Денков получи съгласието на три партии за програмна декларация. ГЕРБ и ДПС пропуснаха срещата Снимка: © Screenshot

"Продължаваме промяната" организира още една среща между партиите в парламента като следваща стъпка в опитите за съставяне на правителство. На поканата този път обаче се отзоваха само БСП, "Демократична България" и Български възход".

От ГЕРБ и ДПС този път пропуснаха срещата. Представители от двете партии се явиха на първите разговори около излъчването на кабинет с втория мандат, но използваха възможността да критикуват партията на Кирил Петков и Асен Василев.

Срещата в петък беше с цел партиите да обсъдят приоритетите си за 2023 г., около които "Продължаваме промяната" иска да изготви програмна декларация, която да бъде гласувана в парламента. Тя ще влезе в пленарна зала след празниците и ако не събере нужната подкрепа, партията ще върне мандата.

В днешните разговори от БСП, "Демократична България" и "Български възход" дадоха своите предложение за формулиране на програмната декларация, а в края на срещата кандидатът за премиер от ПП Николай Денков заяви, че е обнадежден от чутото.

Въпреки това съпредседателят на партията Асен Василев посочи, че този формат от партии е "недостатъчен за Министерски съвет", но все пак "не пречи да формулираме стъпките и законите, необходими за присъединяването към Шенген и еврозоната".

От партията на Петков и Василев са формирали приоритетите си в три групи: намаляване на неравенствата, подобряване на условията за бизнеса, както и съдебна реформа. БСП се застъпиха за подкрепяните от тях промени в социалната политика и казаха, че са склонни да подкрепят програмна декларация, ако се постигне консенсус по въпросите в нея.

"Демократична България" се застъпи основно за реформите в съдебната сфера, а от "Български възход" изразиха готовност за дебати по различните приоритети.

В първия работен ден след празниците Николай Денков отново ще покани парламентарните групи, които са отправили предложения, за да бъде оформена и завършена програмната декларация. След което тя ще бъде гласувана в парламента.

Към момента правителството на партията на Кирил Петков и Асен Василев няма особени шансове за успех - дори и да получи подкрепата на БСП, "Демократична България" и "Български възход" тези гласове ще са недостатъчни за формирането на мнозинство в парламента.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Две бебета са починали от коклюш в Кюстендил (Обновена)

Бебетата са били в предимунизационна възраст

12:22 - 19.04.2024
Важно днес

Даниел Митов се отказа да е външен министър

Разочарован е, че ПП-ДБ "не приеха нашата номинация"

11:32 - 19.04.2024
Важно днес

Украйна свали руски бомбардировач Ту-22М3

"Техническа неизправност" е причинила падането на самолета, според Русия

10:07 - 19.04.2024
Важно днес

Нинова обвини Желязков в цензура и му поиска оставката

Повод за това станах промени в правилника на НС

09:32 - 19.04.2024