Снимка: © Getty Images

Решението на Симон Байлс да се оттегли от финалите на Олимпийските игри (вече в четири дисциплини) учуди много от феновете, които бяха сигурни в залозите си за нови златни медали на 24-годишното "чудо" на гимнастиката. 

Първоначално Байлс обясни желанието да си даде почивка с нуждата да се погрижи за психическото си здраве - аргумент, който провокира серия от спорове в социалните мрежи. 

Това, който й пречи да се състезава, обаче е много специфичен проблем. Байлс твърди, че страда от състояние, което й пречи да се ориентира в пространството и посоките по време на най-сложните си съчетания във въздуха

Младата американка, смятана за най-добрата гимнастичка на всички времена, страда от феномен, който е трудно обясним, но не е рядко срещан в професионалния спорт. При него атлетът се самоубеждава, че повече не е способен да изпълни упражнение, което предполага завъртане във въздуха - независимо че го е повтарял многократно през годините. 

Симон Байлс нарича тази липса на синхрон между навиците на тялото си и умствената нагласа "най-странното и озадачаващо усещане". 

Тя споделя, че е изпитвала подобен дискомфорт и в миналото. Обикновено тези епизоди са продължавали около 2 или повече седмици. 

Никога досега обаче не е допускала те да се отразят върху цялостното й представяне на всички възможни гимнастически уреди от състезанието. 

Байлс посочва, че "буквално не мога да преценя кое е "горе" и кое е "долу". 

"Това е най-голямата лудост. Да нямаш ни най-малък контрол върху тялото си. А още по-страшното е, че когато не знам къде се намирам във въздуха, нямам и никаква идея къде ще се приземя. И върху какво ще се приземя", пише тя в отговор на серия от въпроси на нейните последователи в Instagram. 

Засега тя планира да се върне към "базовото ниво", като тренира върху меки повърхности без опасност от травми. Симон Байлс посочва, че в Япония е открила тренировъчна зала, която й е позволила да се упражнява, докато не участва в състезателния режим.

Както олимпийски състезателки, така и спортни психолози потвърждават думите на Байлс. 

"Ритъмът изключва, а мозъкът сякаш се запъва за половин секунда - и това е достатъчно да провалиш цялото съчетание", казва бившата гимнастичка Лори Хернандес пред Olympics.com. 

Петкратната медалистка от Олимпийски игри Настя Люкин коментира, че Байлс е постъпила правилно с решението си да се оттегли от състезанието. 

"Това е ментална грешка, през която на практика всеки гимнастик е преминавал. Ако не си 100% уверен в себе си и се намираш във въздуха, това може да се окаже много опасно", казва тя пред NBC.  

Психологът от Университета в Пенсилвания Теа Галагър казва, че това разстройство може да се отключи заради огромното напрежение върху мозъка по време на важно събитие като Олимпийските игри. 

"Когато сте под такъв натиск, умът и тялото се повлияват и може да откажат да сработят заедно по начина, по който би трябвало да го правят", казва тя. 


"Не съдете за атлетите по техните слабости, а се учете от волята им да се справят"Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Кирил Петков ще води листа в Пловдив, Асен Василев - в Хасково

Петков кани ДБ и ИГБНИ да разпишат "основни принципи на бъдещо коалиционно управление"

Слави Трифонов атакува социолозите заради регистрирания срив на ИТН

"Ако някой вярва на социолозите, значи вярва на късата си памет"

Кой е Георги Георгиев - новият председател на СОС

Заседанието на СОС след оставката на Елен Герджиков: Искане за смяна на Фандъкова и остри атаки към Борисов

Линда Еванджелиста твърди, че е "обезобразена" след козметична процедура

Страничен ефект е довел до негативни последствия за физическото и психическото й здраве