Депутатите подкрепиха ветото на президента: Следствието остава част от прокуратурата Снимка: © Getty Images

Депутатите решиха Националната следствена служба (НСлС) да остане под контрола на прокуратурата - поне засега. Законът за съдебната власт, с който тази промяна беше приета, ще бъде върнат oтново в комисия, за да бъде преработен, а след това се очаква отново да бъде гласуван в зала.

Преразглеждането на законопроекта се наложи, след като президентът Румен Радев наложи вето над последните промени в него, а депутатите го приеха.

  • Идеята НСлС да се отдели от държавното обвинение дойде от групата на "Възраждане" и изненадващо беше подкрепена от ГЕРБ и ДПС в парламента.
  • Единствено бившият вътрешен министър Бойко Рашков от ПП-ДБ, който е бивш началник на Следствието, гласува също "за".
  • Поправките бяха приети "на ръба" на законовите процедури на 2 юни. Това стана, след като същите предложения на "Възраждане" бяха отхвърлени по-рано, но депутатите от партията ги пробутаха пак между двете четения на съвсем друг проект за промени в съдебния закон.

Гласуването в пленарната зала в петък показа, че някои от депутатите изглежда са размислили по въпроса. Поне тези на ГЕРБ и ДПС, които по-рано гласуваха НСлС да се отдели от прокуратурата, а сега подкрепиха президентското вето това всъщност да не се случи.

Основният мотив на Румен Радев срещу промени е, че през 2009 г. Следствието е било преместено към прокуратурата по изискване на ЕС като част от предприсъединителния период на България.

В дебатите само депутатите на "Възраждане" и "Има такъв народ" заеха позиция срещу ветото и поискаха промяната в НСлС да бъде осъществена.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

За първи път Делян Пеевски ще води листата на ДПС в Кърджали

Джевдет Чакъров може да води листата за евродепутати на Движението

12:04 - 06.05.2024
Спорт

Изненадваща победа за Ландо Норис в Гран при на Маями във Формула 1

Въпреки че не спечели състезанието Верстапен увеличи преднината си в шампионата пред своя съотборник Серхио Перес

09:21 - 06.05.2024