Денков: Случващото се в парламента е опит да се минира демокрацията Снимка: © Скрийншот, ПП-ДБ

Председателят на ПГ на ПП-ДБ акад. Николай Денков призова журналистите да не поставят всички народни представители "в един кюп".

Няколко часа по-рано Тошко Йорданов от „Има такъв народ“ използва трибуната, за да отправи груби нападки срещу оттеглилия се лидер на „Да, България“ Христо Иванов, а Цончо Ганев от "Възраждане" нарече колегите си от партия "Величие" секта.

"Аз не съм човек, който използва обиди и епитети, а аргументи. До мен има десетки такива хора, за разлика от няколко човека, които използват трибуната на Народното събрание само и единствено, за да рушат работата му. Това е опит да бъде минирана демокрацията отвътре", коментира бившият премиер.

По думите му много от грозните сцени, на които ставаме свидетели в НС, "са предизвикани от хора, които изпълняват поръчката да ги правят", за да накрая се създаде впечатлението, че парламентът не работи.

Той защити направените промени в Конституцията, като заклейми опитите те да бъдат омаловажени.

"С промените в Конституцията премахнахме възможността един човек да има цялата изпълнителна власт, плюс властта в службите - власт, с която президентът злоупотреби. Промените в Конституцията се случиха заради неговите действия да придвижи България от парламентарна към президентска република", категоричен беше Денков

По думите му позициите на президента по темите, свързани с Русия и Украйна, съвпадат напълно с позицията на Кремъл и ръководството в Русия.

„Президентът заема неправилна позиция, която не съответства на българските интереси. Българският интерес е войната да е възможно по-далеч от границите на България", аргументира той позицията на партията си служебният премиер да представи страната ни на срещата на върха на НАТО следващият месец.

Бившият премиер отказа да се ангажира с прогноза дали ще има правителство, защото "не участва в дискусиите".

От ПП-ДБ са внесли в Народното събрание предложение за промяна на закона, който защитава лицата, подали сигнали срещу нарушение на закони.

Това е един от законите, който беше приет във връзка с Плана за възстановяване и устойчивост, но по него имаше една спорна точка. Това, за което настоя ГЕРБ и тогава беше приета тяхната версия е, че законът ще важи само за сигнали, извършени две години преди подаването на сигнала. Според нас защита трябва да имат всички лица, които опитват да изсветлят неправомерни практики", каза Денков.


Въпросът кой да представи България на срещата на НАТО се върна обратно при Главчев

Разговор за саздърма, секти и приета оставка. Вторият ден на 50-ия парламент


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Евакуираха дом за възрастни хора заради пожарите в ямболското село Воден

Пожарникари и доброволци продължават борбата с пожарите

17:43 - 17.07.2024
Политика

Първи тест за евродепутатите от България. Кой как гласува в резолюцията за Украйна?

Пълна промяна при Елена Йончева, БСП отказа да гласува помощ за Киев

17:21 - 17.07.2024