Денков пред FT: Корупцията в България и руското влияние са свързани Снимка: © European Union

Корупцията в България продължава да бъде основен канал за руското влияние и именно тя е допринесла за разпадането на управлението на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС. Това казва пред "Financial Times" вече бившият премиер акад. Николай Денков.

Пред бизнес изданието Денков посочва, че кабинетът се е борил да изкорени подкупите и дълбоко вкоренените връзки на България с Москва.

"Голяма част от руското влияние в миналото, например в енергийния сектор, идваше чрез корупция", казва Денков, позовавайки се на енергийните сделки като "Турски поток".

Той подчертава, че "Продължаваме промяната" продължава да се ангажира с борбата срещу корупцията и руското влияние, защото от партията знаят, че "тези две програми са свързани една с друга".

FT напомня, че България не е имала правителство с пълен мандат от края на кабинета на Бойко Борисов през 2021 г. Медията посочва, че управлението му приключи на фона на "масови протести срещу системната корупция".

Сред сделките, които Борисов сключва, докато е на власт, е газопроводът "Турски поток", от който според Денков и други български политици се възползва "Газпром".

"Подобни сделки трябва да бъдат разследвани", смята Денков. Борисов продължава да твърди, че газопроводът не е бил в ущърб на българските интереси.

Анализатори, с които FT разговаря, заявяват, че падането на правителството е било очаквано предвид колебанието на партията на Борисов да подкрепи дълбоки промени в службите за сигурност и да даде правомощия на прокуратурата да разследва корупционните престъпления и измами.

Според Горан Георгиев от Центъра за изследване на демокрацията, "е било глупаво да се мисли, че старата гвардия няма да защити интересите си".

"Те няма да се откажат от тази власт", подчертава той и добавя, че либералните партии "не успяха да покажат същото търпение и упоритост като много по-опитната и укрепена ГЕРБ".

Денков обвинява ГЕРБ, че са се оставила под влиянието на Делян Пеевски - описан от "Financial Times" като "местен олигарх", санкциониран за корупция от САЩ и Великобритания, станал един от лидерите на Движение за права и свободи,

Медийният магнат, превърнал се в политик, е имал "силно влияние върху ГЕРБ", отбелязва Денков в интервюто, припомняйки коалиционни срещи, на които Пеевски е бил поканен от ГЕРБ и в крайна сметка е доминирал дискусията.

ДПС отрича твърденията, че партията или Пеевски прокарва руски интереси, и ги определя като "абсолютно неверни" и "спекулации и опити за манипулация на провалени политици".

Пеевски е "твърд" защитник на евроатлантическата интеграция и "противник на Русия", е позицията на ДПС.

Говорител на ГЕРБ е отговорил на изданието, че "Пеевски е подкрепял кабинета през последните девет месеца", но не бил присъствал на вътрешнокоалиционните разговори.

"ГЕРБ е най-голямата политическа партия в България и ние вземаме всички свои решения самостоятелно", добавя неназованият говорител.

FT обръща внимание, че България е голям производител на боеприпаси по съветски стандарт, използвани от украинската армия. София се опасява от руски саботажи на съоръженията, дори когато планира да увеличи още повече производството на индустрията.


На изток - "Турски поток", на запад - "Турски поток", а по средата - "Балкански поток"

Как България е обслужила Русия със строежа на "Турски поток"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Президентът на Иран е претърпял инцидент с хеликоптер

Към момента няма информация какво е състоянието на Ебрахам Раиси

16:36 - 19.05.2024
Важно днес

Киев обвинява Русия, че атакува цивилни в Харковска област

Русия включи евтини, но смъртоносни планиращи бомби във войната в Украйна

11:46 - 19.05.2024
Живот

Адв. Мария Шаркова и спортът, който ѝ спаси живота

Move Her Mind, или защо жените трябва да спортуват

11:11 - 19.05.2024
Важно днес

ПП-ДБ се обявиха против идеята ББР да отпуска безплатни кредити за държавни служители

Предложението е на служебната власт, но според ПП-ДБ това е опит за купуване на гласове от ГЕРБ на гласове

10:39 - 19.05.2024