Снимка: © Getty Images

Решението на Симон Байлс да се оттегли от финалите на Олимпийските игри (вече в четири дисциплини) учуди много от феновете, които бяха сигурни в залозите си за нови златни медали на 24-годишното "чудо" на гимнастиката.

Първоначално Байлс обясни желанието да си даде почивка с нуждата да се погрижи за психическото си здраве - аргумент, който провокира серия от спорове в социалните мрежи.

Това, който й пречи да се състезава, обаче е много специфичен проблем. Байлс твърди, че страда от състояние, което й пречи да се ориентира в пространството и посоките по време на най-сложните си съчетания във въздуха.

Младата американка, смятана за най-добрата гимнастичка на всички времена, страда от феномен, който е трудно обясним, но не е рядко срещан в професионалния спорт. При него атлетът се самоубеждава, че повече не е способен да изпълни упражнение, което предполага завъртане във въздуха - независимо че го е повтарял многократно през годините.

Симон Байлс нарича тази липса на синхрон между навиците на тялото си и умствената нагласа "най-странното и озадачаващо усещане".

Тя споделя, че е изпитвала подобен дискомфорт и в миналото. Обикновено тези епизоди са продължавали около 2 или повече седмици.

Никога досега обаче не е допускала те да се отразят върху цялостното й представяне на всички възможни гимнастически уреди от състезанието.

Байлс посочва, че "буквално не мога да преценя кое е "горе" и кое е "долу".

"Това е най-голямата лудост. Да нямаш ни най-малък контрол върху тялото си. А още по-страшното е, че когато не знам къде се намирам във въздуха, нямам и никаква идея къде ще се приземя. И върху какво ще се приземя", пише тя в отговор на серия от въпроси на нейните последователи в Instagram.

Засега тя планира да се върне към "базовото ниво", като тренира върху меки повърхности без опасност от травми. Симон Байлс посочва, че в Япония е открила тренировъчна зала, която й е позволила да се упражнява, докато не участва в състезателния режим.

Както олимпийски състезателки, така и спортни психолози потвърждават думите на Байлс.

"Ритъмът изключва, а мозъкът сякаш се запъва за половин секунда - и това е достатъчно да провалиш цялото съчетание", казва бившата гимнастичка Лори Хернандес пред Olympics.com.

Петкратната медалистка от Олимпийски игри Настя Люкин коментира, че Байлс е постъпила правилно с решението си да се оттегли от състезанието.

"Това е ментална грешка, през която на практика всеки гимнастик е преминавал. Ако не си 100% уверен в себе си и се намираш във въздуха, това може да се окаже много опасно", казва тя пред NBC.

Психологът от Университета в Пенсилвания Теа Галагър казва, че това разстройство може да се отключи заради огромното напрежение върху мозъка по време на важно събитие като Олимпийските игри.

"Когато сте под такъв натиск, умът и тялото се повлияват и може да откажат да сработят заедно по начина, по който би трябвало да го правят", казва тя.


"Не съдете за атлетите по техните слабости, а се учете от волята им да се справят" "Не съдете за атлетите по техните слабости, а се учете от волята им да се справят"Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

The Freestyle: Въображението, капсулирано в прожектор

The Freestyle е като пълноценен 100-инчов смарт телевизор, който може да носите в раницата си

Der Standard: За Кирил Петков ГЕРБ, Възраждане и ДПС са „коалиция от ада“

ПП е "ясен контрапункт на проруския блок от партии" в България, пише медията

Украйна поиска да влезе в НАТО по бързата процедура

Зеленски би преговарял с Русия - но не и с Путин

Асен Василев: В коалиция на кражбата с ГЕРБ и ДПС няма да участваме

"Нито ще ги подкрепим, нито ще сме златен пръст, нито ще участваме в ограбването на България"

Нинова се противопостави на ПЕС заради Русия: "Не козируваме на чужди решения"

БСП е против резолюцията на европейските социалисти, включваща подкрепа за санкции срещу Москва и военна помощ за Украйна

ЕС слага таван на цените на тока

Според правилата на сделката компаниите, които осигуряват ток в ЕС и печелят непропорционално много от ръста на цените на енергията, ще бъдат облагани допълнително

"Русия има четири нови области": Путин официално обяви анексията на една пета от Украйна

Путин подписа "договорите за присъединяване", с които Русия незаконно анексира четири окупирани региона в Украйна

"Не подкрепям никого"? Задраскана бюлетина? Какъв е смисълът от протестния вот?

Не си губете времето - с това не наказвате нито една политическа сила на парламентарни избори

От актьорската до политическата сцена: 100-те изгряващи звезди според "TIME"

Актрисите Сидни Суини и Лили Колинс, заедно с украинския министър Олександр Кубраков оглавяват списъка на 100-те изгряващи личности.