Майката на Даная призова Денков за отстраняване на шефа на "Пирогов"

Майката на починалото 15-годишно момиче Даная се обърна към премиера Николай Денков с призив за поне временно отстраняване на директора на УМБАЛСМ "Пирогов" Валентин Димитров.

Призивът на Ани Стоянова идва два дни след като здравният министър Христо Хинков възложи втора проверка на действията на служителите и ръководителите на Спешната болница по случая "Даная".

Детето почина през май 2023 г. в болницата след хематом от падане, но казусът провокира много сериозни съмнения за неглижиране на тежкото ѝ състояние. Един от проблемите, за които майката на Даная сигнализира още преди месеци, беше липсата на животоспасяващо кръвоспиращо лекарство в спешната болница.

  • Стоянова беше разказала как от "Пирогов" са я накарали сама да търси медикамента и го е получила от лекуващия хематолог на детето от ИСУЛ. Същото беше потвърдено и от хематолога д-р Денка Стоянова от ИСУЛ.
  • Служителите на "Пирогов" обаче са дали тотално различни показания при проверката на "Медицински одит".
  • Репортаж на Валя Ахчиева показва, че техните официални твърдения са оспорени дори от началника на лабораторията на трансфузионна хематология в "Пирогов" д-р Евгения Шурлиева. Тя потвърждава пред Ахчиева, че въпросният препарат е липсвал и не е прилаган на Даная в деня, в който останалите лекари от болницата твърдят, че е използван.

Затова и майката на Даная настоява за временно отстраняване на директора Валентин Димитров от поста му, докато тече втората проверка по случая.

Ани Стоянова посочва това като "ключово условие за нейната обективност и обществена състоятелност, тъй като той е заинтересована страна в качеството му на отговорен за организацията на дейността на болницата".

"Отстраняването на директора ще предотврати евентуални негови опити за влияние върху процеса или резултатите на проверката, както и за възможна манипулация на фактите", казва още тя.

Стоянова обвинява Димитров за това, че е допуснал лошо управление на болницата и дори злоупотреба с животоспасяващи медикаменти, както и в това, че в "Пирогов" "няма организация за адекватна и навременна медицинска помощ за нашите деца".

"Вярваме, че при такива шокиращи казуси, България, като правова държава, е необходимо да създаде условия за истински ефективна борба с корупционните практики. Особено, когато техните жертви са деца, чиято смърт може би е била предотвратима", казва още тя в писмото си до Николай Денков.

Въпросът за отстраняването на Валентин Димитров от "Пирогов" стана повод за сериозен политически сблъсък между ПП-ДБ и ГЕРБ точно при приемането на Бюджет 2024. Още тогава здравният министър Христо Хинков обвини Димитров във финансови нарушения и задейства процедура за смяната му.

ГЕРБ обаче се надигнаха в защита на директора, като поставиха под заплаха гласуването на държавния бюджет. Това доведе и до ясен сигнал на Асен Василев към Хинков, че остава без политическа подкрепа в правителството.

Това беше и една от причините, поради които министърът заяви намерението си да се оттегли при ротацията в кабинета през март.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Бъдещето на Северна Македония в ЕС е поставено на карта с победата на ВМРО-ДМПНЕ на изборите "2 в 1"

На втори тур страната избра първата жена министър-председател

22:44 - 08.05.2024
Важно днес

Кабинетът "Главчев" продължава с рокадите в администрацията

Служебният кабинет смени още четири областни управители

21:15 - 08.05.2024
Важно днес

Певицата Роксана се оказа водач на листа от партията на Радостин Василев

Наричат я още Кралицата на ромската музика

18:00 - 08.05.2024
Важно днес

Лондон гони руския военен аташе, няма да търпи действията на Москва

Ще бъде отнет и дипломатическият статут на някои руски имоти

17:32 - 08.05.2024
Европейски дневници

Пловдив посрещна роуд шоуто на подкаста "Европеец"

Епизод 3: Пловдив

16:46 - 08.05.2024
Живот

Потребител на Firefox държи 7400 отворени "таба" от години. И не планира да ги затвори

Браузърът не натоварва оперативната памет на компютъра, казват от Mozzila

16:02 - 08.05.2024