Да изгубиш 13 г. от живота си: Ефектът от Covid-19 при тежко болните пациенти Снимка: © Getty Images

Възрастните мъже, починали след инфекция от Covid-19, са могли да живеят средно 13 години повече, ако не бяха поразени от заразата. За жените загубата на средната продължителност на живота е около 11 години. Тези данни бяха представени преди дни от проф. Тодор Кантарджиев, директор на Центъра за паразитни болести и член на Националния оперативен щаб.

Кантарджиев прогнозира още, че средната продължителност на живота в някои от западните държави, които бяха най-тежко засегнати от пандемията, ще намалее значително през 2020 г.

Прогнозата му се базира върху изследване от края на април 2020 г., което прави оценка на ефекта, който Covid-19 оказва върху жизнените перспективи на пациентите. То е проведено от експерти от шотландската служба за обществено здраве и от университетите в Глазгоу и Единбърг. Изследването е публикувано в платформата за Welcome Open Research и все още не е подложено на експертна рецензия.

Резултатите от анализа оспорват твърденията на някои експерти, че умиращите от усложнения след коронавирусната инфекция са били "обречени" заради натрупаните съпътстващи заболявания. Изследването оспорва и хипотезата, че не вирусът, а предшестващото здравословно състояние е най-важната причина за смъртта на nad 300 хиляди души по света.

Шотландският екип от учени твърдят, че много от починалите пациенти с Covid-19 можеше да живеят поне още едно десетилетие, ако организмът им не беше поразен от инфекцията. Резултатите им сочат, че дори хората, страдащи от хронични болести или сериозни усложнения на здравето, вероятно са загубили години от живота си след зараза с новия коронавирус.

Експертите от Шотландия използват данни за случаите на Covid-19 в Италия и ги съпоставят със скала на Световната здравна организация, използвана за изчисление на вероятната продължителност на живота на хората. При комбинирането на инфромацията, учените откриват, че мнозинството от починалите пациенти след коронавирусна инфекция са изгубили години живот, които можеха да запазят при определени условия или теоретично предотвратими фактори, различни от Covid-19.

Данните показват, че средният брой на изгубените години живот при починалите мъже е средно 13 години, а при жените - 11 години. Резултатите са получени, като се вземат предвид предшестващите заболявания на пациентите. Според скалата на СЗО - човек на 81-годишна възраст, който е починал след зараза от новия коронавирус, е можел да доживее още 14 години. При хората, починали на 50-60-годишна възраст без съпътстващи заболявания, потенциалната загуба на жизнена продължителност се изчислява на около 35,81 години.

Изследването използва данни за починали пациенти, страдащи от диабет, сърдечни заболявания, аритмия, инфаркт или инсулт, високо кръвно налягане, хронично-обструктивна белодробна болест, деменция, рак, чернодробна недостатъчност и бъбречна недостатъчност.

Според шотландското изследване, най-често срещаният проблем сред изследваните жертви на Covid-19 в Италия е високото кръвно налягане (налице при 73% от всички смъртни случаи). Следва диабетът с 33%, сърдечносъдовите болести с 27,8%, и нарушенията в сърдечния ритъм (23,7%).

Изводът на авторите на доклада е, че високият риск от фатален изход при зараза с новия коронавирус, комбинирана със сърдечни заболявания и пневмония, представлява сериозна тежест върху индивидуалната перспектива за продължителността на живота. Те посочват, че наличието на множество съпътстващи заболявания влияе значително на оценката за средната продължителност на живота.

Авторите призовават изследването им да се ползва като повод за събиране на по-комплексна и стандартизирана база данни за здравната картина на пациентите с Covid-19, за да се улесни разбирането и остойностяването на последствията от пандемията за човечеството. Тази оценка би била помогнала при вземането на управленски решения по повод кризата и при преценката какви мерки биха били нужни за справяне с нея.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Положението не е розово, но може да бъде. С ИКЕА отново правим стъпки заедно срещу училищния тормоз

Поводите за училищен тормоз са неизброими, а фантазията, с която агресивните ученици тормозят своите жертви, е плашеща

10:47 - 28.02.2024
Важно днес

Борисов поиска смяната на "неработещия" Тагарев още преди оценката на Денков и Габриел

ГЕРБ няма да бърза с изготвянето на коалиционно споразумение, тъй като Борисов е зает

09:48 - 28.02.2024
Важно днес

Тагарев: До няколко дни българските БТР-и може да са в Украйна

Министърът на отбраната увери, че няма да пращаме войски на фронта

08:17 - 28.02.2024
Важно днес

Юлия Навалная с реч пред Европейския парламент в памет на съпруга си

Очаква се да призове ЕС да не признава президентските избори в Русия

07:51 - 28.02.2024
Важно днес

Германска фрегата в Червено море успя да отблъсне атака на хутите

Тя е част от мисия на ЕС защита на корабите в региона

07:32 - 28.02.2024
Важно днес

Прокурор разкри самоличността на защитен свидетел, получавал заплахи по делото за Пепи Еврото

Той вече не е със статут на защитен свидетел

19:27 - 27.02.2024
Важно днес

ПП-ДБ иска да преговаря с ГЕРБ първо за регулаторите и службите, а чак после за министри

ГЕРБ трябва да работят по-бързо и по-старателно в преговорите, смята Петков

18:49 - 27.02.2024