"Защото пациентът е само на 15 г.": Случаят с Даная и контрастът между "Пирогов" и Германия Снимка: © Getty Images

Почти година след смъртта на 15-годишната Даная, нейната майка още търси справедливост за дъщеря си, а изпълнителна агенция "Медицински надзор" назначи втора проверка в "Пирогов".

Това, което одитът трудно може да покаже, обаче е огромният контраст в отношението на здравната система към пациентите в България и в други европейски държави.

Журналистката Капка Тодорова, която от години работи като кореспондент на български медии в Германия, описа аналогичен случай със собствения ѝ син, претърпял операция в Берлин след хематом от удар по главата.

От първия контакт със служител на телефон 112 до приема и третирането на сина ѝ в спешното отделение, разказът на българската журналистка е болезнено напомняне за проблемите на българската действителност, особено що се отнася за семействата на болни деца.

И нейният син, и Даная са на 15 г., когато преживяват инцидента. И в двата случая - първоначалният преглед в болницата не е открил нищо нередно. И при двамата обаче се образува хематом, a симптомите се появяват часове след посещението при лекар.

При Даная те продължават няколко дни, със силно главоболие, при наличие на по-ранно хематологично заболяване.

В случая с детето на българската журналистка - тя се обажда на Спешна помощ, след като синът ѝ започва да повръща и се влошава, късно вечерта след удара по главата.

"И тук започват всички тези ужасни, ужасни, ужасни за България, българите, Даная и майка й разлики", пише Тодорова.

От германската система 112 я информират, че веднага ще изпратят линейка, и призовават семейството да не тръгва с автомобил или такси към болницата заради опасенията за състоянието на момчето. Двама санитари пренасят сина ѝ до линейката и го транспортират до неврохирургията в най-близката болница.

"Веднага го вкараха на скенер, дотича шефът на отделението!, показа ми с личния си джиесем снимката от скенера!! и колко голям е хематомът, каза, че няма време да пишем на хартия разрешителни и поиска устно съгласие! и вкараха сина ми в операция. Оперира шефът на отделението, дотичаха екипи от още някъде, а шефът се обади на баща си - пенсиониран професор и светило по неврохирургия, който все още консултирал. Човекът дойде посред нощ и влезе в операция, за да помага", разказва Тодорова.

"Единствената причина всички да тичат, да дойде дори професорът, беше, че пациентът е толкова млад и "трябва да направим всичко възможно", казва още тя.

След операцията професорът лично идва при родителите и ги успокоява, а по-късно шефът на отделението обяснява как е преминало всичко, какво предстои за възстановяване и т.н.

Това се различава напълно от отношението, на което е подложено семейството на Даная при постъпването в "Пирогов" след вече установената диагноза за хематом.

  • В най-голямата спешна болница в България се оказва, че липсва медикамент за кръвосъсирване, който майката е принудена да осигури лично.
  • Тъй като всичко се случва около дълги празници за Великден и Гергьовден, в отделението не е имало и дежурен неврохирург, а докато Даная се влошава, майката казва, че е общувала само с медицински сестри. Коремен хирург е повикан в полунощ, след като детето започнало да повръща кръв - само за да установи, че причината не е във вътрешните органи.
  • На следващия ден приемат Даная в реанимацията, като в този момент Ани Стоянова публикува спешен апел в социалните мрежи за помощ с контакти със специалисти. Тя разказваше как детето лежи в детската реанимация с оток на мозъка, а неврохирурзите давали консултации по телефона, защото "всички празнуват".
  • Чак след намесата на тогавашния министър на здравеопазването началникът на Детската неврохирургия в "Пирогов" д-р Михаил Захаринов я извикал на среща в кабинета си. Но вместо да я информира за лечението, той започнал да я ругае, защото настоявала детето да се оперира.

Капка Тодорова подчертава, че нейният син е лекуван, без да се налага да търси връзки и да моли някого да спаси детето ѝ, без да плаща допълнително и без да има специална здравна осигуровка.

"По веригата поне 20 души проявиха максимална емпатия, професионализъм, човещина, включително и професор, който не е длъжен да идва. Всички си свършиха работата, но не само това, ами ми държаха ръката, обясняваха, успокояваха. От жената на 112 през санитарите, спешното, сестрите, лекарите, шефовете. Защото пациентът е само на 15. Даная е чакала три дни, за да си прекъсне отпуската някой да дойде да я оперира, когато хематомът е бил ощгромен и тя е повръщала кръв", разказва тя.

Тодорова се възмущава от това, че ръководството на "Пирогов" отказва да поеме отговорност за организационните грешки, съпътствали неуспешното лечение на Даная.

"За такова нещо трябваше след смъртта й шефът на Пиргов да подаде оставка. Така се прави. А не днес, година по-късно, да обясняват, че били направили всичко възможно", казва още тя.

На този фон началниците и служителите на няколко клиники в УМБАЛСМ "Пирогов“ начело с проф. Николай Габровски написаха отворено писмо, в което призовават трагичният случай на Даная да не се превръща в „публичен линч, саморазправа и постигане на лични цели“ и че нейният случай е бил по-особен заради съпътстващото ѝ хематологично заболяване.

От болницата настояват, че „са направени всички възможни стъпки за подобряване на кръвосъсирването и нормализиране на силно променените при постъпването кръвни показатели, свързани с основното заболяване на пациентката.

В позицията им не се споменава нищо за проблема с грубото отношение към близките на болното дете. Вместо това призовават "да останем обединени около каузата за по-добро детско здравеопазване - кауза за която работим и стоим всички".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Руска атака в Харковска област, ранени са най-малко 8 деца

Ударите са били срещу град Дергачи, поразени са жилищни сгради

19:43 - 02.05.2024
Важно днес

Байдън след безредиците: Всеки има право да протестира, но не и да сее хаос

Президентът на САЩ заяви, че няма промяна на позицията му за войната в Близкия Изток

18:27 - 02.05.2024
Живот

Войната между TikTok и UMG приключи. Музиката на Адел, Дрейк и други артисти се връща в платформата

Музиката на най-големите изпълнители в света се завръщат в TikTok

17:35 - 02.05.2024
Важно днес

Макрон не изключи изпращане на войски в Украйна, ако Русия пробие фронтовите линии

Пред изданието "Economist" френският президент отново подкрепя идеята, че трябва да се обмисли изпращането на сухопътни войски в Украйна

15:10 - 02.05.2024
Важно днес

Без възражения и въпроси е било взето спорното решение за строеж на частна детска болница

Решението на кабинета беше оттеглено след обществен натиск

14:50 - 02.05.2024
Живот

Елиникон: проектът за най-голям "умен" град в Европа, който набира все по-голяма скорост в Гърция

Амбициозният проект цели да превърне бившето летище в най-големия "умен" град в Европа

13:56 - 02.05.2024