Дебатът за Gemcorp прерасна в ТВ война на ГЕРБ срещу ПП Снимка: © Screenshot

Със 129 гласа "за" Народното събрание прие доклад, който подлага на тежки критики правителството на Кирил Петков заради действията му по време на подписването на спорния меморандум с Gemcorp през март 2022 г.

Компанията, оглавявана от Атанас Бостанджиев, трябваше да бъде финансов партньор на американската IP3 при евентуални намерения за инвестиции в енергетиката на България. Серия от разследвания за фонда обаче показаха сериозни обвързаности на бившите му акционери с Русия, a политическото недоволство доведе до обрат и отказ от меморандума.

ГЕРБ, които оглавяваха анкетната комисия за Gemcorp, превърнаха дискусията по доклада в телевизионна война срещу ПП, която продължи около 4 часа в ефира на БНТ.

  • Десислава Трифонова (ГЕРБ) нарече Кирил Петков и Асен Василев "безродници" и ги обвини, че са "дали българската енергетика на Руската федерация".
  • Тя постави въпрос на Василев дали е вярно, че е работил като "стажант" на Бостанджиев в Лондон и дали се познава с Алберт Авдолян - руския олигарх, бивш акционер във фонра.
  • Теменужка Петкова обвини бившите управляващи, че са нарушили конституцията заради подписване на меморандум с условие за арбитраж, не са нотифицирали предварително ЕК и документът не е съгласуван с целия Министерски съвет и с експерти в Министерството на енергетиката.

Петкова атакува ПП, че не са попитали предварително службите за сигурност за евентуални репутационни проблеми в компаниите, което провокира Атанас Атанасов (ДБ) да я контраатакува с въпроса дали Бойко Борисов се е допитал до ДАНС, преди да прокара руския "Балкански поток" през България.

Това беше и единственото включване на бивши коалиционни партньори на ПП в косвена защита на Петков - в останалите случаи от БСП критикуваха действията му. Само шестима души от ДБ гласуваха с ПП против доклада, установяващ нарушенията. Други шестима дадоха глас "въдържал се".

Обяснението на Кирил Петков по случая беше, че е получили информация от Александър Николов (екс-министър на енергетиката) за предложения меморандум, в който "няма реални суми и намерения, а възможност за търсене на инвестиции в България".

  • Николов го е информирал, че "IP3 са инвестирали 17 млрд. паунда във Великобритания и е хубаво този тип компании да видят дали има добри варианти за инвестиции в България".
  • Информацията за руската обвързаност е довела до решението за отмяна на меморандума. От ГЕРБ обаче отново атакуваха Петков за това, че не е представил подробния доклад на ДАНС на БСП и ДБ в продължение на три месеца.

Най-големият скандал избухна по тема, която нямаше нищо общо с Джемкорп.

Няколко депутати от ГЕРБ решиха да се надвикват с Асен Василев от трибуната на Народното събрание, като минаха по целия "конспект" на финансовата политика, цените на горивата и договорите за доставки на газ.

Докато Делян Добрев обвиняваше Василев, че е присвоил пари в размер на милиарди от предполагаемо неизгодни газови сделки, бившият финансов министър връщаше топката в полето на ГЕРБ с въпроса защо по време на ПП регулираната цена на газа е била под нивото на борсовата търговия, а сега е по-висока от борсовата.

Добрев отговори с обвинение, че ПП са допуснали инфлация, която е довела до това "потребителите да обеднеят с 20 млрд. лв", а Асен Василев му върна лентата до 2013 г., когато "докарахте българската енергетика дотам, че се палеха хора по улиците".

"Явно камерите на БНТ провокират вашия дуетен спектакъл", намеси се председателстващият заседанието Росен Желязков, който допускаше всеки да взема думата извън правилника, но към края на дебатите отказа да даде право на лично обяснение на Десислава Трифонова, която се оказа обидена от метафорично сравнение с Рада Госпожина от "Под игото".

"Доколкото си спомняме, тя е описана като високо, стройно, хубаво момиче, положителен герой", коментира Желязков, докато обясняваше отказа си да позволи на съпартийката си да говори от трибуната.

Казусът Gemcorp във FT: Фондът на Бостанджиев е планирал да доставя "Спутник V" в Гана


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Директорът на "Св. Иван Рилски" напуска поста си, работещите в болницата готвят протести

Един от мотивите в молбата му за напускане е липсата на приемственост в системата

16:11 - 29.01.2023

Издирват още един млад мъж, изчезнал по време на "Сурва" в Перник

Това е трети случай на изчезване в рамките на седмица

15:51 - 29.01.2023

Той пак е тук: Джокович отново достигна върха в света на тениса

Джокович изравни Рафаел Надал по най-много отличия от Големия шлем в историята на мъжкия Тур

15:22 - 29.01.2023

ПП ще съдят Бойко Борисов заради твърдение относно продажбите на оръжие на Украйна

Задава се още едно дело от "Продължаваме промяната" за Борисов

14:39 - 29.01.2023

Louis Vuitton "нашари" световните забележителности като продължение на кампанията с Яйои Кусама

Активациите с най-продаваната жива художничка продължават

14:15 - 29.01.2023

Фандъкова заплаши „Трейс груп холд“ с глоба от 200 000 лв. заради счупено с чук жълто паве

Тя каза, че ще наложи санкции за увреждане на културна ценност

11:15 - 29.01.2023

БЛС застана зад личните лекари в искането им за по-висока потребителска такса

Според зам-председателя на съюза таксата не кореспондира с никакви обективни показатели и не е адаптирана към настоящето

10:33 - 29.01.2023