във ваканция. Ректорът на Софийският университет "Св. Климент Охридски" проф. Анастас Герджиков издаде заповед, с която се прекратяват учебните занятия от 9 до 15 март, като изключение правят вече насрочените държавни изпити, защити на дипломни работи и публични защити на дисертации, в случаите, когато е невъзможно да бъдат отложени.

Сред другите висши училища във ваканция са Университетът за национално и световно стопанство (УНСС), Нов български университет, Медицинския университет в Пловдив, Медицинския университет във Варна, Медицинския университет в Плевен, Икономическият университет във Варна и Великотърновския университет. 

Междувременно в Италия ситуацията продължава да се влошава и страната отбеляза най-лошия си ден досега. Потвърдените случаи там вече са 7 375, което е само със сто и седем по-малко от Южна Корея, a смъртните са най-много извън Китай - 366.

Само в неделя жертвите в европейската държава са нараснали с 57% от 233 до 366, а заразените  с 25%, след като в събота бяха 5 883. Има малък ръст и в броя на оздравелите - от 589 предишния ден до 622 вчера. 

Над 16 милиона в Северна Италия са поставени под карантина, която обхваща целия район Ломбардия и 14 провинции от четири други района. Очаква се тя да остане в сила до 3 април. Въпреки сериозността на положението през уикенда бяха проведени футболни срещи от Серия "А", което доведе до критики от спортния министър Винчецо Спадафора:

"Светът на футбола се чувствам имунизиран срещу правила и жертви. Днес имаше изиграни мачове заради безотговорните действия на Серия "А" и президента на лигата Паоло дал Пино."

Продължава бързото разпространение на вируса и в други европейски страни. Във Франция потвърдените случаи вече са 1 209 (19 смъртни), в Германия са 1 040 (без жертви), в Испания 673 (17 смъртни), а в Белгия, Швеция, Нидерландия, Великобритания и Швейцария болните също са 200 и повече.

В САЩ числата също се покачват, като официалните случаи там вече са 554, от които 8 излекувани и 21 починали.

В Азия темповете на разпространение на Covid-19 систематично спадат. В неделя в Китай са открити 40 нови болни, като четири от тях са дошли от чужбина. Южна Корея, втората страна по брой на заразените, отбеляза най-малко нови случаи за един ден от 26 февруари насам - 248. От правителството на държавата обявиха, че ще подпомогнат Световната здравна организация с 3 милиона долара в битката срещу коронавируса.

Общият брой на потвърдените носители на коронавируса в световен мащаб вече е 110 044, жертвите са 3 825, а оздравелите - 62 053.

Прочетете още:

"Инфодемия" - или ли "ваксина" срещу фалшивите новини за коронавируса
Кои маски защитават най-добре от коронавируса?
Без кино и театър: новите мерки за ограничаване на коронавируса в България

 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Скрити микрофони и камери в стаите за лечение на държавници в Правителствена болница

Одитен доклад показва множество нарушения в "Лозенец"

Подсъдимият за смъртта на Милен Цветков окончателно излиза от ареста

Кристиан Николов е с мярка за неотклонение "домашен арест"

Ребека Фъргюсън: Кралицата на екрана от "Мисията невъзможна" до "Dune"

Коя е актрисата в ролята на лейди Джесика от Dune на Дени Вилньов

ГЕРБ поиска оставките на "поне шестима министри" от служебния кабинет

Биков нарече Бойко Рашков "председател на предизборната кампания на Румен Радев"

Лекарите, които разпространяват лъжи за ваксините в САЩ, рискуват да останат без лиценз

"Свободното слово е конституционно право. Но не очаквайте да продължим лиценза ви, ако лъжете обществеността"

НАП започна проверка за финансови нарушения в Спортния тотализатор

Още 14 дружества, строители на физкултурни салони и спортни съоръжения, ще бъдат проверени