Българска финансова институция, а не чужда служба е подала сигнал срещу Nexo в ДАНС Снимка: © Булевард България

Председателят на ДАНС Пламен Тончев се яви пред Комисията Nexo в Народното събрание, като разкри оскъдна информация за началото на разследването срещу финансовата компания.

На изслушването трябваше да се яви и главният прокурор Иван Гешев, но той е отказал да го направи, като се оправдал с краткия срок на известяването му - вместо това прокуратурата ще прати писмени отговори на депутатите, които скоро приключват мандата си.

Ръководителят на ДАНС насочваше почти всички отговори на въпросите на народните представители именно към наблюдаващия прокурор по разследването, защото няма право да изнася следствена тайна.

От изявлението на Тончев станаха ясни няколко нови факта:

 • ДАНС е започнала проверката на Nexo след сигнализирането на службата от "българска финансова институция" по Закона срещу изпирането на пари за това, че се извършват "съмнителни финансови операции" с участието на български граждани и дружество, свързано с Nexo.
 • Това се е случило още през юли 2022 г., а прокуратурата е сезирана през септември 2022. Досъдебното производство е започнало в "края на 2022 г.", но шефът на ДАНС не можа да посочи конкретна дата.
 • Разследването за предполагаеми връзки с терористична дейност или нарушение на санкциите срещу Русия не е направено в ДАНС, а в Националната следствена служба (част от прокуратурата), след като тя вече е поела работата по случая.
 • Тончев посочи, че "част от дейността на българското дружество наподобява някои от т.нар. пирамиди от близкото минало".
 • Придобита е банкова информация, от която се разбира, че са "генерирани кредитни и дебитни обороти в особено големи размери и преводи между банкови сметки на български дружества и дружества от групата на Nexo".
 • "Голяма част от получените средства по тези сметки впоследствие са пренареждани към друга фирма, свързана с физическо лице от управлението на Nexo, след което са купени множество имоти - вкл. в полза на трети лица - на значителна стойност", съобщава председателят на ДАНС.
 • Част от тях са бизнес сгради в София и в "туристически дестинации в България" - за един от тези имоти, купен за 25 млн. евро с пари от оборота, Тончев каза, че е собственост на ЕООД на един от двамата издирвани съоснователи на Nexo.
 • Проверява се и притежанието на имоти в чужбина на собствениците на компанията и свързани с тях лица.

По закон банките или други институции са длъжни да прилагат мерките за комплексна проверка на клиентите си при:

 • "всеки случай на съмнение за изпиране на пари и/или за наличие на средства с престъпен произход независимо от стойността на операцията или сделката, рисковия профил на клиента, условията за прилагане на мерките за комплексна проверка или други изключения, предвидени в този закон или в правилника за прилагането му".

На въпроса на Асен Василев дали е имало сигнали за предполагаема престъпна дейност на Nexo от външни партньорски служби или не, Тончев отговори:

"След образуване на нашата проверка сме осъществили обмен на информация с чужди партньорски служби" - с други думи, разследването е започнало първо от ДАНС.

Впоследствие той посочи, че преди да бъде сезирана прокуратурата, е получена и информация от външни партньорски служби.

"Тези данни потвърдиха нашите съмнения, че има извършени незаконосъобразни финансови операции със съмнение за пране на пари", каза той в отговор на Десислава Трифонова (ГЕРБ).

Тончев трябваше да напомни на Йордан Цонев, че "ДАНС не е политическа полиция", след като депутатът от ДПС изнесе реч за даренията на служители на Nexo до "Да България"

"Ние наказваме справедливо хора, които купуват гласове, но как наказваме хора, които купуват цели партии - ако това е станало", направи уговорка Цонев след внушението за предполагаема политическа корупция.

 • "ДАНС не е политическа полиция, вие го знаете много добре. Ако някой е извършил нещо против волята му или е мотивиран да извърши нарушение на закона, най-вероятно ще понесе последствия. Не мога да отговоря дали разследването ще стигне до незаконосъобразно финансиране на политически субекти. Това е въпрос на доказване и решение на българския съд", отговори председателят на ДАНС.

На това Цонев репликира, че финансирането на партиите е "много важен въпрос от националната сигурност" и призова ДАНС да използва правомощията си да провери и този казус.

Същият въпрос, но от "Възраждане", беше посрещнат от Пламен Тончев със сходен отговор:

 • "Проверката на ДАНС е за съмнителни финансови операции. Ние не разследваме дейността на политически партии".

Председателят на ДАНС потвърди и че агенцията ще "извърши проверка" как в медиите е изтекла конфиденциална данъчно-осигурителна информация на служители на Nexo във връзка със статиите за даренията им към "Да България".

Въпросът към него беше отправен от Асен Василев, но видимо изненада Йордан Цонев, който обяви, че му е "убягнало" изнасянето на защитени от закона данни.

"Става дума за медийни публикации, че са получили бонуси в размера на дарението в месеца, в който е направено дарението", беше уточнението на Василев.

"Може би съм наблегнал повече на факта, че едни и същи лица са запленени от политическите програми на една или две партии, та са решили, че едни и същи суми ще даряват редовно", репликира той.

Отсъствието на прокуратурата провокира реакции на недоволство както в БСП, така и в ПП.

"Прокуратурата си позволява да говори доста повече пред медиите, отколкото пред Народното събрание, което е абсолютно недопустимо", коментира Асен Василев.

Депутатът от БСП Иван Ченчев също описа като безсмислено провеждането на заседание на финала на парламента, при което службите си прехвърлят взаимно топката.

Очаквайте подробности.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Путин сравни войната в Украйна с борбата срещу нацистка Германия: "Отново ни заплашват танкове Leopard"

Руският президент отбеляза 80-годишнината от битката при Сталинград с познатата за Кремъл пропаганда

07:34 - 03.02.2023

КС да тълкува понятието "независимост на съдебната власт", поиска ГЕРБ

ГЕРБ е сериала КС с искане той да тълкува понятието "независимост на съдебната власт" на фона на предложената в парламента съдебна реформа

20:48 - 02.02.2023

ДАНС сезира прокуратурата заради меморандума с Gemcorp, ПП приветстваха проверката

Следва прокуратурата да назначи проверка и да прецени дали има доказателства за евентуално извършено престъпление.

20:13 - 02.02.2023

ДПС потвърди, че Хамид Хамид е в САЩ. Но пропусна да спомене, че е там с Гешев

Депутатът от ДПС Хамид Хамид е заедно с Гешев в САЩ

19:11 - 02.02.2023

Måneskin: Историята на успеха на 4-ма млади италианци и най-голямата рок група от години насам

Måneskin не е обичайна рок група, която пробива в света на музиката. Най-необичайното в нея е, че тя е от Италия - страна, която едва ли се слави като огнище на международни рок звезди.

19:00 - 02.02.2023

ЕС ще разследва “престъпления срещу мира“, извършени в Украйна

Центърът ще бъде установен в Хага и ще има за цел да "координира събирането на доказателства" за престъпления на агресия

16:42 - 02.02.2023

Никой не иска да е съдия по дело срещу прокурорски син

19-годишният младеж е с 8 обвинения, в това число закана за убийство и побой

16:41 - 02.02.2023

След среща с унгарския държавен глава, Радев повтори позицията на Орбан за войната в Украйна

Според Радев, конфликтът няма да бъде решен с още оръжия, а с "воля за диалог и дипломатически усилия"

15:53 - 02.02.2023