Да се изгубиш във въздуха - защо легендата Симон Байлс не иска да се състезава в Токио Снимка: © Getty Images

Решението на Симон Байлс да се оттегли от финалите на Олимпийските игри (вече в четири дисциплини) учуди много от феновете, които бяха сигурни в залозите си за нови златни медали на 24-годишното "чудо" на гимнастиката.

Първоначално Байлс обясни желанието да си даде почивка с нуждата да се погрижи за психическото си здраве - аргумент, който провокира серия от спорове в социалните мрежи.

Това, който й пречи да се състезава, обаче е много специфичен проблем. Байлс твърди, че страда от състояние, което й пречи да се ориентира в пространството и посоките по време на най-сложните си съчетания във въздуха.

Младата американка, смятана за най-добрата гимнастичка на всички времена, страда от феномен, който е трудно обясним, но не е рядко срещан в професионалния спорт. При него атлетът се самоубеждава, че повече не е способен да изпълни упражнение, което предполага завъртане във въздуха - независимо че го е повтарял многократно през годините.

Симон Байлс нарича тази липса на синхрон между навиците на тялото си и умствената нагласа "най-странното и озадачаващо усещане".

Тя споделя, че е изпитвала подобен дискомфорт и в миналото. Обикновено тези епизоди са продължавали около 2 или повече седмици.

Никога досега обаче не е допускала те да се отразят върху цялостното й представяне на всички възможни гимнастически уреди от състезанието.

Байлс посочва, че "буквално не мога да преценя кое е "горе" и кое е "долу".

"Това е най-голямата лудост. Да нямаш ни най-малък контрол върху тялото си. А още по-страшното е, че когато не знам къде се намирам във въздуха, нямам и никаква идея къде ще се приземя. И върху какво ще се приземя", пише тя в отговор на серия от въпроси на нейните последователи в Instagram.

Засега тя планира да се върне към "базовото ниво", като тренира върху меки повърхности без опасност от травми. Симон Байлс посочва, че в Япония е открила тренировъчна зала, която й е позволила да се упражнява, докато не участва в състезателния режим.

Както олимпийски състезателки, така и спортни психолози потвърждават думите на Байлс.

"Ритъмът изключва, а мозъкът сякаш се запъва за половин секунда - и това е достатъчно да провалиш цялото съчетание", казва бившата гимнастичка Лори Хернандес пред Olympics.com.

Петкратната медалистка от Олимпийски игри Настя Люкин коментира, че Байлс е постъпила правилно с решението си да се оттегли от състезанието.

"Това е ментална грешка, през която на практика всеки гимнастик е преминавал. Ако не си 100% уверен в себе си и се намираш във въздуха, това може да се окаже много опасно", казва тя пред NBC.

Психологът от Университета в Пенсилвания Теа Галагър казва, че това разстройство може да се отключи заради огромното напрежение върху мозъка по време на важно събитие като Олимпийските игри.

"Когато сте под такъв натиск, умът и тялото се повлияват и може да откажат да сработят заедно по начина, по който би трябвало да го правят", казва тя.


"Не съдете за атлетите по техните слабости, а се учете от волята им да се справят" "Не съдете за атлетите по техните слабости, а се учете от волята им да се справят"Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Галерии и музеи са с вход свободен тази вечер в София - Вижте пълната програма

На 18 май 2024 г., събота, София се присъединява към европейския празник с нощна програма в повече от 50 музея и галерии.

09:05 - 18.05.2024
Важно днес

Борисов "помирил държавата със сглобката", за да не стане като в Словакия

Симеон Дянков се оказа изненадващ гост на предизборна кампания на ГЕРБ

18:53 - 17.05.2024
Технологии

А1 спечели четири отличия във вечерта на наградите 

Кампанията "Интернет за всички" за безопасна интернет среда за децата също получи приз

17:37 - 17.05.2024
Живот

На тъмно: Сърбия подари знакова сграда на зетя на Тръмп, за да построи хотел

Властите твърдят, че не са продавали, а са отдали терена под наем за 99 години

16:44 - 17.05.2024