Да се изгубиш във въздуха - защо легендата Симон Байлс не иска да се състезава в Токио Снимка: © Getty Images

Решението на Симон Байлс да се оттегли от финалите на Олимпийските игри (вече в четири дисциплини) учуди много от феновете, които бяха сигурни в залозите си за нови златни медали на 24-годишното "чудо" на гимнастиката.

Първоначално Байлс обясни желанието да си даде почивка с нуждата да се погрижи за психическото си здраве - аргумент, който провокира серия от спорове в социалните мрежи.

Това, който й пречи да се състезава, обаче е много специфичен проблем. Байлс твърди, че страда от състояние, което й пречи да се ориентира в пространството и посоките по време на най-сложните си съчетания във въздуха.

Младата американка, смятана за най-добрата гимнастичка на всички времена, страда от феномен, който е трудно обясним, но не е рядко срещан в професионалния спорт. При него атлетът се самоубеждава, че повече не е способен да изпълни упражнение, което предполага завъртане във въздуха - независимо че го е повтарял многократно през годините.

Симон Байлс нарича тази липса на синхрон между навиците на тялото си и умствената нагласа "най-странното и озадачаващо усещане".

Тя споделя, че е изпитвала подобен дискомфорт и в миналото. Обикновено тези епизоди са продължавали около 2 или повече седмици.

Никога досега обаче не е допускала те да се отразят върху цялостното й представяне на всички възможни гимнастически уреди от състезанието.

Байлс посочва, че "буквално не мога да преценя кое е "горе" и кое е "долу".

"Това е най-голямата лудост. Да нямаш ни най-малък контрол върху тялото си. А още по-страшното е, че когато не знам къде се намирам във въздуха, нямам и никаква идея къде ще се приземя. И върху какво ще се приземя", пише тя в отговор на серия от въпроси на нейните последователи в Instagram.

Засега тя планира да се върне към "базовото ниво", като тренира върху меки повърхности без опасност от травми. Симон Байлс посочва, че в Япония е открила тренировъчна зала, която й е позволила да се упражнява, докато не участва в състезателния режим.

Както олимпийски състезателки, така и спортни психолози потвърждават думите на Байлс.

"Ритъмът изключва, а мозъкът сякаш се запъва за половин секунда - и това е достатъчно да провалиш цялото съчетание", казва бившата гимнастичка Лори Хернандес пред Olympics.com.

Петкратната медалистка от Олимпийски игри Настя Люкин коментира, че Байлс е постъпила правилно с решението си да се оттегли от състезанието.

"Това е ментална грешка, през която на практика всеки гимнастик е преминавал. Ако не си 100% уверен в себе си и се намираш във въздуха, това може да се окаже много опасно", казва тя пред NBC.

Психологът от Университета в Пенсилвания Теа Галагър казва, че това разстройство може да се отключи заради огромното напрежение върху мозъка по време на важно събитие като Олимпийските игри.

"Когато сте под такъв натиск, умът и тялото се повлияват и може да откажат да сработят заедно по начина, по който би трябвало да го правят", казва тя.


"Не съдете за атлетите по техните слабости, а се учете от волята им да се справят" "Не съдете за атлетите по техните слабости, а се учете от волята им да се справят"



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Експлозия избухна в най-голямата рафинерия в Румъния

В района на рафинерията се издигат гъсти облаци черен дим

11:37 - 29.03.2024
Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024
Важно днес

Тагарев отрече да е бил "ябълката на раздора" в провалените преговори между ГЕРБ и ПП-ДБ

През последните седмици от ГЕРБ интензивно настояваха за смяната на военния министър при евентуалната ротация.

10:27 - 29.03.2024
Политика

"Сватбата на Макрон и Лула": Среща на лидерите на Франция и Бразилия развълнува социалните мрежи

Дружбата на двамата президенти развълнува социалните мрежи

10:10 - 29.03.2024
Важно днес

Борисов: "Мераклии за служебен премиер винаги ще се намерят"

Борисов прехвърли вината за хаоса около назначаването на служебен премиер на ПП-ДБ

09:55 - 29.03.2024
Важно днес

Заместник-омбудсманът Елена Чернева обясни защо е подала оставка

Елена Чернева беше една от 10 личности, сред които президентът Румен Радев има право да избира бъдещ служебен премиер

09:52 - 29.03.2024
Важно днес

Община Марица ще дари средства за транспортирането на загиналите в Германия българи

Общинските съветници са гласували единодушно дарението.

09:12 - 29.03.2024