Снимка: © Getty Images

Възрастните мъже, починали след инфекция от Covid-19, са могли да живеят средно 13 години повече, ако не бяха поразени от заразата. За жените загубата на средната продължителност на живота е около 11 години. Тези данни бяха представени преди дни от проф. Тодор Кантарджиев, директор на Центъра за паразитни болести и член на Националния оперативен щаб. 

Кантарджиев прогнозира още, че средната продължителност на живота в някои от западните държави, които бяха най-тежко засегнати от пандемията, ще намалее значително през 2020 г. 

Прогнозата му се базира върху изследване от края на април 2020 г., което прави оценка на ефекта, който Covid-19 оказва върху жизнените перспективи на пациентите. То е проведено от експерти от шотландската служба за обществено здраве и от университетите в Глазгоу и Единбърг. Изследването е публикувано в платформата за Welcome Open Research и все още не е подложено на експертна рецензия. 

Резултатите от анализа оспорват твърденията на някои експерти, че умиращите от усложнения след коронавирусната инфекция са били "обречени" заради натрупаните съпътстващи заболявания. Изследването оспорва и хипотезата, че не вирусът, а предшестващото здравословно състояние е най-важната причина за смъртта на nad 300 хиляди души по света. 

Шотландският екип от учени твърдят, че много от починалите пациенти с Covid-19 можеше да живеят поне още едно десетилетие, ако организмът им не беше поразен от инфекцията. Резултатите им сочат, че дори хората, страдащи от хронични болести или сериозни усложнения на здравето, вероятно са загубили години от живота си след зараза с новия коронавирус. 

Експертите от Шотландия използват данни за случаите на Covid-19 в Италия и ги съпоставят със скала на Световната здравна организация, използвана за изчисление на вероятната продължителност на живота на хората. При комбинирането на инфромацията, учените откриват, че мнозинството от починалите пациенти след коронавирусна инфекция са изгубили години живот, които можеха да запазят при определени условия или теоретично предотвратими фактори, различни от Covid-19. 

Данните показват, че средният брой на изгубените години живот при починалите мъже е средно 13 години, а при жените - 11 години. Резултатите са получени, като се вземат предвид предшестващите заболявания на пациентите. Според скалата на СЗО - човек на 81-годишна възраст, който е починал след зараза от новия коронавирус, е можел да доживее още 14 години. При хората, починали на 50-60-годишна възраст без съпътстващи заболявания, потенциалната загуба на жизнена продължителност се изчислява на около 35,81 години. 

Изследването използва данни за починали пациенти, страдащи от диабет, сърдечни заболявания, аритмия, инфаркт или инсулт, високо кръвно налягане, хронично-обструктивна белодробна болест, деменция, рак, чернодробна недостатъчност и бъбречна недостатъчност. 

Според шотландското изследване, най-често срещаният проблем сред изследваните жертви на Covid-19 в Италия е високото кръвно налягане (налице при 73% от всички смъртни случаи). Следва диабетът с 33%, сърдечносъдовите болести с 27,8%, и нарушенията в сърдечния ритъм (23,7%). 

Изводът на авторите на доклада е, че високият риск от фатален изход при зараза с новия коронавирус, комбинирана със сърдечни заболявания и пневмония, представлява сериозна тежест върху индивидуалната перспектива за продължителността на живота. Те посочват, че наличието на множество съпътстващи заболявания влияе значително на оценката за средната продължителност на живота. 

Авторите призовават изследването им да се ползва като повод за събиране на по-комплексна и стандартизирана база данни за здравната картина на пациентите с Covid-19, за да се улесни разбирането и остойностяването на последствията от пандемията за човечеството. Тази оценка би била помогнала при вземането на управленски решения по повод кризата и при преценката какви мерки биха били нужни за справяне с нея. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Адвокатурата няма да иска наказание за Петър Илиев заради плагиатството

Софийският адвокатски съвет отказа дисциплинарно дело срещу юриста

МОН опроверга Кацаров: Тестовете за Covid-19 не достигат дори за една седмица

Около 150 хил. тестове не стигат за връщане в клас на всички ученици

Платформата за билети за Arctic Monkeys била атакувана от "вторичния пазар"

Мениджмънтът на бандата отказал преместване на концерта на друго място в Бургас, което щяло да увеличи капацитета двойно

Нинова: Не сме се договаряли нито да съм първи председател на НС, нито да има ротация

"Нито едно от имената, които се спрягат за министри от БСП, не отговаря на истината"

Фаворитите за най-добър филм на "Оскари" 2022

10 предложения, които могат да попаднат сред номинираните

Бог е високо, МВР - далеко, а юмручното право отнема живот

Престъпленията стават компенсация на липсващия ред и правосъдие

Всички ученици ще могат да се върнат в клас от 6 декември

Стойчо Кацаров ще издаде нова заповед