Covid-19: без нови случаи в България, най-лошият ден за Италия и подобряване на ситуацията в Азия Снимка: © Getty Images
  • Няма нови потвърдени случаи на коронавирус в България, но днес се очаква да излязат резултатите на над 200 души, които са били в контакт с болните в Габрово и Плевен
  • Италия отбеляза най-лошия си ден досега с ръст от 57% (от 233 до 366) при смъртните случаи и 25% (5 883 до 7 375) при заразените
  • Продължава бързото разпространение и в други европейски страни, като Франция и Германия вече имат по над 1 000 случая, а с по 200 или повече са Испания, Белгия, Швеция, Нидерландия, Великобритания и Швейцария
  • В Китай и Южна Корея се отбелязва все по-голям спад в броя на новите случаи. В неделя в първата държава те са 40, а във втората 248 - най-малко от 26 февруари насам
  • Общият брой на потвърдените случаи в световен мащаб вече е 110 044, жертвите са 3 825, а оздравелите - 62 053.

Ръководителят на Военномедицинската академия (ВМА) ген. Венцислав Мутафчийски съобщи тази сутрин, че потвърдените случаи на Covid-19 в България продължават да бъдат 4. Днес се очаква да излязат резултатите на хората, които са имали контакт със заразените в Габрово и Плевен.

Ген. Мутафчийски каза пред БНТ, че в първия град са тествани 140 души, а във втория - над 80, като все още не е определен точният им брой.

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев посети УМБАЛ "Д-р Георги Странски" в Плевен и МБАЛ "Д-р Тота Венкова" в Габрово, след което сподели, че и в двете болници е създадена необходимата организация за справяне със ситуацията и имат готовност за осигуряване на допълнителен персонал и легла.

След като на 5 март здравният министър обяви национална грипна епидемия и бяха преустановени занятията в училищата, университети в цялата страна също започнаха да излизат във ваканция. Ректорът на Софийският университет "Св. Климент Охридски" проф. Анастас Герджиков издаде заповед, с която се прекратяват учебните занятия от 9 до 15 март, като изключение правят вече насрочените държавни изпити, защити на дипломни работи и публични защити на дисертации, в случаите, когато е невъзможно да бъдат отложени.

Сред другите висши училища във ваканция са Университетът за национално и световно стопанство (УНСС), Нов български университет, Медицинския университет в Пловдив, Медицинския университет във Варна, Медицинския университет в Плевен, Икономическият университет във Варна и Великотърновския университет.

Междувременно в Италия ситуацията продължава да се влошава и страната отбеляза най-лошия си ден досега. Потвърдените случаи там вече са 7 375, което е само със сто и седем по-малко от Южна Корея, a смъртните са най-много извън Китай - 366.

Само в неделя жертвите в европейската държава са нараснали с 57% от 233 до 366, а заразените с 25%, след като в събота бяха 5 883. Има малък ръст и в броя на оздравелите - от 589 предишния ден до 622 вчера.

Над 16 милиона в Северна Италия са поставени под карантина, която обхваща целия район Ломбардия и 14 провинции от четири други района. Очаква се тя да остане в сила до 3 април. Въпреки сериозността на положението през уикенда бяха проведени футболни срещи от Серия "А", което доведе до критики от спортния министър Винчецо Спадафора:

"Светът на футбола се чувствам имунизиран срещу правила и жертви. Днес имаше изиграни мачове заради безотговорните действия на Серия "А" и президента на лигата Паоло дал Пино."

Продължава бързото разпространение на вируса и в други европейски страни. Във Франция потвърдените случаи вече са 1 209 (19 смъртни), в Германия са 1 040 (без жертви), в Испания 673 (17 смъртни), а в Белгия, Швеция, Нидерландия, Великобритания и Швейцария болните също са 200 и повече.

В САЩ числата също се покачват, като официалните случаи там вече са 554, от които 8 излекувани и 21 починали.

В Азия темповете на разпространение на Covid-19 систематично спадат. В неделя в Китай са открити 40 нови болни, като четири от тях са дошли от чужбина. Южна Корея, втората страна по брой на заразените, отбеляза най-малко нови случаи за един ден от 26 февруари насам - 248. От правителството на държавата обявиха, че ще подпомогнат Световната здравна организация с 3 милиона долара в битката срещу коронавируса.

Общият брой на потвърдените носители на коронавируса в световен мащаб вече е 110 044, жертвите са 3 825, а оздравелите - 62 053.

Прочетете още:

"Инфодемия" - или ли "ваксина" срещу фалшивите новини за коронавируса
Кои маски защитават най-добре от коронавируса?
Без кино и театър: новите мерки за ограничаване на коронавируса в България


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Синът на кмета на Панагюрище излиза под домашен арест

Иван Белишки е обвинен за заплаха срещу депутат от "Възраждане"

12:01 - 02.02.2023

Танц прати за 10 г. в затвора двама влюбени от Техеран

Младежите са осъдени за насърчаване на неподчинение и "публична проституция"

10:44 - 02.02.2023

ГЕРБ се похвали с край на политическата си изолация на финала на 48 Народно събрание

Десислава Атанасова челно атакува "Демократична България" като за последно

10:38 - 02.02.2023

Румен Радев отстрани Минеков и запази останалия служебен кабинет на Донев

Президентът подписа указа за назначаването на нов (стар) кабинет

09:29 - 02.02.2023

Христо Грозев е принуден да напусне Виена заради заплахи от руските служби

"Искат да ми покажат, че знаят точно къде живея"

09:09 - 02.02.2023