Снимка: © Булевард България

Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов призова лидерите на "Продължаваме промяната" за "ясни отговори за тяхното отношение към ДПС и ГЕРБ".

Иванов посочи, че изключването на двете партии от властта е базов въпрос, от който ще зависи и отношението на коалицията към евентуално общо управление в 47 Народно събрание. 

"Трябва да има правителство, което изключва модела, чиито носители са ГЕРБ и ДПС. Трябва да се съгласим, че по никакъв начин те не трябва да имат влияние върху процеса на вземане на решения", каза той в интервю за БНТ.

Христо Иванов обяви ДБ за гарант за това, че "ДПС и ГЕРБ в лицето на носители на корупционния модел няма да имат достъп до управлението". 

Същата позиция беше защитена и от съпредседателя на ДБ Атанас Атанасов, който обаче се размина с кандидата за президент Лозан Панов по въпроса дали парламентарните групи на промяната трябва да водят преговори с бившите управляващи. 

"С ГЕРБ няма да говорим, още отсега да е ясно. И на тях им е ясно. Те се опитват да пробият изолацията, тяхно право е. Няма да успеят, сигурен съм. Кризата е в резултат на 12-годишното корупционно управление на ГЕРБ. Сега другите сили се борят с това да ги отместят. В следващия парламент ще има около 100 депутати на ГЕРБ и ДПС. Останалите 140 ще са на други политически сили. Тези 140 народни представители трябва да намерим общ език, за да се преодолеят кризите", каза Атанасов пред Нова. 

В сряда Лозан Панов даде интервю за "Свободна Европа", в което разкритикува президента Румен Радев за това, че не е положил достатъчно усилия за постигането на споразумение за кабинет в 46 Народно събрание. 

Панов защитаваше тезата, че Радев е трябвало да даде третия мандат на най-малката парламентарна група "Изправи се БГ", които "в разговори и дебати с останалите участници в парламента можеха да намерят допирни точки". 

В същото време на въпроса "трябваше ли ГЕРБ и ДПС да бъдат поканени" в преговорите за формиране на кабинет в миналия парламент, Лозан Панов отговори: 

"Когато в парламента има различни формации, мисля, че и ГЕРБ и ДПС трябваше да бъдат поканени. Защо? Защото всеки един от тези играчи на политиката може да представи своите идеи и да намерят също така допирни точки. Те могат да са малко, но те трябваше да бъдат намерени, за да се извърви пътят към нормалния парламентаризъм - дебат, формиране на правителство и изпълнителна власт, която да работи в полза на хората". 

Той все пак не стигна до твърдение, че ГЕРБ и ДПС е трябвало да се допуснат до коалиционно управление, а намекна за кабинет на малцинството:

"Ако не е възможно с тях, също са възможни варианти на коалиция. Имате държави, в които този период, който в момента изживяваме, те са го изживяли много преди това. И въпреки това отново има изпълнителна власт, без значение дали е стабилна или не е стабилна. Така или иначе това е в полза на всички ни". 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

СДВР предупреждава за нов вид телефонна измама

"Бъдете особено бдителни и внимателни при получаване на телефонно обаждане, в което ви се представят за банков служител"

Прокуратурата не бездействала по сигналите на Петков от времето на служебния кабинет

ПРБ отрече и изказване на шефа на Правната комисия за намесата на Гешев

BILLA раздава награди с онлайн играта "Завърти и спечели" - може да пробвате късмета си всеки ден

Кампанията е от 13 януари до 17 февруари, не е нужно да сте направили покупка

Гроздан Караджов освободи един от изпълнителните директори на "Автомагистрали"

Десислава Христова е задействала "инхаус" процедурите за "Хемус" още през 2018 г.

Големите хранителни вериги принципно подкрепят въвеждането на вендинг машини за отпадъци

Сдружението за модерна търговия подкрепя депозитната система за опаковки, каза Борислав Сандов

Историята на измамницата Анна Сорокин тръгва по Netflix през февруари (видео)

Първият трейлър на сериала с Джулия Гарнър излезе този уикенд

Цацаров поиска Гешев да го провери

Шефът на КПКОНПИ внесе оставката си в Народното събрание

Ограничават до 30 км/ч скоростта в центъра на София от февруари

"Зона 30" ще е между 4 булеварда, готов е и втори проект