Снимка: © Булевард България

Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов призова лидерите на "Продължаваме промяната" за "ясни отговори за тяхното отношение към ДПС и ГЕРБ".

Иванов посочи, че изключването на двете партии от властта е базов въпрос, от който ще зависи и отношението на коалицията към евентуално общо управление в 47 Народно събрание.

"Трябва да има правителство, което изключва модела, чиито носители са ГЕРБ и ДПС. Трябва да се съгласим, че по никакъв начин те не трябва да имат влияние върху процеса на вземане на решения", каза той в интервю за БНТ.

Христо Иванов обяви ДБ за гарант за това, че "ДПС и ГЕРБ в лицето на носители на корупционния модел няма да имат достъп до управлението".

Същата позиция беше защитена и от съпредседателя на ДБ Атанас Атанасов, който обаче се размина с кандидата за президент Лозан Панов по въпроса дали парламентарните групи на промяната трябва да водят преговори с бившите управляващи.

"С ГЕРБ няма да говорим, още отсега да е ясно. И на тях им е ясно. Те се опитват да пробият изолацията, тяхно право е. Няма да успеят, сигурен съм. Кризата е в резултат на 12-годишното корупционно управление на ГЕРБ. Сега другите сили се борят с това да ги отместят. В следващия парламент ще има около 100 депутати на ГЕРБ и ДПС. Останалите 140 ще са на други политически сили. Тези 140 народни представители трябва да намерим общ език, за да се преодолеят кризите", каза Атанасов пред Нова.

В сряда Лозан Панов даде интервю за "Свободна Европа", в което разкритикува президента Румен Радев за това, че не е положил достатъчно усилия за постигането на споразумение за кабинет в 46 Народно събрание.

Панов защитаваше тезата, че Радев е трябвало да даде третия мандат на най-малката парламентарна група "Изправи се БГ", които "в разговори и дебати с останалите участници в парламента можеха да намерят допирни точки".

В същото време на въпроса "трябваше ли ГЕРБ и ДПС да бъдат поканени" в преговорите за формиране на кабинет в миналия парламент, Лозан Панов отговори:

"Когато в парламента има различни формации, мисля, че и ГЕРБ и ДПС трябваше да бъдат поканени. Защо? Защото всеки един от тези играчи на политиката може да представи своите идеи и да намерят също така допирни точки. Те могат да са малко, но те трябваше да бъдат намерени, за да се извърви пътят към нормалния парламентаризъм - дебат, формиране на правителство и изпълнителна власт, която да работи в полза на хората".

Той все пак не стигна до твърдение, че ГЕРБ и ДПС е трябвало да се допуснат до коалиционно управление, а намекна за кабинет на малцинството:

"Ако не е възможно с тях, също са възможни варианти на коалиция. Имате държави, в които този период, който в момента изживяваме, те са го изживяли много преди това. И въпреки това отново има изпълнителна власт, без значение дали е стабилна или не е стабилна. Така или иначе това е в полза на всички ни".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Даниел Лорер: Варненският кмет е като Елвис Пресли - мислят го за жив, но никой не го е виждал

"Българите в чужбина ще се върнат последни, едва след като оправим държавата"

"Медиана" вдигна ГЕРБ за 10 дни с почти 4%

Резултатите са при избирателна активност от около 35%