Денков: Готов съм да се извиня на земеделците, които се трудят, но не и на тези с лъвския пай от милиардите от ЕС Снимка: © Screenshot, Нова

Ден след като премиерът Николай Денков заяви, че "няма да преговаря с терористи" по повод ултиматума на зърнопроизводители да се удължи забраната на украинско зърно, министър-председателят заяви, че е готов да си извини, ако е засегнал земеделци, които с труда си произвеждат плодове, зеленчуци,мляко и месо.

"Уважавам труда на всички земеделци, производители на плодове, зеленчуци, мляко, месо, тези, които произвеждат нашата храна. Готов съм да работя с всеки един от тях, който заедно с правителството е готов да реши натрупаните в сектора с десетки години проблеми. Ако някой от тези хора се е почувствал засегнат от моите думи, те не се насочени към тях, аз съм готов да се извиня".

Това заяви на брифинг в Министерски съвет премиерът Николай Денков.

"Но има други, на тях не виждам за какво да се извинявам. Това са тези, които получават лъвския пай от многомилиардните помощи, които бяха дадени през последните години, с които помощи от ЕС и бюджета си построиха вили, купиха си яхти, скъпи коли. Голяма част от тези хора са в сърцето на организацията на този протест. Моят призив е хората от аграрния сектор да решат в коя от двете групи искат да участват", добави Денков.

Премиерът посочи, че правителството е започнало работа по промяна на методиката, с която се разпределят субсидиите.

"Целта е по-балансирано рапределение, което дава повече възможности на малки и средни производители, които произвеждат месо, плодове, мляко, мед. Няма да се учудя, ако част от активностите са свързани с това", заяви Денков.

Премиерът добави, че със споразумение между Европейската комисия и Украйна е решен един от проблемите, изброени в исканията на фермерите, и ще бъдат налагани ограничения на специфични групи стоки според държавите и техните специфики, за да не се пресити съответният пазар.

За това Денков вече е говорил с премиера на Украйна Денис Шмигал, а следващата стъпка е България да определи от кои стоки какви количества да приеме.

"Това ще се реши след обсъждане с браншови организации. Поканихме ги, за да обясним какъв е смисълът на споразумението. Вместо да се отзоват, поставиха ултиматуми и заплашиха с блокади, създавайки проблеми за другите граждани. Въпреки това ние оставаме с протегната ръка към сектора и сме готови за разговор, веднага щом браншовите организации са готови за конструктивен
диалог", каза Денков.

Денков подчерта, че правителството не е отказвало диалог с организациите в аграрния сектор.

"Още на 25 юли се срещнах с представители на 35 организации от животновъдния сектор, на срещата присъстваха министърът на земеделието и министърът на финансите. На тази среща всички организации, с малки изключения, подкрепиха отпадане на ограниченията за Украйна", каза Денков.

Той добави, че протестиращите са участвали в пет срещи, консултативни съвети към Министерството на земеделието, и са в контакт с министъра. Същите организации участват в работни групи по стратегическия план за земеделие.

Една от критиките към властта от земеделците е, че отпадането на ограниченията за внос от Украйна са приети набързо без обсъждане.

"Кабинетът е готов за диалог с представители на тези организации във всеки един подсектор в земеделието, за да се види какви са специфичните проблеми и решения", подчерта Денков.

Денков увери, че в България не са допускани продукти, които не съответстват на стандартите и са вредни за здравето.

Тази сутрин пред "Нова телевизия" Мариана Кукушева, председател на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите направи заявка хляб и закуски да не се произвеждат от зърно от Украйна. По думите ѝ украинската пшеница е носител на тежки метали, които са недопустими за производство на храни според европейските стандарти. Не поясни на базата на какви данни казва това.

"Има и ще има проверки на всички стоки, които се внасят от Украйна, От 1 октомври 2022 г. до 3 май, когато влиза забраната за внос, Агенцията по безопасност на храните е проверила 575 пратки зърно, в нито една от тях не са открити вредни вещества. Единствено в една пратка от 40 тона има установени складови вредители. Цялото количество е върнато в Украйна. От утре всички стоки, внос от Украйна, ще са допълнително преглеждани от БАБХ", добави Денков.

В зърното от Украйна не са установени тежки метали, а слънчогледът е с по-висока масленост. Данните са от БАБХ


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Текстове от партньори

Работното време на Kaufland по време на празниците

Магазините ще бъдат с намалено работно време на Великден и Гергьовден

18:03 - 30.04.2024
Важно днес

Кабинетът "Главчев" разреши частна детска болница, докато държавата още не може да построи своя

Новината провокира възмущение на Обществения съвет за Национална детска болница

17:04 - 30.04.2024
Важно днес

Нетаняху обяви, че Израел ще нахлуе в Рафах - със или без сделка за заложниците

В Кайро се проведе нов кръг преговори за прекратяване на огъня

16:55 - 30.04.2024
Важно днес

Мъж с меч уби 13-годишно момче и рани други четирима в Лондон

Предполагаемият 36-годишен извършител е арестуван. Засега разследващите не определят атаката като терористична.

15:39 - 30.04.2024
галерия

Сериалите, които ще гледаме през май 2024 г.

Няколко дългоочаквани завръщания, нов Доктор Кой и още

15:23 - 30.04.2024