ДБ предлага да се отнеме пристанище "Росенец" от "Лукойл" със закон Снимка: © Getty Images

"Демократична България" внася в парламента законопроект за отнемане на нефтения пристанищен терминал "Росенец" от "Лукойл България" и връщането му на държавата. Това става ясно от прессъобщение на политическата формация.

Предложението е за промени в Закона за административното регулиране на икономическите дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход. То е внесено от депутатите Надежда Йорданова, Ивайло Мирчев и Мартин Димитров. В мотивите на текста се посочва, че месец след влизането на закона в сила правителството трябва да прекрати концесията на терминала.

Законопроектът предвижда създаването на разпоредби, с които да се наложи забрана за възлагане на концесии на обекти на критичната инфраструктура, засягащи нефт и продукти от нефтен произход, произведени от суров петрол с произход Русия или изнесени от Русия, а съществуващите концесионни договори се прекратяват. се казва в прессъобщението на "Демократична България".

През октомври служебният кабинет обяви, че разрешава на компанията да остане концесионер на нефтеното пристанище "Росенец за още 24 години до 2046 г., като довърши договора, подписан от кабинета "Борисов 1". Решението беше взето без мотиви и обсъждане и въпреки санкционния режим на ЕС срещу руските концесии след войната.

Междувременно "Демократична България" се опитва да реализира и друг проект - за държавен надзор над "Лукойл Нефтохим" и "Росенец", който предвижда държавата да може да назначава специален управител на стратегическите за енергетиката обекти.

Централата на Лукойл България Проектът за държавен надзор над "Лукойл Нефтохим" и "Росенец" мина на първо четенеВ началото на новата сесия на 48-ото Народно събрание съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов призовава от името на коалицията служебното правителство да използва санкциите срещу Руската федерация за преразглеждане на концесията за нефтопристанище "Росенец" край Бургас, дадена на "Лукойл".

Той обяви също, че формацията му ще продължава да работи за възстановяване на икономическия суверенитет по отношение на суровия петрол, а от там и за сваляне на цените на горивата, както и за политики на устойчив икономически растеж.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Politico: ЕС иска преговорите за членство с Украйна да започнат през юни въпреки унгарската съпротива

Дипломатите на ЕС целят преговорите да започнат още на 25 юни

13:10 - 21.05.2024
Политика

Байдън отхвърли случващото се в Газа да е геноцид и защити Нетаняху

Президентът на САЩ защити израелския премиер заради "неравнопоставеното" искане за арест на МНС

11:40 - 21.05.2024
Важно днес

Борисов обвини бившите си партньори в "купуване и продаване на гласове"

Лидерът на ГЕРБ заговори и за "обединие" след изборите, за да няма нови

11:03 - 21.05.2024
Важно днес

Започва процесът срещу "принца" на крайнодесните "Граждани на Райха" в Германия

В съда влизат и съмишлениците му, с които според прокуратурата е основал групата

10:57 - 21.05.2024
Важно днес

ПИБ опроверга "пазарните слухове", че се продава

Реакцията на банката дойде след статия на "Капитал", че се очаква сделка

10:30 - 21.05.2024