Денков ще чака края на мандата на директора на "Пирогов", вместо да поиска смяната му

Премиерът Николай Денков отклони призива на майката на 15-годишната Даная за отстраняване на директора на УМБАЛСМ "Пирогов" Валентин Димитров.

Той отложи решението по тази тема за бъдещ разговор с министъра на здравеопазването Христо Хинков, който още в края на 2023 г. настояваше за смяната на Димитров заради одит за финансови нарушения в болницата - а не само за лошата организация на работата.

Денков намекна, че шефът на "Пирогов" може да бъде сменен "сравнително скоро", но не предсрочно, а заради изтичането на мандата на съвета на директорите (до 23 април 2024 според Търговския регистър).

На 19 януари Министерството на здравеопазването е открило и конкурс за двама нови членове на СД на "Пирогов".

"В най-скоро време ще бъдат обявени конкурси за болниците, където изтичат мандатите на директорите и ще има проверка и по тази линия. Дали трябва да бъде отстранен временно за два месеца, ще говорим с проф. Хинков. Но докато няма резултат от проверката, разчитам, че има презумпция за невинност. Докато няма заключение за лекарска грешка, смятам, че лекарска грешка няма", каза той пред журналисти в петък.

Денков изрично посочи, че "няма как здравната система да работи , ако подлагаме на съмнение всяко нещо, което се случва".

"Докато няма резултат от проверката, ние трябва да вярваме на докторите. На кого иначе да вярваме? Няма да отидем при този, който изказва общо мнение, да ни оперира или да ни лекува. Трябва да пазим авторитета на специалистите", каза още той.

Изказването му беше провокирано от призива на Ани Стоянова (майка на Даная) за смяна на шефа на болницата на фона на данни за неверни показания на служители при първата проверка на "Медицински одит" за смъртта на детето.

Малко след това се появи и насрещната позиция, разпространена от Медицинския съвет на "Пирогов". В нея лекарите се оплакват, че са принудени да "работят под натиск през медиите и социалните мрежи" и че са подложени на "административен тормоз".

"Разочаровани сме от липсата на подкрепа от страна на Министерство на здравеопазването. Недопустимо е нормалното функциониране на болница „Пирогов“ да става заложник на междуличностни конфликти и задкулисни финансови интереси. Болница „Пирогов“ служи на всички.

Медицинският съвет и Съветът по здравни грижи като представители на целия екип на болницата взеха решение да се снеме доверието от здравния министър като принципал и го призовават да се оттегли от поста", се казва още в тяхната позиция.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Хакери препродадоха билети за турнето на Тейлър Суифт в Европа

Колко сигурни са билетите на Eventim

20:11 - 07.05.2024
Важно днес

Коя е Ива Иванова - новата изпълнителна директорка на фонд "Земеделие"?

Досегашният шеф на фонда стана служебен министър на земеделието

18:57 - 07.05.2024
Кино и сериали

Истинската история зад войната на зърнените закуски в „Unfrosted"

Конкуренцията между Kellog и Post е сравнявана с тази на Ford и General Motors

17:55 - 07.05.2024
Важно днес

Александър Дунчев и Мартин Заимов водят листи на "Зелено движение"

Бивш министър и депутати водят листите на "Зелено движение", които този път се явават самостоятелно на изборите

16:26 - 07.05.2024