Демерджиев поиска оставката на шеф от "Гранична полиция" заради трагедията в Бургас

Служебният вътрешен министър Иван Демерджиев е поискал оставката на зам.-директора на "Гранична полиция" Деян Моллов заради тежката катастрофа в Бургас, при която автобус на трафиканти уби двама полицаи.

Арестуваните за инцидента вече са трима - двама от тях бяха задържани още сутринта, а третият е заловен в Първомай, след като е обявен за издирване.

"За мен основна причина за този инцидент са не докрай прецизно изпълнени функции на "Гранична полиция", защото не органите на полицията в Бургас е трябвало да пресрещнат автобус с 47 мигранти, а тези лица е трябвало да бъдат възпрени да не преминават държавната граница", каза Демерджиев.

По предварителна информация - гранични полицаи са опитвали два пъти да спират автобуса, който обаче не се е подчинявал на сигналите. Едва в Бургас служители на I РПУ са направили опит да засекат трафикантите, при което са премазани в патрулния си автомобил.

Деян Моллов беше началник на службата само до преди 2 седмици - Демерджиев го понижи до заместник-директор в една от първите си кадрови промени, с което провокира възмущение на бившия вътрешен министър Бойко Рашков.

На негово място беше назначена Росица Димитрова. Тогава Иван Демерджиев обяви, че искал от Моллов да се посвети изцяло с мигрантския натиск по границата, а Димитрова - с ресора по членството на България в Шенген.

"Той имаше нужните компетенции и опит и аз много вярвах, че ще се справи. За мен тази задача не е изпълнена. Очаквам в края на деня г-н Моллов да подаде оставката си", каза още той.

Тежка катастрофа в Бургас е довела до смъртта на двама полицейски служители, чийто патрулен автомобил е премазан от автобус с нелегални мигранти.

При инцидента са ударени и два павилиона на спирка на градския транспорт, но няма други пострадали хора. Инцидентът се е случило около 5 ч. сутринта Двама полицаи загинаха в акция срещу трафиканти. МВР: Ще отговорим с цялата си мощ


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Бесарабски българин е загубил съпругата и детето си при руския обстрел в Одеса

При нападението са загинали още 2 деца

15:05 - 03.03.2024
Важно днес

Радев заговори срещу "проповедниците на нихилизма и разделението" на връх Шипка

На фона на руски знамена Радев видя "прогонване на лепкавата политическа мъгла от върховете на българското минало"

13:41 - 03.03.2024
Важно днес

Хепи-соцът като атракцион за всеки национален празник

С "Чавдар" и "Икарус" на Трети март?

13:35 - 03.03.2024
Важно днес

Тръмп изпревари Ники Хейли в още три щата преди "Супер вторник"

Дали Тръмп ще остане единственият кандидат за номинацията - ще се реши на 5 март

09:12 - 03.03.2024