На изток - "Турски поток", на запад - "Турски поток", а по средата - "Балкански поток" Снимка: © Getty Images

На изток - "Турски поток", на запад - "Турски поток", а по средата - "Балкански поток".

Така бившият премиер Бойко Борисов настоява, че изглежда газопроводът, по който "Газпром" транзитира руски природен газ от своя територия за Турция, оттам през България за Сърбия и след това за Унгария.

Всички останали държави наричат инфраструктурата "Турски поток". Без някои политици в България, предимно от ГЕРБ, които твърдят, че потокът е "турски" само на територията на южната ни съседка, а другите "да си го наричат както искат".

Последното е цитат от Борисов през януари 2020 г., докато инспектира за пореден път строежа.

В официални документи за проекта той се нарича "Турски поток", а тръбата, която минава през България, Сърбия и Унгария, е неговото европейско разклонение.

Към днешна дата той е напът да остане единственият, който доставя руски газ в Европа по тръба, след като Русия от години се опитва да заобиколи Украйна като транзитна страна, а "Северен поток" 1 и 2 не функционират след началото на руската война в Украйна.

В документацията по обществената поръчка на държавната компания "Булгартрансгаз", която се води собственик на българския участък от тръбата, проектът се нарича "разширение на газопреносната система на България" от българо-турската до българо-сръбската граница.

Идеята за строежа се официализира през 2017 г. Първата стъпка е подписване на "пътна карта" за развитие на газопреносната система между Теменужка Петкова като министър на енергетиката и президента на руската държавна компания "Газпром" Алексей Милер.

За подписването ѝ съобщава официално Министерството на енергетиката, приложена е и снимка от полагането на подписите на двамата върху два екземпляра от документа.

Тази карта впоследствие изчезва безследно, а през март беше открита от BG Elves. След публикуването ѝ Петкова вече твърди, че това не е документ, а "паметна бележка" от срещата с Милер, а Борисов - че "няма такава карта", имало я само в определени медии.

Кога обаче тръбата, която за света е "Турски поток", а в България - "Балкански поток" се сдобива с второто си, само българско име?

Публикации и документи от периода след 2017 г. свидетелстват, че дори самият Борисов докъм 2018 г. говори за "Турски поток". Например, в свое изявление след среща с президента Владимир Путин в Москва, на която се смята, че е договорено европейското разклонение на руско-турската тръба да стигне и да мине през България.

За това разбираме от публикация в неговия фейсбук профил.

Пак Борисов нарича и идеята за продължение на "Турски поток" през България, и актуалната тогава идея за строеж на АЕЦ "Белене" "съвместни проекти" с Русия.

Днес вече настоява, че това, което нарича "Балкански поток", е "изцяло български".

Същата 2018 година, но през ноември, Министерският съвет приема решение за редакция на Енергийната стратегия на България до 2020 г.

В документа е записано, че до края на годината "Булгартрансгаз" трябва да организира процеса по строежа на "разширение на газопреносната система".

В стенограмата от правителственото заседание по този повод от 21 ноември 2018 г. никой се споменава никакъв "Балкански поток". Теменужка Петкова говори за "Турски поток" и възможността за доставка на газ от него през България.

За "Турски поток" в годините говорят и руски официални лица - от Путин, през премиера на Русия тогава Дмитрий Медведев, който също посещава България и дори настоява София да осигури "гаранции от Европейската комисия", че проектът няма да последва съдбата на прекратения проект "Южен поток".

Последният не просъществува, защото не отговаряше на европейските правила за енергийния пазар - "Газпром" по замисъл щеше да е и собственик, и оператор на съоръжението.

На практика обаче т.нар. "Балкански поток" е втора версия на "Южен поток", дори използва активите на проектната компания, структурирана за реализация на проваления газопровод.

Променена е обаче структурата, за да се води тръбата изцяло българска собственост - чрез "Булгартрансгаз", макар че за период от 20 години единствено "Газпром експорт" може да транзитира газ по нея, защото е резервиран почти целият ѝ капацитет от руската страна.

За "Турски поток" продължават да говорят и Европейската комисия, и САЩ. Вашингтон по време на строежа дори обмисля налагането на санкции на газопровода в европейската му част по примера на санкциите срещу другия руски проект "Северен поток 2", който цели заобикаляне на Украйна.

Аргументът е, че и двата руски газопровода обслужват само геополитическите интереси на Москва и вредят на енергийната сигурност на Европа.

В сряда малко преди полунощ Народното събрание създаде анкетна комисия, която да разследва строежа на "Турски поток" през България.

От ГЕРБ продължават да настояват, че това е "Балкански поток", "пътната карта", заради която се стигна до разследването, всъщност я няма, а тръбата е много полезна за България. Но все пак подкрепиха създаването на комисия.

Междувременно Унгария се похвали, че вече не е зависима от транзита на руски газ през Украйна, който се очаква окончателно да спре - и заради войната на Русия. "Независимостта" на Будапеща, но не и от руския газ, е "обезпечена" от "Турски поток", който стига до нейната територия.

Пътят на тръбата минава през България. Дори и някои да я наричат "Балкански поток".

Как България е обслужила Русия със строежа на "Турски поток"

Скандалът "Турски поток" - обяснен. BG Elves показаха хронологията на руския диктат за газопровода


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Текстове от партньори

Кока-Кола ХБК България се подготвя за стажантската програма Coke Internship 2024

Компанията предлага 8 свободни позиции за своята тримесечна платена програма

08:59 - 02.05.2024
Важно днес

Главчев спря решението за частна детска болница. Инвеститорът също се отказа (Обновена)

Инвеститорът се отказа от създаването на педиатрично отделение

17:20 - 01.05.2024
Живот

"Мис изкуствен интелект" - първият в света конкурс търси най-красивия модел, генериран с AI

Създателите на конкурса се надяват събитието да се превърне в "Оскарите" в сферата на ИИ

17:16 - 01.05.2024
Важно днес

ПП-ДБ праща на ДАНС и прокуратурата решението за частна детска болница

Отношение по темата реши да вземе и съпреседателят на ДПС Делян Пеевски

14:52 - 01.05.2024
Важно днес

Полицейски щурм и арести на студенти в два американски университета

Сблъсъците са заради протести заради войната между Израел и "Хамас"

14:20 - 01.05.2024
Кино и сериали

Неудобната истина за насилието над деца в Холивуд

Нов документален сериал повдига важни въпроси, но не стига достатъчно далеч

13:24 - 01.05.2024