Снимка: © Getty Images

Възрастните мъже, починали след инфекция от Covid-19, са могли да живеят средно 13 години повече, ако не бяха поразени от заразата. За жените загубата на средната продължителност на живота е около 11 години. Тези данни бяха представени преди дни от проф. Тодор Кантарджиев, директор на Центъра за паразитни болести и член на Националния оперативен щаб. 

Кантарджиев прогнозира още, че средната продължителност на живота в някои от западните държави, които бяха най-тежко засегнати от пандемията, ще намалее значително през 2020 г. 

Прогнозата му се базира върху изследване от края на април 2020 г., което прави оценка на ефекта, който Covid-19 оказва върху жизнените перспективи на пациентите. То е проведено от експерти от шотландската служба за обществено здраве и от университетите в Глазгоу и Единбърг. Изследването е публикувано в платформата за Welcome Open Research и все още не е подложено на експертна рецензия. 

Резултатите от анализа оспорват твърденията на някои експерти, че умиращите от усложнения след коронавирусната инфекция са били "обречени" заради натрупаните съпътстващи заболявания. Изследването оспорва и хипотезата, че не вирусът, а предшестващото здравословно състояние е най-важната причина за смъртта на nad 300 хиляди души по света. 

Шотландският екип от учени твърдят, че много от починалите пациенти с Covid-19 можеше да живеят поне още едно десетилетие, ако организмът им не беше поразен от инфекцията. Резултатите им сочат, че дори хората, страдащи от хронични болести или сериозни усложнения на здравето, вероятно са загубили години от живота си след зараза с новия коронавирус. 

Експертите от Шотландия използват данни за случаите на Covid-19 в Италия и ги съпоставят със скала на Световната здравна организация, използвана за изчисление на вероятната продължителност на живота на хората. При комбинирането на инфромацията, учените откриват, че мнозинството от починалите пациенти след коронавирусна инфекция са изгубили години живот, които можеха да запазят при определени условия или теоретично предотвратими фактори, различни от Covid-19. 

Данните показват, че средният брой на изгубените години живот при починалите мъже е средно 13 години, а при жените - 11 години. Резултатите са получени, като се вземат предвид предшестващите заболявания на пациентите. Според скалата на СЗО - човек на 81-годишна възраст, който е починал след зараза от новия коронавирус, е можел да доживее още 14 години. При хората, починали на 50-60-годишна възраст без съпътстващи заболявания, потенциалната загуба на жизнена продължителност се изчислява на около 35,81 години. 

Изследването използва данни за починали пациенти, страдащи от диабет, сърдечни заболявания, аритмия, инфаркт или инсулт, високо кръвно налягане, хронично-обструктивна белодробна болест, деменция, рак, чернодробна недостатъчност и бъбречна недостатъчност. 

Според шотландското изследване, най-често срещаният проблем сред изследваните жертви на Covid-19 в Италия е високото кръвно налягане (налице при 73% от всички смъртни случаи). Следва диабетът с 33%, сърдечносъдовите болести с 27,8%, и нарушенията в сърдечния ритъм (23,7%). 

Изводът на авторите на доклада е, че високият риск от фатален изход при зараза с новия коронавирус, комбинирана със сърдечни заболявания и пневмония, представлява сериозна тежест върху индивидуалната перспектива за продължителността на живота. Те посочват, че наличието на множество съпътстващи заболявания влияе значително на оценката за средната продължителност на живота. 

Авторите призовават изследването им да се ползва като повод за събиране на по-комплексна и стандартизирана база данни за здравната картина на пациентите с Covid-19, за да се улесни разбирането и остойностяването на последствията от пандемията за човечеството. Тази оценка би била помогнала при вземането на управленски решения по повод кризата и при преценката какви мерки биха били нужни за справяне с нея. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Кадри от времето на ГЕРБ се озоваха на ключови позиции в служебния кабинет

Съветници, зам.-министри и нов шеф на тол системата имат стари връзки в ГЕРБ

Disney изпревари Netflix по брой абонати и стана номер едно в стрийминга

Само 16 месеца след пускането ѝ на световния пазар, Disney+ достигна до над 100 милиона абонати - постижение, което отне на Netflix цяло десетилетие.

"Авакс": Интерконекторът ще е готов не по-късно от първата седмица на септември

Строителите твърдят, че са на финала на предаването на обекта

Българското кино пак остана без пари заради скандали и "борба на кланове"

Втори пореден конкурс за финансиране на игрални филми е блокиран в съда

TikTok уж забрани руското съдържание, но то още е достъпно - и в Русия, и у нас

Европейско изследване откри руски акауни, които заобикалят ограниченията

МРРБ "отчете" недовършени обекти по газовата връзка с галерия от площадките

Малко по-рано компанията ICGB съобщи, че всички основни строителни дейности са приключени

Франция започва разследване срещу бившия чешки премиер Бабиш за пране на пари

Проверката се фокусира върху начина, по който Бабиш е придобил недвижими имоти в Мужен чрез редица офшорни компании. 

Почина създателят на "Малкия Никола" Жан-Жак Семпе

Големият френски художник беше един от известните създатели на корици на New Yorker

Шрьодер съди Бундестага заради отнетите му привилегии

Бившият канцлер се бори да си върне издръжката от 400 000 евро